Terveys & tiede

Carol M. Highsmith [Public domain], via Wikimedia Commons

Musta salva on hengenvaarallista uskomushoitoa

Kirjoittaja: Miikka Kiviranta*
 
Yle uutisoi viime viikolla, että suomalaisyrittäjä on hoitanut ihosyöpää iholle levitettävällä mustalla salvalla. Lisäksi hän on jakanut tuotetta myyvän amerikkalaisen verkkokaupan osoitteen ylläpitämässään ”Kolloidalt silver 3.0 Kolloidinen hopea” -nimisessä suljetussa Facebook-ryhmässä, jolla on yli 12 000 jäsentä.
Mustalle salvalle omistetussa Black Salve Facebook-ryhmässä ihmiset jakavat toisilleen kokemuksiaan salvan käytöstä. Pääasiassa käyttö kohdistuu ihosyövän (melanooma, levyepiteelikarsinooma ja tyvisolusyöpä) hoitoon, jossa salva esitetään luonnollisena ja edullisena vaihtoehtona lääketieteelliselle hoidolle.
Sivustolla salvaa kehotetaan käyttämään kuitenkin moniin muihinkin vaivoihin. Huolestuttavimmasta päästä ovat ohjeet salvan hyödyntämisestä rintasyövän hoidossa jopa juotavana valmisteena. Keskusteluissa annetaan ymmärtää, että salva tappaa vain vaurioituneita soluja, eikä vaikuta terveeseen kudokseen. Lisäksi salvan väitetään vetävän puoleensa syöpäsoluja.

Härskiä markkinointia

Mustaa salvaa myyvän amerikkalaisyrityksen sivuilla annetaan virheellinen vaikutelma tieteellisesti perustellusta tuotteesta. Erityisesti sivuston ammattimainen ulkoasu ja lääketieteellinen kieli välittävät kuvaa luotettavasta toiminnasta. Sivustolla muun muassa väitetään tuotteen olevan empiirisesti todistettu hoitomuoto ihosyöpään.
Sivuston alaosasta löytyy uskomushoitoja tarjoaville tahoille tyypillinen vastuuvapauslauseke. Siinä todetaan, ettei yrityksen tuotteita ole arvioitu Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n toimesta, eikä tuotteilla ole tarkoitus diagnosoida, hoitaa tai parantaa mitään sairautta. Silti niitä markkinoidaan juuri niihin tarkoituksiin.

Mitä musta salva sitten on tutkitun tiedon valossa?

Valmistajan mukaan salvan vaikuttavat ainesosat ovat sinkkikloridi, glyseroli ja useat rohdoskasvit, kuten lumikki (Sanguinaria canadensis), chaparral, graviola ja oleanteri. Keskeisimmät ainesosat ovat lumikki-uute ja sinkkikloridi.
Mustan salvan kaltaiset sinkkikloridia ja lumikki-uutetta sisältävät tuotteet ovat syövyttäviä ja myrkyllisiä. Muita lumikki-valmisteiden käytössä mahdollisesti esiintyviä haittoja on vaikea arvioida, koska rohdosuutteissa vaikuttavien aineiden pitoisuuksia ei hallita, toisin kuin lääkevalmisteissa.
Mustan salvan sisältämä lumikki-uute on itse asiassa todennäköisesti syöpää aiheuttavaa. Yhdysvalloissa on ollut aiemmin käytössä myös lumikki-uutetta sisältäviä suuvesiä, jotka hyväksyttiin käyttöön eläinkokeiden perusteella. Ne on kuitenkin vedetty pois markkinoilta, koska niiden käyttöön liittyy suun limakalvon muutoksia eli leukoplakiaa, joka on suusyövän esiaste (Vlachojannis, 2012).
Toisin kuin salvaa markkinoivat verkkosivustot ja keskustelut antavat ymmärtää, mustan salvan myrkylliset ainesosat tappavat useilla mekanismeilla niin sairaita kuin terveitäkin soluja (Croaker, 2016). Tämän vuoksi terve kudos voi vaurioitua niin pahoin, että sitä joudutaan korjaamaan jopa plastiikkakirurgialla.
Saman toteaa syöpälääkäri Veera Salminen Ylen haastattelussa 9.10.2018: ”Toki ihon ulkoiset muutokset lähtevät pois mustalla salvalla, mutta siihen tulee alle valtava reikä. Leikkauksessa ihosyöpä saadaan poistettua paljon tehokkaammin.”
Lisäksi esimerkiksi McDaniel ym. (2002) ovat tapausselostuksissaan todenneet, että salvaa käytettäessä syvemmälle kudokseen kasvanutta syöpäkudosta voi jäädä jäljelle. Tällöin potilas kuvittelee olevansa terve ja taudin leviämisen riski kasvaa hoidon viivästyessä.
Vaikka potilas hakeutuisi lopulta lääketieteellisen hoidon piiriin, missä hoidettu alue poistettaisiin silminnähden onnistuneesti, voi salvan myrkkyjen aiheuttama tulehdusreaktio vaikeuttaa patologin arviota turvallisista leikkausmarginaaleista (Robbins, 2018).

Mustan salvan ja lumikin tarina

Lumikkia ovat alun perin käyttäneet Amerikan alkuperäisasukkaat. Sen käytön teki tunnetuksi Frederic Mohs -niminen lääkäri, joka tutki lumikki-uutetta ja sinkkikloridia sisältävää tahnaa parantaakseen leikkaushoidon yhteydessä saatavien kudosnäytteiden laatua. Hän ei siis käyttänyt tahnaa hoitokeinona, vaan tehostaakseen leikkausmenetelmää.
Samaan aikaan yhtä aikansa suurimpia yksityisiä syöpäklinikoita johtanut Harry Hoxsey kehitti syöpien hoitoon Mohsin valmistetta vastaavaan tahnan, joka perustui hänen isoisoisältään saamaansa reseptiin. Vuonna 1956 Amerikan elintarvike- ja lääkevirasto FDA kuitenkin antoi varoituksen Hoxseyn kehittämästä hoitomuodosta, minkä johdosta hän joutui lopettamaan syöpien hoitamisen Yhdysvalloissa.
1900-luvun puolivälin jälkeen useat uskomushoitoja tarjoavat tahot ovat käyttäneet Moshin and Hoxseyn tahnoihin perustuvia valmisteita. Nämä tuotteet on kuopattu jo useaan otteeseen, mutta vaikuttaa siltä, että ne nousevat tästä huolimatta aina uudelleen esiin. (kpl lisätty 17.10. 2018 klo 14.49)

Yhteenveto

Musta salva tappaa myös terveen kudoksen, aiheuttaa syöpää sekä hämärtää taudinmääritystä ja on siksi hengenvaarallinen tuote.
Uskomushoitoihin kuuluu monia erilaisia hoitomuotoja. Osa niistä on suorastaan vaarallisia. Musta salva kuuluu ehdottomasti niihin.
Tietoa mustan salvan ominaisuuksista ja vaikutuksista sekä muista syövän hoitomuodoista löytyy kattavasti esimerkiksi Syöpäjärjestöjen, Cancer Research UK:n ja Amerikan syöpäyhdistyksen sivuilta (ks. linkit alla).
Katso myös MOT:n dokumentti mustasta salvasta ja syövän vaihtoehtohoidoista.
————————————
*Kirjoittaja on lääketieteen opiskelija Turun yliopistosta. Teksti on esimakua Vastalääke ry:n tulevista blogiteksteistä. Blogi avataan virallisesti vuoden 2019 alussa. Vastalääke ry:n löytää niin Facebookista, Instagramista kuin Twitteristäkin. Väliaikaiset kotisivut löydät osoitteesta www.vastalaake.fi
1. https://www.kaikkisyovasta.fi/hoito-ja-kuntoutus/syovan-vaihtoehtohoidot/
2. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/chaparral
3. https://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancer-in-general/treatment/complementary-alternative-therapies/individual-therapies/graviola
4. https://web.archive.org/web/20130315175936/http://www.cancer.org/treatment/treatmentsandsideeffects/complementaryandalternativemedicine/herbsvitaminsandminerals/oleander-leaf
 
 

Kommentointi on suljettu.