Terveys & tiede

Kvanttilääketieteellistä huiputusta – menisitkö sinä halpaan?

Kollegan vastaanotolle saapui potilas, jolla oli mukana kvanttilääketieteen tuottama monisivuinen dokumentti eri elinjärjestelmien kunnosta, luuston mineraalipitoisuudesta, vitamiinitasoista jne.
Tehty mittaus oli kertonut potilaan sepelvaltimoiden elastisuuden olevan alentunut. Raportin mukaan myös sepelvaltimoiden perfuusiopaine (verenpaine sepelvaltimon sisällä) oli alentunut.
Potilas saapui lääkärin vastaanotolle ensisijaisesti kysymään, pitäisikö sepelvaltimot nyt kuvata, kun niissä on tuollaisia toimintahäiriöitä? Hänellä ei ollut mitään sydänsairauteen viittavia oireita.

Health Concept Analyzer

Potilas oli käynyt Estimar –aineenvaihdunta.fi palvelussa Turussa, jossa hänelle oli tehty mittaus Health concept analyzer –laitteella (HCA). Mittauksen hinta oli 80 €.
Kyseessä on laite, joka sekä yrityksen, että palvelujen tuottajan mukaan kykenee todella ihmeellisiin mittauksiin. Mittaus tapahtuu pitämällä metallista kynän mallista esinettä kädessä minuutin ajan.
Suomalaisen, Jyväskylässä toimivan HCA-palveluntuottajan mukaanHealth Concept Analyzer -laitteessa yhdistyvät lääketieteen, bioinformatiikan, sähkötekniikan ja muiden tieteenalojen innovaatiot. Kvanttilääketieteeseen perustuva laite hyödyntää kehittyneiden sähkölaitteiden kykyä kerätä tietoa elimistön solujen heikosta magneettikentästä analyysiä varten.
Health Concept Analyzer mittaa kehon koostumusta 13 eri alueelta. Nämä alueet ovat vitamiinien, kivennäisaineiden, koentsyymien ja aminohappojen määrät, sydämen ja verisuoniston tila, sekä ruoansulatustoiminta. Mittauksessa nähdään myös aivojen ja keskushermoston tila, luiden mineraalitiheys, immuunijärjestelmä, haitalliset aineet, raskasmetallit, fyysinen peruskunto ja ihon kunto.”

Todella upeaa ja ainutlaatuista. Harmi vain, että tuossa jargonissa mikään ei ole totta.

Tämän jälkeen tarina jatkuu kuvauksella elimistön koostumuksesta, soluista ja niiden jakautumisessa tapahtuvasta atomien ytimien ja elektronien liikkumisesta. Sitten päästäänkin ihka uuteen lääketieteen alaan: Kvanttilääketieteeseen.
Kvanttilääketieteen mukaan sairastumisen perimmäinen syy on se, että atomin ytimen ympärillä pyörivien elektronien kierto muuttuu, mikä aiheuttaa muutoksia kaiken aineen muodostavissa atomeissa, pienissä ja suurissa biomolekyyleissä, soluissa ja lopulta myös elimissä.”
Mittauslaitteeseen on määritetty oireiden ja ravitsemusindikaattorien normaalit värähtelytaajuudet. Laite vahvistaa niitä, ja lähettää ne edelleen tietokoneen analysoitaviksi. Lopuksi niille annetaan vastaava negatiivinen tai positiivinen kvanttiarvo. Kvanttiarvo osoittaa oireen tai ravintoaineen puutteen luonteen ja tilan viitteellisesti……. Health Concept Analyzer -laitteella tehdyissä testeissä hyödynnetään tätä periaatetta.
Väkisinkin tulee mieleen Puppulausegeneraattori. Sen verran hienoa humpuukia tuossa suolletaan lisää. Kvanttilääketiede on puhdasta scifiä.

Health Concept Analyzerin tuottamat tulokset

Laitteen tuottamat raportit ovat todella vakuuttavia. Tussikynän näköisen kapistuksen pitäminen kädessä minuutin ajan tuotti täydellisen raportin melkein kaikista tapahtumista elimistössä. Alla olevissa kuvissa on osia tyypillisestä raportista.

 
Valitettavasti on täydellinen mahdottomuus, että kyseinen laite voisi nuo asiat oikeasti mitata elimistöstä. Mittaukset ovat kaiken luonnontieteen ja tähänastisen tiedon vastaisia.
Menetelmä muistuttaa ehkä eniten tieteiselokuvissa kuvattua diagnostista laitetta, jossa potilaan yli pyyhkäisee valaiseva tanko, joka tuottaa täydellisen tiedon tutkittavasta ihmisestä. Tällainen ei kuitenkaan ole vielä todellisuutta – ainakaan Tellus-planeetalla.
Jos tällainen ihmemenetelmä olisi toimiva, se olisi tietenkin jo laajassa käytössä lääketieteessä, vaikka luotettavuus olisi edes vain kohtuullinen, saati sitten väitetty 96%.
Hieman penkomalla löysinkin jo Kuningaskuluttajan vuonna 2015 teettämän selvityksen sekä tästä HCA-laitteesta että vastaavasta toisesta Asyra-nimisestä laitteesta.
Selvityksessä tuli esiin, että kyseiset laitteet todellisuudessa lähinnä ”arpovat” tulokset. Saman henkilön käydessä uudelleen mittauksessa havainnon toistettavuus on heikkoa ja laitteet antavat myös aivan erilaiset tulkinnat samasta henkilöstä.

Mitä HCA-mittauksessa käyneelle potilaalle lääkärin vastanotolla kerrottiin?

Lääkärin vastaanotolla potilaalle kerrottiin tietenkin, että kyseisen mittauksen antama tulos sepelvaltimoiden elastisuuden alentumisesta taikka verenpaineen alhaisuudesta ovat täysin merkityksettömiä ja varmuudella virheellisiä tuloksia.
Sepelvaltimoiden elastisuuden ja perfuusiopaineen mittaaminen on toki mahdollista mutta se vaatisi johtimen kuljettamisen sepelvaltimon sisälle ja seinämän kuvantamisen ultraäänellä. Tällainen menetelmä ei ole kliinisessä käytössä, sillä elastisuusarvolla edes tällä tavalla mitattuna ei ole kliinistä merkitystä.
Tarina on tyypillinen esimerkki turhien mittausten aiheuttamista haitoista. Rahan menettäminen huijarille on todennäköisesti pienin murheista.
Tarpeettomien, asiallistenkin mittausten aiheuttamien havaintojen stressi, huoli ja elämänlaadun huononeminen ovat tosiasioita. Silloin kun mittaukset ovat huuhaata, ei edes saada sitäkään teoreettista hyötyä, mikä asiallisista mittauksista syntyy.
Tässä tapauksessa humpuukimittaus johti turhaan erikoislääkärikäyntiin, jossa annettu tieto toivottavasti johti henkilön rauhoittumiseen.

Miten tällainen huijaaminen voi edelleen olla sallittua Suomessa?

Ilmiö kertoo karua kieltä siitä miten teknistyneeksi ja futuristiseksi käärmeöljykaupittelu on muuttunut.
Tähän saakka laitteiden valmistajien CE-merkintä ei ole edellyttänyt tutkimusnäyttöä tehosta tai luotettavuuden todistamista. Mitään laatusertifikaattia mittausten tarkkuudesta ei siis tarvita ennen kaupittelua.
HCA-mittari ei ole virallinen terveydenhuollon laite. Suomessa terveydenhuoltoa valvova Valvira ei myöskään valvo HCA-mittarien käyttöä.
Muita vastaavia huijausmittauksia tehdään Suomessa ns. Asyra-laitteella sekä ns. Quantum Resonance Magnetic Analyzer –laitteella.
Mittauksia tulkittaessa kyllä mainitaan, että mittaukset ovat vain suuntaa antavia eivätkä tuota lääketieteellisiä diagnooseja. Sen lisäksi että väite ei ole totta, se ei tietenkään oikeasti lievennä huijaamista.
Käytännössä mittaaminen on vain osa kokonaishuijausta. Raportin perusteella useimmiten havaitaan jokin puutos. Millä muulla se korjataan, kuin samasta paikasta ostetuilla ravintolisillä? Nerokasta, eikö totta?

Yhteenveto

Valelääketieteellinen kaupallinen toiminta näyttää menestyvän, vaikka tietoa toiminnan perusteettomuudesta olisi tarjolla. Vuoden 2015 Kuningaskuluttaja-ohjelman selvitys olisi luullut jo vakuuttavan asiakkaat mutta palvelua tarjotaan edelleen useissa paikoissa.
Ainoa tapa vaikuttaa on välttää tällaisia palveluita tarjoavia yrityksiä. En usko, että palveluntarjoajat olisivat kyenneet välttämään tietoa siitä, että mittaukset ovat humpuukia, kun asiasta on ollut tietoa ainakin jo vuodesta 2015 alkaen.
 

Suosittelen välttämään yrityksiä, jotka tarjoavat HCA-mittauksia tai vastaavia! Mittaukset ovat puhdasta huijaamista ja rahastusta.

 
Alle on listattu ne yritykset, jotka ainakin tätä tai vastaavaa huijausmittausta edelleen näyttäisivät myyvän. Lista ei ole kattava.
(Muokkaus 25.2.3019, 28.2.2019 ja 1.3.2019 jotkut tarjoajat ovat poistaneet mittaukset tuotteistaan ja nämä nimet ovat myös poistettu listalta)

 • Helsinki
  • Superfeel Health and Beauty
  • Health and Beauty by Sini
  • Monza Nutrition
 • Turku
  • Estimar-aineenvaihdunta.fi
  • Sydänpuu
  • ETV-valmennus
 • Tampere
  • Maanrakennus Kivijärvi
  • Hyvä Olo Ilona
  • Myblueberrymornings.net/ravintoainemittaus
 • Lahdessa ja Hollolassa: TK-balance
 • Lappeenranta: Fysiovire
 • Kuopio: Terveyskartano
 • Hyvinkää: RavintoEvita
 • Jyväskylä: Kaarina Krogerus

Kommentointi on suljettu.