Terveys & tiede

Tuhkarokkoviruksia. https://www.flickr.com/photos/valeriebb/4388560596

Tuhkarokko tulossa takaisin – eikö hulluudella ole mitään rajaa?

Viime viikolla pari uutista sai hieraisemaan silmiä usemmankin kerran:
Massiivinen tuhkarokkoepidemia Romaniassa
Tuhkarokon epidemiat Euroopassa uhkaavat taudin hävittämistä
Jälkimmäinen uutinen oli WHO:n Euroopan toimistosta. On vaikea ymmärtää, miten tällaiseen tilanteeseen voidaan joutua kehittyneissä maissa? Tuhkarokko on vaarallinen virussairaus, joka on helposti estettävissä halvalla, tehokkaalla ja turvallisella rokotteella.
Onko tosiaankin totta, että kaikesta nykytiedosta huolimatta rokotuskriittiset fanaatikot ovat saaneet ihmisten pään sekaisin niin, että jättävät lapsensa rokottamatta?

Tuhkarokko – vaaraton lastentauti?

Katsotaanpas mitä WHO kertoo tuhkarokosta sairautena.

  • Tuhkarokko on yksi johtavista kuolinsyistä pienillä lapsilla vaikka kustannustehokas ja turvallinen rokote on saatavilla.
  • Vuonna 2015 maailmassa kuoli 134 200 ihmistä tuhkarokkoon– 367 kuolemaa joka päivä ja 15 kuolemaa joka tunti.
  • Kun tuhkarokkoon annettiin rokotus, kuolleisuus väheni 79% vuosien 2000 ja 2015 välillä maailmassa.
  • Vuosina 2000-2015 tuhkarokkorokotus esti 20,3 miljoonaa kuolemaa.

Tuhkarokko on helposti tarttuva, vakava virussairaus. Vuonna 1980, ennen kuin rokotukset aloitettiin, tuhkarokko tappoi 2,6 miljoonaa ihmistä joka vuosi.
Tilanne on toki nyt selvästi parempi mutta vaikka saatavilla on tehokas ja turvallinen rokote, edellen siis noin 134 200 ihmistä kuolee tautiin, useimmiten alle 5 vuoden ikäisiä lapsia.
Usiemmat lapset kuolevat tuhkarokon jälkitauteihin, joita on eniten alle 5-vuotialla ja toisaalta yli 20-vuotiailla. Vakavimmat komplikaatiot ovat sokeus, aivotulehdus, vakava ripuli sekä korva- ja keuhkotulehdukset. Läksi raskaana olevat rokottamattomat naiset ovat vaaravyöhykkeessä. Erityisen suuri riski on muuten vakavasti sairailla immuunipuutteisilla.

Rokotuspelottelijoiden vaaralliset väitteet

Tyypillisesti rokotuspelottelijat väittävät tuhkarokon olevan vaaraton lastentauti. Vanhemmathan muistavat sairastaneensa itsekin taudin eikä siitä tullut mitään vakavaa jälkiongelmaa. Tämä on kuitenkin vaarallinen nostalginen väite, joka ei lisäksi pidä paikkaansa.
Kaikki tutkimusnäyttö kertoo, että tuhkarokko aiheuttaa vakavia komplikaatioita, joskaan ne eivät ole niin yleisiä, että niistä olisi jäänyt itselle muistikuvia. Kuolleisuus tuhkarokkoon on kuitenkin merkittävä sillä 2-5 lasta tuhannesta sairastuneesta kuolee länsimaissa mutta huonommin ravituista kuolleita voi olla jopa 100 tuhannesta.
Jokainen kuolema on täysin turha, sillä tauti olisi voitu estää rokottamattomalla. Lisäksi rokottamattomien määrän laskiessa ne, joita jokin muun sairauden vuoksi ei voi rokottaa, joutuvat tahtomattaan suureen sairastumisvaaraan.

Romanian tuhkarokkoepidemia

Tällä hetkellä tuhkarokkoepidemia on aktiivinen Romaniassa. Sairastuneita on jo yli 3400 ja 17 on kuollut tuhkarokkoon maaliskuun 2017 loppuun mennessä huolimatta kansallisesta rokotuskampanjasta.
European Center for Disease Prevention and Control (ECDC) on varoittanut, että epidemia voi edelleen laajentua ja siirtyä myös muihin maihin, joissa rokotuskattavuus ei ole riittävän korkea. Tuhkarokkoa tavataan muutoinkin (endeemisinä) Belgiassa, Ranskassa, Saksassa, Italiassa ja Puolassa, joissa rokotusvastaisuus on lisääntynyt.
Romaniassa 96% sairastumisista oli rokottamattomilla lapsilla. Kuolleista valtaosa on ollut immuunipuutteisia, joita ei ole muun sairauden vuoksi voitu rokottaa.

Miten Romanian tilanne on selitettävissä?

Vuonna 2015 rokotuskattavuus oli Romaniassa enää 86%, kun se oli 97% vielä vuonna 2007. Epidemian estämiseen tarvitaan noin 95% rokotuskattavuus sillä tauti on todella herkästi tarttuva.
Romaniassa rokotuskattavuuden laskun syynä ovat köyhyys, terveydenhuollon heikko saatavuus, ja vanhemmat, jotka kieltäytyvät rokottamasta lapsiaan. Jotkin uskonnolliset yhteisöt ja julkkikset ovat lietsoneet rokotusvastustusta.
Toisin kuin länsimaissa, Romaniassa autismipelko ei ole ollut merkittävässä roolissa. Toistettakoon vielä lukijoille, että rokotukset eivät todellakaan aiheuta autismia. Tämä on moneen kertaan varmistettu tutkimuksissa ja myös tuo alkuperäinen autismitutkimus on osoitettu huijaukseksi ja Wakefield menetti lääkärinoikeutensa prosessin seurauksena.

Epidemiat Euroopassa yleistyneet

Maaliskuun 28. päivä WHO:n Euroopan toimisto varoitti lehdistötiedotteessaan, että laajat epidemiat uhkaavat myös muita Euroopan maita, mikäli rokotuskattavuus laskee alle 95%.
14 Euoopan maassa tuhkarokkoa tavataan endeemisenä ja leviäminen tapahtuu helposti, kun ihmiset liikkuvat vapaasti. Yllämainittujen maiden lisäksi myös Sveitsi ja Ukraina ovat WHO:n mukaan vaarassa.
Italiassa on vuoden 2017 tammikuussa sairastunut 238 ihmistä, helmikuussa saman verran lisää. Vuoden 2016 luku (850 tapausta) on ylittymässä nopeasti.

Mitä tästä pitäisi oppia?

Romania on hälyttävä esimerkki siitä, kuinka helposti voidaan menettää rokotuksella saatu valtava hyöty. Sama voi aivan hyvin tapahtua myös Suomessa, mikäli rokotusvastustus leviää.
Toistaiseksi tilanne on pysynyt kurissa lukuun ottamatta paikallisia epidemioita fanaattisten rokotusvastustajien seuraajissa. Mikäli tuhkarokosta tulee jälleen endeeminen myös Suomessa, on vain ajan kysymys, milloin jokin vakavasti muutoin sairas immuunipuutteinen lapsi kuolee tuhkarokkoon.
Jokaisen tervedehuollossa toimivan tulisi nyt ottaa aktiivinen ote asiaan ja pyrkiä vaikuttamaan siihen, että rokotuskattavuus pysyisi Suomessa riittävän hyvänä.
 


Lisäys 20.4.2017: Italiassa on alkanut tuhkarokkoepidemia, jossa sairastuneita jo monia satoja. Rokotuskattavuus laskenut tasolle 85%.
 

Kommentointi on suljettu.