Kuluneella viikolla Suomen Kuvalehti kirjoitti Maria Nordinin kurssista. Kyseinen kurssi on ollut myös somessa paljon esillä ja Nordin on käynyt monisssa tilaisuuksissa mainostamassa kurssiaan. Kurssi on saanut paljon sekä kriittistä että kannustavaa kommentointia.
Mutta moniko tietää, mitä kurssi pitää sisällään? Onko se oikeasti vaarallinen? Sisältääkö se terveyshuuhaata?
Jotta jokainen voi itse tehdä omat päätelmänsä kurssin sisällöstä, analysoin tässä kirjoituksessa kurssin sisällön sen turvallisuuden ja terveysväitteiden oikeellisuuden näkökulmasta.
Katsoin kaikki Eroon oireista – kurssin verkkopalvelussa olevat kurssivideot sekä myös palvelussa olevat live-luennot. Tämä kirjoitus perustuu siis verkossa olevaan kurssimateriaaliin sekä siellä esiintyviin väitteisiin.
Kurssin ydinsisältö
Kurssin lähtökohta on lievittää erilaisia oireita käyttäen apuna tietoisuus- ja mielikuvaharjoittelua. Ideana on muuttaa suhtautumista oireisiin myönteisemmäksi kurssin harjoituksilla. Näin muuttunut suhtautuminen kurssin mukaan lievittää eri sairauksien oireita.
Positiivinen kurssipalaute kertoo, että moni on kokenut saaneensa harjoitteista apua oireisiinsa. Huonon stressin vähentämisella voidaan tietenkin vaikuttaa vointiin myönteisesti. Mielikuvaharjoittelu voikin olla kokemushoitona hyväksyttävää edellyttäen, että kurssin sisältö on asiallista ja turvallista.
Kurssimateriaalissa on kuitenkin luetteloitu suuri määrä kroonisia sairauksia, joihin kurssin harjoitteilla voisi saada helpotusta. Harjoitteilla väitetään saatavan aikaan allergioiden häviämistä tai ”helpotusta” esimerkiksi ahdistus- ja paniikkioireisiin, Parkinsonin tautiin, astmaan, insuliinihoitoisen diabeteksen tasapainoon, endometrioosiin, syöpähoitoihin ja virheasentoihin.

Uskottavaa on, että mielen muokkauksella voidaan helpottaa sellaisia oireita, jotka eivät suoraan ole seurausta biologisista tapahtumista. On myös hyvin tiedossa, että ruoka-aineallergioista läheskään kaikki eivät ole todellisia allergioita.
Ympäristöherkkyydessä myös mukana on oireilua, jonka mekanismeja ei tunneta mutta joiden osalta myös mielen kautta syntyviä mekanismeja ei voida sulkea pois.
Vähättelemättä mielen voimaa voi kuitenkin todeta, että useimpien sairauksien kulkuun mielikuvaharjoittelulla ei voida vaikuttaa. Diabeteksen tasapaino, valtimoiden plakit taikka syöpäkasvaimen solujen toiminta eivät piittaa siitä, suhtaudunko oireisiin myönteisesti vai kielteisesti.
Kurssin turvallisuus
Sinänsä tällaiset tietoisuus ja mielikuvaharjoitukset voidaan katsoa olevan pääosin varattomia ja haitattomia. Harjoitusten mahdolliset haitat ovat epäsuoria.
Jos palvelun käyttäjä harhautuu jättämään vaikuttavan hoidon ottamatta taikka hän uskoo harjoitusten voivan vaikuttaa myös vakaviin sairauksiin kuten allergioihin, lääketieteellinen hoito voi jäädä jää puutteelliseksi ja altistaa turhille riskeille.
Allergiat
Vaikka kirjallisessa oheismateriaalissa on vältetty suoraa kehottamista allergisten altisteiden kokeiluun ja turvallisuusohjeissa on myös riskit mainittu, itse kurssimateriaalissa ei tällaista varoitusta ole selvästi esitetty vaan todetaan esim:
”Jos haasteesi on ruoka, ajattele tai pidä kädessäsi ruoka-ainetta, joka on tuottanut ennen sinulle haasteita. Etene vähitellen, seuraavassa harjoituksessa voit haistaa tai jopa maistaa pienenpienen murusen. Etene omaan tahtiisi.”
ja toisaalla kerrotaan ”Altisteet voivat olla eläimen karvoja taikka vain katsoa eläimen kuvaa. Konkreettinen altiste on tosi hyvä.” ”Vaikka tietäisimme altisteista, mikä haasteet laukaisee, pohjimmillaan syy on kuitenkin ne meidän piintyneet ajatukset ja tunteet.”
Tässä annetaan ymmärtää, että allergisoivaa ainetta voisi maistaa mielikuvaharjoittelun jälkeen eikä oteta huomioon, että vakavissa allergioissa esimerkiksi maistaminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen reaktion.
Keskusteluista somessa käy myös esiin, että Maria Nordin suosittelee mielikuvaharjoittelua myös todella vakaviin tilanteisiin, jolloin riski allergeenin kokeiluun kasvaa ja voi johtaa vakaviin tilanteisiin.
Facebookin sivuilla Nordin on väittänyt mm. että myös pähkinäallergiasta taikka ampiaisen piston allergioista voisi kurssin harjoitteilla päästä eroon. Väite on perusteeton ja vaarallinen. Nämä allergiat voivat aiheuttaa hengenvaarallisen reaktion eikä missään tapauksessa saa kehottaa altistuksen testaamiseen omin päin.

Lasten allergioiden hoitamisesta annetaan ymmärtää, että vanhemman mielikuvaharjoittelu voisi auttaa ’suurissa’ allergisissa reaktioissa.
Videolla todetaan: ”….eli asia mikä ei millään tavalla ole vaarallista, niin jollekin yksilölle voi olla todella haitallista ja aiheuttaa suuria reaktioita ja tällä menetelmällä me voidaan purkaa niitä piileviä reaktioita ja jättää piilevää stressiä myös lapsilla” ja
”Pienet vauvat saa vaikutuksen aikuisen magneettikentän kautta. Vanhempi tekee harjoitusta silloin, kun lapsella on haasteita.”
Tällaisissa ohjeissa on riskinä, että vauva tarpeettomasti altistetaan allergeeneille äidin mielikuvaharjoittelun jälkeen, vaikka kysymys olisi vakavasta allergiasta. On kyseenalaista uskotella, että äidin mielikuvaharjoittelu voisi jonkin mielikuvituksellisen mekanismin kautta vaikuttaa vauvan allergioihin.
Psykoterapia
Kurssin live-luennoilla kritisoidaan psykoterapiaa. Maria Nordin ilmoittaa olevansa eri mieltä.
Hän kertoo, ettei luota psykoterapiaan, koska siinä ”on asetelma, että on hoidettavana” ja koska terapiassa keskitytään vain menneisyyden ongelmiin. ”En sulje pois terapiaa mutta kehotan olemaan tarkka, että terapeutti tiedostaa tämän (Eroon oireista –kurssin) hoidon periaatteet”.
Todellisuudessahan psykoterapia on tutkimuksin osoitettu turvalliseksi ja vaikuttavaksi, kun taas Eroon oireista –kurssista ei ole ensimmäistäkään tutkimusta. Kyseinen kanta voisi mahdollisesti johtaa psykoterapiasta luopumiseen ja turvautumaan Nordinin myymään mielikuvaharjoitteluun.
Raudanpuute
Raudanpuutteen hoidosta kurssin luennot antavat hyvin erikoisen selityksen:
”Rautavarastot eivät ole syy vaan taustalla on pitkittynyt stressi. Sydän toimii sähköisesti ja veri sisältää rautaa ja nämä synnyttävät magneettikentän. Mä uskon, että pitkäaikainen stressi heikentää omaa magneettikenttää ja toisaalta kun se on heikentynyt, ja kehossa ei tapahdu mitään turhaa, eli miksi se keho pumppaisi sitä rautaa, jos meidän magneettikenttä on heikko, eli siitä tulee sellainen kierre.”
”Meillä on tietoinen mieli, me voidaan näillä menetelmillä vahvistaa sitä magneettikenttää, jolloin se on myös viesti meidän keholle tuottaa ja hyödyntää paremmin sitä rautaa, jota meillä on ja mitä me saadaan ympäristöstä.”
”Monet puhuu siitä, että me syödään huonosti, mutta……itse asiassa meillä on kyse enemmänkin siitä, että meillä on hitunenkin sitä tiedostamatonta stressiä, se vaikuttaa meidän kehoon niin, että solut eivät vastaanota…niitä ihania aineita meidän ruuasta saadaan. Mulla on omat rauta-arvot pysyneet hyvinä, kun mä olen tehnyt töitä hyvän värähtelyn ja magneettikentän eteen.”
Kyseinen tarina on 100% huuhaata. Mukana tarinassa on magneettikenttiä ja ravinnon raudan imeytyminen olisi jotenkin mystisesti yhteydessä siihen. Nordinin esittämä näkemys raudanpuutteen syistä voi johtaa raudanpuutteen hoitamatta jättämiseen.
Sukupuolitaudit
Sukupuolitautien syntymisestä esitetään myös huolestuttavia väitteitä:
”Sukupuolitauditkin…siihen, että sen saa, liittyy siihen, että energiakenttä siihen alueeseen on heikentynyt ja mikrobiomi on muutoinkin heikentynyt. Totta kai bakteerit sen aiheuttaa mutta siihen riskiin saada se vaikuttaa se, miten tunnetasolla on yhteydessä niihin sukupuolialueen elimiin.”
Nordinin näkemys sukupuolitautien tarttumisesta voi johtaa tilanteeseen, että kuvittelee että tartunnan voisi estää mielenhallinnalla.
Sydämen rytmihäiriöt
Live-luennolla esitettyyn asiakaskysymykseen raudanpuutekeskustelun aikana ”Voiko sydämen rytmihäiriöt johtua tästä?” luennoitsija vastaa: ”Aivan varmasti. Se muuttuu se kehon magneettikenttä ja rautapitoisuus, jos me vaan virittäydytään siihen vahvaan energiakenttään, meidän koko keho osaa hyödyntää rautaa ruuasta.”
Tällainen huhaaväite sydämen rytmihäiriöiden syistä voi johtaa viivästyneeseen hoitoon. Riippuen rytmihäiriön laadusta, viiveestä voi olla merkittävää haittaa.
Emätintulehdukset
Emätintulehduksiin liittyvistä haasteista luennoitsija kertoo: ”Hiivaan liittyvistä haasteista, ja samaa sarjaa ovat myös muut emättimen mikrobitasapainon häiriöt, on tutkimuksia, että stressi vaikuttaa emättimen mikrobitasapainoon. Minä kun tunsin sen tunteen (kihelmöinnin emättimessä), mä virittäydyin kiitollisuuden tunteeseen ja sillä se lähti.”
Kurssin muut väitteet
Harjoitusmateriaali sisältää lisäksi huomattavan määrän muita tieteellisesti virheellisiä ja kestämättömiä tulkintoja ja väittämiä. Nämä kuitenkin pääasiassa liittyvät kyseisten harjoitusten vaikutusten mekanismeihin ja selityksiin eivätkä sinänsä suoraan vaikuta turvallisuuteen.
Tällaisia esimerkkejä ovat mm. seuraavat lauseet suoraan kurssimateriaalista lainattuna:
Harjoittelu ”muokkaa meidän aivoja ja hermostoa”, ”tasapainottaa meidän limbistä järjestelmää” ja ”vahvistaa kehon ympärillä olevaa magneettikenttää, jonka sydän ja veri yhdessä muodostaa”.
Mikrobisto muuttuu ”lempeäksi”. ”Ajattelulla voi vaikuttaa millaisia mikrobeja kehossa viihtyy. Immuunijärjestelmä kuuntelee alitajuntaa.”
Kysyttäessä ajatusharjoituksien sopivuudesta kaikille: ”Jos toimii yhdellä, toimii myös kaikilla”. ”Toimii mihin tahansa ja minkä kokoluokan haasteeseen tahanssa.”
”Kun ihminen virittäytyy kiitollisuuteen, niin sydän alkaa toimia koherentisti.”
”Toimii myös lasten yökasteluun.”
”Muistot tallentuvat ympäri kehoa, soluihin. Mikrobit välittävät meille tietoa ympäristöstä. Solu on sama kuin ihminen.”
”Ravitsemuksessa tulee välttää lisäaineita ja hiilihappoa, jotka happamoittavat kehoa. Kraanavettä voi keittää, jotta kloori haihtuu.”
”Synnytyksessä tapahtuman vastustaminen on se, mikä tuottaa sen kivun, kun taas jos siihen lähtee sillä mielellä, että ’vau mikä tuntemus’, niin silloin sinne kohdun lihakseen pääsee hapekasta verta ja myös uskaltaa hengittää. Hengitystä voi kohdistaa kohtuun ja rintoihin.”
Wim Hof hengitys
Kurssilla suositellaan ns Wim Hof –hengitystä. Tämä hengitysmuoto tarkoittaa tahdonalaista ja tahallista liikahengittämistä eli hyperventilaatiota. Siinä ensiksi tahallisesti hengitetään liikaa ja sen jälkeen pidätetään henkeä mahdollisimman pitkään ja tätä toistetaan.
Kirjoitan Wim Hof -hengitysharjoitteesta erikseen aiheen laajuuden vuoksi.
Lopuksi
Nordinin kurssi perustuu sinänsä vaarattomaan mielikuvaharjoitteluun, jolla on tavoitteena lievittää erilaisia oireita. Mikäli joku saa tällaisista harjoitteista apua oireisiinsa, on se tietenkin pelkästään hyvä asia.
On hyvä pitää mielessä, että kurssin tavoitteena on nimenomaan vähentää oireita eikä harjoitteilla ole merkittävää vaikutusta useimpiin sairauksiin, joilla on biologinen tausta. Kurssin harjoitteilla ei siis vaikuteta sairauksien syihin, vaikka näin annetaan ymmärtää.
Valitettavasti kurssi sisältää myös runsaasti virheellisiä terveysväitteitä. Osa niistä on selvästi myös vaarallisia.
Suhtautuminen kurssilaisten antamaan kritiikkiin on myös mielenkiintoista, sillä kritiikki käänetäänkin kriitikon ongelmaksi: ”Negatiivinen palaute ja ikävät kokemukset kurssista. Eivät ole hyvä asia, sillä niistä ei saa apua. Pohjimmainen syy niihin on hakea empatiaa.”
Nordin kertoo kurssin live-luennolla myös, että kurssi auttaa myös raha-asioissa. Tämä kuvaus on ainutlaatuinen ja mielestäni kilpailee Matti Nykäsen parhaimpien tahattomien lausahdusten kanssa:
”Ennen oli laskut myöhässä mutta muutin näiden harjoitusten myötä suhteeni rahaan. Nyt on mennyt paljon paremmin rahan kanssa.” ”Rahajärjestelmä ei ole paha, vaan perustuu luottamukseen”
”Raha-asiat saa kuntoon hypistelemällä laskua ja kuvittelee, että lasku on hyvä asia ja kuinka hyvä on, että joku saa sen rahan.”
On siis ilmeistä, että Nordin on saanut kurssista apua rahaongelmiinsa.
Kommentointi on suljettu.