Terveys & tiede

Myytti: Vauvat ovat ketoosissa syntyessään

Ketogeenistä ruokavaliota suosittelevat kirjoittajat toistuvasti väittävät, että vauvat olisivat ketoosissa syntyessään. Tämän vuoksi ketoosi olisi täysin luonnollinen olotila ihmiselle.

Tällä myytillä tarkoitetaan ilmiötä, jossa vauvojen väitetään olevan pidempään ketoosissa ja että se on vauvojen normaali olotila ja hyväksi kehitykselle. Myyttiin liittyy myös väite, että äidinmaito on ketogeenistä. Tämän perusteella myös väitetään, että ketogeeninen ruokavalio olisi tavanomaista ruokavaliota terveellisempi myös aikuisille. (kappale lisätty selvennykseksi 27.11.2019 klo 16.10)

Ketoosi on tietenkin luonnollista siinä mielessä, että se on kehittynyt evoluution myötä varmistamaan elonjäämisemme, kun ruoan määrä ja laatu vaihtelevat.

Vaikka vauvojen tilanteella ei todellisuudessa voida mitään aikuisten ruokavaliota perustella, kiinnostukseni heräsi, ovatko vauvat ja imeväiset todellakin ketoosissa?

Väite, että vastasyntyneet olisivat yleisesti ketoosissa, on kuitenkin virheellinen. Tutkimuksessa, jossa tutkittiin 21 342 vastasyntynyttä havaittiin, että merkittävässä ketoosissa oli 47 vauvaa (0,22%). Ketoosissa olleista vauvoista puolet olivat oireettomia eikä heissä havaittu eroa syntymäpainossa, raskauden kestossa eikä sukupuolessa. Kuitenkin ketoosissa olleiden vauvojen painon kehitys oli merkittävästi hitaampaa.

Voisi myös ihmetellä miksi vauvat ylipäätään olisivat ketoosissa? Äidinmaidon energiasta 46% saadaan hiilihydraateista, pääasiassa laktoosista, 7% proteiineista ja 47% rasvasta. Ternimaidostakin neljännes energiasta saadaan hiilihydraateista. Miksi vauva menisi ketoosiin tällä ravinnolla?

Tutkimuksissa on havaittu, että vauvat menevät nopeammin ketoosiin ravinnon ollessa niukkaa ja että vauvojen veressä on hieman enemmän ketoaineita kuin aikuisilla. Tämä ei kuitenkaan ole sellainen tila, jota tavoitellaan ketogeenisellä ruokavaliolla. (kappale lisätty 21.11.2019 klo 12.49)

Entä miten pärjäävät lapset, jotka ovat oikeasti ketogeenisellä ruokavaliolla? Kaksikymmentäyksi 1-16 vuotiasta lasta olivat vaikean epilepsian vuoksi ketogeenisellä ruokavaliolla tutkimuksessa, jossa heitä seurattiin 2 vuoden ajan. Tutkimuksessa havaittiin, että kasvu hidastui. Vain kolmanneksella epilepsia helpottui ruokavaliolla. Toisissa tutkimuksissa kuten myös tässä ja tässä havaittiin painon kasvun hidastumista mutta ei vaikutusta pituuskasvuun. Kun ketogeeninen ruokavalio on lopetettu, on lasten kasvu taas palautunut normaaliksi.

Ketoosi on siis mahdollinen mutta kovin harvinainen ilmiö vastasyntyneillä ilman erityistä ruokavaliota. Epilepsian hoidossa käytetty ruokavalio on todella tiukka ja myös osa äidinmaidosta korvataan, että lapsi saataisiin ketoosiin.

Vastasyntyneen spontaani melko harvinainen ketoosi ei vaikuta olevan mitenkään positiivinen ilmiö, sillä siihen liittyy painon kehityksen hidastumista.

Lapsilla, joita hoidetaan epilepsian vuoksi ketogeenisellä ruokavaliolla, on havaittu kasvun hidastumista, joka onneksi näyttäisi normalisoituvan ketoruokavalion lopettamisen jälkeen.

Tutkimustiedon perusteella minun vaikea ymmärtää miten aikuisten ketogeenistä ruokavaliota voisi puolustaa vastasyntyneiden tai lasten tilanteella.

Kommentointi on suljettu.