Terveys & tiede

Kuva: CDC/Dr. Fred Murphy

Koronaepidemia ruokkii haaskalintuja

Koronapandemia on synnyttänyt runsaasti perusteettomia väitteitä somessa. Virheellisiä väitteitä on esiintynyt viruksen synnystä, levittäjistä, epidemian vakavuudesta sekä viime aikoina erityisesti virustartunnan ehkäisystä ja hoidosta.

[Lisäys 26.3. 2020: Jos on vajaa tunti aikaa ja haluaa tietää mitä Harvardin asiantuntijat tietävät koronasta, sen tarttumisesta, taudinkuvasta ja hoidosta, tämä verkkoluento oli mielestäni asiallinen päivitys. Hoitoon liittyvä analyysi alkaa 38′ kohdalla. ]

Koronaviruksen syntyyn liittyvät väitteet

Heti epidemian alkaessa somessa oltiin varmoja, että virus on syntynyt laboratoriossa. Väitteiden mukaan mukaan virus päästettiin leviämään tahallaan, jotta valmiina olevalle rokotteelle saataisiin markkinat.

Rokotetta ei epidemian aikana ole kuitenkaan ilmaantunut. Siten viruksen levittäjällä on vielä logiikan suhteen hieman parantamista.

Toinen peruste tahalliselle levittämiselle on, että Melinda ja Bill Gates Foundationin rahoittamalla instituutilla on patentti koronavirukseen.

Patentti kyllä on olemassa mutta ei tähän virukseen vaan yhteen muunnettuun koronavirustyyppiin, jota voitaisiin mahdollisesti hyödyntää rokotuksen kehittämisessä. Patentti on jo vuodelta 2008. Sillä ei ole mitään tekemistä epidemiaviruksen kanssa.

Viruksen mutaatioista on myös saatu salaliittoiloa irti, vaikka on hyvin tavallista, että virus muuntuu levitessään eikä sillä ole merkitystä taudin vakavuuden osalta.

Seuraavan hieman erikoisen selityksen koronaepidemialle on julkaissut hiljattain kansanedustajaehdokkaana ollut henkilö (ei tullut valituksi).

JUPITER, SATURNUS, PLUTO JA MARS yhdistävät voimansa, ja tämä ainutlaatuinen kohtaaminen tähtitaivaalla peilaa pelottavan tarkasti sitä mitä maailmassa tapahtuu juuri nyt.

Astrologiaan perehtyneet ovat osanneet odottaa, että aikavälillä 2019 – 2021 tapahtuu maailmassa jotakin hurjaa ja ennakoimatonta. Olemme parastaikaa suunnattomien muutosenergioiden kulminaatiokohdassa, keskeisten voimaplaneettojen ottaessa kontaktia keskenään. Hitaasti eläinrataa matkaavat muutosjättiläiset Pluto ja Saturnus ovat yhdistäneet energiansa ja siirtyivät 2 kk sitten tarkkaan yhtymään. Se tarkoittaa sitä, että maasta käsin katsottuna ne asettuivat samaan linjaan ja ikään kuin liittoutuivat keskenään. Yhtymä toistuu noin 38 vuoden sykleissä, ja astrologiassa tämä kertoo isosta siirtymästä ja valtavista murrosvoimista, Pluto kun ilmentää symbolista kuolemaa ja transformaatiota ja Saturnus, karman herra, nähdään ankarana opettajana ja uuden perustan rakentajana.

Olisiko kuitenkin mahdollista, että pandemian aiheuttanut koronavirus olisi ihmisen valmistama? Näiden väitteiden vuoksi virusasiantuntijat ovat analysoineet COVID-19-viruksen genomin ja tutkineet, voisiko virus olla ihmisen synnyttämä. He tulivat yksimielisesti siihen johtopäätökseen, että se ei voi olla ihmisen aikaansaannosta vaan on syntynyt muuntumalla kuten virukset ylipäätään muuntuvat.

Viruksen leviämiseen liittyvät väitteet

Viruksen leviämiselle on myös synnytetty mitä mielikuvituksellisempia tarinoita ja salaliittoja. 5G-verkon syntymiseen on sinänsäkin liittynyt perusteettomia väitteitä mutta nyt se on saatu kätevästi yhdistettyä myös koronaan. Peruste viruksen levittämiseen olisi ylikansoituksen vähentäminen.

Viruksen leviämispaikat ovat todettu olevan samoja, joissa myös 5G on otettu käyttöön. Se ei väitteiden mukaan johdu siitä, että siellä missä on enemmän ihmisiä, on myös 5G ja enemmän kontakteja ihmisten välillä. Sen sijaan se johtuu siitä, että 5G-verkkoa käytetään viruksen aktivoimiseen.

Salaliittoväitteiden mukaan virus on annettu rokotuksissa ja aktivoidaan 5G-verkon avulla. Tätä muka tukee väite, että Wuhanin alueella, jossa virus alkoi levitä, oli myös sairaaloihin asennettu 5G. Salaliittoon uskovilla tämä ei tietenkään selity sillä yksinkertaisella seikalla, että sairaalan ruuhkautuessa, nopealle verkolle syntyi tarve ja 5G:tä käytettiin. Selitys olisi liian yksinkertainen ollakseen totta.

Virustartunnan ehkäisyyn liittyvät väitteet

Wim Hof -menetelmä

Sain spostia Wim Hof -foorumilta. Siinä väitettiin, että “Wim Hof –menetelmä on juuri täsmälleen sitä mitä pitää nyt (koronaepidemian aikana) tehdä, sillä se vähentää stressiä ja että se tutkimusten mukaan parantaa immuniteettia”.

Todellisuudessa ainoa Wim Hof -menetelmästä tehty tutkimus viestii päinvastoin, sillä immuunivasteen havaittiin olevan hieman vaimeampi Wim Hof –treeniryhmässä. Tämä ei liene hyvä uutinen infektioherkkyydelle.

Vitamiinit ja hivenaineet

Vitamiinikauppiaat ja tuotteiden suosittelijat ovat myös aktivoituneet. Facebook on pullollaan erilaisia ravintolisäreseptejä, joilla voisi tehostaa immuniteettiä. Tyypilliset suositukset sisältävät C-vitamiinia, D-vitamiinia, sinkkiä ja muutamia muita hivenaineita.

Sinänsä vitamiinien ja hivenaineiden riittävä saanti on perusteltua. On totta, että riittävä vitamiinien ja hivenaineiden saanti edistää terveyttä. Tämä vuoksi suositellaan monipuolista ja terveyttä edistävää ravintoa. Ainoastaan D-vitamiini pitää ottaa purkista. Vitamiinipurkkien sijaan rahat kannattaa käyttää hedelmiin ja kasviksiin, joista vitamiinien lisäksi saadaan paljon muuta.

Näissä väitteissä annetaan kuitenkin ymmärtää, että juuri ravintolisiä käyttämällä voisi vahvistaa immuniteettia. Useimmiten ei suoraan väitetä, että ravintolisillä voisi estää koronatartuntaa mutta asiayhteydestä käy esiin, miksi juuri nyt kannattaisi ravintolisiä käyttää.

Ravintolisä on elintarvike, ei siis lääke. Elintarvikkeen lääkkeellinen markkinointi on aivan ehdottoman kiellettyä. Markkinointia ei saa myöskään naamioida omiksi tai kuluttajien käyttökokemuksiksi – oltiinpa sitten kotikutsuilla tai somessa.

Ruokaviraston mukaan kiellettyä on myös harhauttavien terveysväittämien viljeleminen. Terveysväittämiä voi esittää vain siinä tapauksessa, jos väitteestä on hyväksytty tieteellinen näyttö tai niitä on muuten hyväksyttyä käyttää toistaiseksi.

Tällaista näyttöä ei kyseisistä yhdisteitä ole olemassa. Tutkimusten mukaan C-vitamiinilla ei voi ehkäistä flunssaa eikä muitakaan virusinfektioita. Tuoreen meta-analyysin ja Cochrane-katsauksen perusteella C-vitamiinilisä ei vähennä flunssan esiintymistä väestössä.

Suomessa C-vitamiinin hoitoon perehtynyt ja aiheesta paljon julkaissut tutkija Harri Hemilä on todennut, että ei ole näyttöä sille, että C-vitamiini tai jokin muu ravintoaine parantaisi puolustuskykyä niin, että tavallisen suomalaisen kannattaisi syödä niitä tavoitteena virustautien ennaltaehkäisy.

Samoin sinkin käytöstä missä muodossa hyvänsä flunssan ehkäisyssä ei ole näyttöä. Sama pätee D-vitamiiniin.

Oheisessa esimerkissä suositellaan sekä ravintolisiä että jalkakylpyjä, kun kysytään, toimiiko toimet myös koronaan.

Laitteet

Myös erilaisia vampaimia on tarjottu koronan ehkäisyyn. Ohessa esimerkki vanhasta kunnon Zapperista, joka ei oikeasti toimi yhtään mihinkään, saati sitten koronaan.

Harjoitukset ja kurssit

Älä ruoki pelkoa itsessäsi ja muissa. Tee rentouttavia hengitysharjoituksia, visualisoi itsesi terveenä ja vahvana, tee asioita jotka tuottavat flown ja onnen kokemuksia. You are the Placebo.

Erilaisia kehomielihoitoja tarjotaan ratkaisuksi epidemiaan. Sinänsä tällaisista harjoitteista ei liene merkittävää haittaa. Huolestuttavia väitteitä kuitenkin on esitetty, kuten seuravassa paheksutaan suoja-asujen käyttöä. Sama henkilö on myös kehottanut ihmisiä koskettelemaan toisiaan – juuri päinvastoin kuin viranomaiset suosittelevat.

Myös kaupallisia kursseja markkinoidaan selvästi juuri koronaepidemiaan viitaten. Niillä väitetään kyettävän parantamaan immuniteettiä.

Koronainfektion hoitoon liittyvät väitteet

Tällä hetkellä rokotetta tai tehokasta hoitoa itse koronainfektioon ei ole olemassa. Sairaaloissa hoito on potilaan tilan mukaista yleishoitoa ja vakavissa tilanteissa tehohoitoa.

Vaikka tunnettua virukseen vaikuttavaa hoitoa ei ole olemassa, on tehohoidossa kokeiltu monia viruslääkkeitä, antibiootteja, vitamiineja ja viimeksi on uutisoitu myös malarialääke klorokiinin mahdollisesta vaikutuksista.

Näistä hoidoista on myös julkaistu alustavia raportteja, jota luonnollisesti herättävät valtavaa kiinnostusta ja innostusta. Haasteena on, että tässä tilanteessa ei ole mahdollista käyttää vertailuryhmää, jolle hoitoa ei tarjota. Ilman vertailuryhmää luotettavaa tietoa tehosta ei saada, kun taudin käyttäytyminen ja kesto ovat hyvin yksilöllisiä.

Siitä huolimatta on ymmärrettävää, että hoitoa kokeillaan, kun muutakaan ei ole tarjolla ja potilaan tila on vakava.

C-vitamiini

Kiinasta on julkaistu yksi raportti, jossa kerrottiin massiivisten C-vitamiiniannosten käytöstä koronapotilailla. Raportin perusteella ei kuitenkaan voida päätellä, oliko hoidolla vaikutusta. Tämä ei ole hillinnyt ”vitamiiniguruja” hehkuttamasta C-vitamiinin ihmeellistä tehoa.

Tehohoidossa on kokeiltu jopa yli 10 000 milligramman C-vitamiiniannoksia vuorokaudessa suoraan suoneen (normaali vuorokausiannos on 100 milligrammaa). Emme tiedä, onko hoidolla vaikutusta vai ei. Toki antaminen on todettu turvalliseksi, jonka vuoksi sitä on kokeiltu.

Tehohoidossa C-vitamiinia on toki käytetty aiemminkin mutta tulokset ovat olleet vaihtelevia. Pienten tutkimusten havaintojen perusteella on tehty johtopäätöksiä eri suuntiin. Tuoreessa tutkimuksessa C-vitamiini ja tiamiini ei parantanut verenmyrkytyksen ennustetta 216 teho-osastohoidossa olevalla potilaalla.

Uunituoreessa katsauksessa vastaavien virusinfektioiden hoidosta todetaan, että

Several adjunctive pharmacologic interventions have been studied for their immunomodulatory effects, including macrolides, corticosteroids, cyclooxygenase-2 inhibitors, sirolimus, statins, anti-influenza immune plasma, and vitamin C, but none is recommended at present in severe RVIs. Evidence-based supportive care is the mainstay for management of severe respiratory viral infection.

Raportoiduista hoitokokeiluista innostuneena somessa on hypetetty C-vitamiinin taikavoimaa, jolla muka kiinalaiset olisivat epidemian selättäneet.

Vaikka massiivisella suoneen annetulla C-vitamiinilla olisi jotain vaikutusta tehohoidossa, siitä ei voi päätellä, että ravintolisäpillereillä saataisiin myös tehoa kotioloissa.

Ehkä asiaa selventää, kun tarkastelemme, millaista näyttöä on C-vitamiinista tavallisen nuhakuumeen hoidossa. Flunssan hoidossa C-vitamiinilla on havaittu keston lyhentyvän 8-14% eli noin puoli päivää. Havaintoja ei ole kuitenkaan kyetty vahvistamaan, kun käytetään suurta C-vitamiiniannosta.

Siten tilanne on C-vitamiinin osalta tavallisen nuhakuumeenkin osalta epäselvä. On tietenkin hyvä pitää C-vitamiinin saanti riittävänä mutta suurten C-vitamiiniannosten hyödyllisestä vaikutuksesta ei ole saatu selvää näyttöä. Kuten aikaisemmin todetiin ehkäisevästi käytetty C-vitamiini ei vaikuta virustauteihin lainkaan.

Sinkki

Sinkin vaikutuksista nuhakuumeeseen on tehty useita satunnaistettuja tutkimuksia ja myös 199 potilaan meta-analyysi, jossa sinkki-imeskelytableteilla saatiin edullinen usean päivän lyhenemä flunssaan. Toisaalta tuoreessa vuonna 2020 julkaistussa kotimaisessa satunnaistetussa tutkimuksessa 87 potilaalla ei taas nähty sinkkihoidolla mitään vaikutusta flunssaan.

Sinkin osalta tutkimustulokset viestivät, että imeskelytabletteina otettuna sinkki saattaisi lyhentää flunssan oireita. Vaikutusta ei ole kuitenkaan havaittu kaikissa tutkimuksissa, joten tilanne on vielä epäselvä. Päänsärkyyn ja kuumeeseen sinkillä ei ole vaikutusta.

Kuitenkaan sinkin vaikutuksista vakaviin virustauteihin tai virustautien ehkäisyyn ei ole mitään näyttöä. Vaikutus on joka tapauksessa epätodennäköinen sillä flunssassa vaikutus tulee suun limakavoilla eikä imeskelytabletti toivottavasti lipsahda keuhkoihin.

Hopeavesi, kalaöljy, sooda, ketogeeninen ruokavalio……

(lisätty 23.3.2020 klo 10.00). Näiden lisäksi kaupoissa on väitetty koronaan tehoavan hopeavesi, kalaöljy, sooda ja monet muut tuotteet.

Ruotsissa tällaisesta törkeästä hyväksikäytöstä ja rahastuksesta on raportoitu mm. Expressenissä. Mukana kyseenalaisessa toiminnassa on myös ruotsalainen lääkäri.

(lisätty 23.3.2020 klo 13.15) Ei ole yllättävää, että myös ketogeenisen ruokavalion on väitetty olevan tehokas koronavirukseen. Mihinkäpä se ei nyt tehoasi fanaatikkojen mielestä. Mitään näyttöä tästä ei tietenkään ole olemassa.

Favipiravir

Avigan (Favipiravir) ilmeisesti tehoaa useampiin viruksiin ja sitä on influenssan lisäksi käytetty ebolan hoidossa. Lääkkeen on ajateltu vaikuttavan taudin varhaisessa vaiheessa. Lääkkeestä ei ole vielä julkaistu vertaisarvioitua julkaisua Covid-19 hoidosta. On vain raportteja ja lehdistötiedotteita hoitokokeista, joissa on saatu lupavia tuloksia.

Those who were given Avigan reported positive results after 4 days of therapy. This contrasts with a median of 11 days for those without the medication. More than 80 COVID-19 patients have participated in the clinical trial in The Third People’s Hospital of Shenzhen, including 35 patients taking Favipiravir and 45 patients on a control group.

Haasteena ilmeisesti on favipiravirin mahdolliset vakavat haittavaikutukset. Toisessa kiinalaisessa tutkimuksessa myös havaittiin viruskuorman vähenemistä. Kolleisuutta tai tehohoidon tarvetta ei tutkimusessa tässä analysoitu. Toistaiseksi tilanne lääkkeen osalta on vielä epäselvä. Myös muita viruslääkkeitä on käytetty mutta vakuuttava tehoa ei ole nähty.

Klorokiini

Presidentti Donald Trump hehkutti malarialääke klorokiinin olevan ihmelääke koronainfektioon. Samassa tilaisuudessa ollut virusasiantuntija yritti hillitä liiallista intoa mutta sillä ei näyttänyt olevan herraan mitään vaikutusta.

Klorokiini ja hydroksiklorokiini ovat olleet esillä mahdollisesti tehoavana hoitomuotona ja niitä on käytetty Italiassa ja Espanjassa näytön puuttumisesta huolimatta.

Innostus klorokiinin myönteisistä vaikutuksista sai lisää vettä myllyyn, kun verkossa julkaistiin ranskalainen vertaisarvioimaton käsikirjoitus hydroksiklorokiinista käytettynä yhdessä azitromysiini-antibiootin kanssa. Tutkimuksessa todettiin viruskuorman vähentyneen 20 hoidetulla toisessa sairaalassa tavanomaisesti hoidettuihin potilaisiin verrattuna. Kuolleisuutta tai tehohoidon tarvetta ei tutkittu.

Tämän tutkimuksen osalta on kuitenkin herännyt epäilyjä luotettavuudesta, sillä osa hoidossa olleista potilaista oli karsittu materiaalista, kun tila oli pahentunut, potilas lähtenyt pois sairaalasta, lopettanut hoidon tai potilas oli kuollut. Ennen kuin lääkkeeseen voi ottaa selvää kantaa, tarvitaan kunnollista tutkimusnäyttöä.

Yhteenveto

Pandemia herättää pelkoa ja synnyttää huolta sairastumisesta. Tähän rakoon on helppo iskeä perusteettomilla väitteillä ja pyrkiä saamaan kaupallista hyötyä.

Väite immuniteetin tehostamisesta on ovela tapa kiertää suora väite sairauksien estosta ja hoidosta. Epidemiatilanteessa yhteys on kuitenkin kaikille päivänselvä.

Normaalin flunssan yhteydessä huijaaminen on moraalisesti paheksuttavaa mutta siitä ei ole suurta terveysriskiä. Kun kyseessä on niinkin vakava sairaus kuin koronainfektio, virheellisen tiedon synnyttäminen ja jakaminen on erityisen haitallista ja törkeää. Lisäksi jotkut edellä lainatuista väitteistä on peräisin terveydenhuollon ammattilaisilta.

Nyt tarvitaan erityistä kriittisyyttä koronaan liittyvien someviestien osalta. Sen sijaan, että ryntää ravintolisäkauppaan vahvistamaan immuniteettiä, rahat kannattaa käyttää terveelliseen ruokaan, hedelmiin ja kasviksiin.

Immuniteetin parantaminen on toki todella tehokas keino. Se keksittiin jo yli 200 vuotta sitten. Siinä ei käytetä vitamiineja vaan taudinaiheuttajasta otetaan pieniä palasia tai proteiineja, joita injisoidaan suojattavaan henkilöön. Nämä palaset synnyttävät immuunireaktion, jonka jälkeen elimistö on valmis nopeasti reagoimaan kyseiseen taudinaiheuttajaan. Tätä kutsutaan rokottamiseksi. Sillä saadan todella tehokas immuniteetin buustaus.

Tässä vaiheessa käsien pesu ja kontaktien rajoittaminen ovat tehokkaita tartunnan estämisessä. Siihen ei tarvita ravintolisä, zappareita eikä kursseja.

Jälkikirjoitus

Muiden lääkkeiden käyttöön koronaepidemian aikana on esitetty myös runsaasti erilaisia virheellisiä väitteitä.

Yksi väite on, että verenpaineen ja sydämen vajaatoiminnan hoitoon käytetyt ACE-estäjät ja AT-salpaajat olisivat pahentamassa tautia. Tämä väite on vain hypoteesi eikä perustu mihinkään näyttöön. ESC on todennut, että ei ole perusteita lopettaa tai muuttaa näiden lääkkeiden käyttöä.

Fimea on todennut, että myöskään tulehduskipulääkkeiden kuten ibuprofeenin käytön riskille ei ole perusteita eikä perusteetta voi suositella lääkkeen käytön lopettamista. Toki, jos kysymys on vain satunnaisesta kipulääketarpeesta, voi jättää ottamatta tai korvata parasetamolilla huomioiden kuitenkin parasetamolin tarkan annostelun.

37 kommenttia

 1. Kiitos, mielenkiintoinen artikkeli.
  Huuhaan kapustelijoita ja taloudellisen hyödyn tavoittelijoita hädän alaisessa tilanteessa löytyy.
  Toivottavasti lääke koronaan löytyisi pian ja tutkijat saisivat siihen kaiken tuen.

 2. juu, hyvä kirjoitus,viimesimmät tiedot ovat, että corona elää pinnoissa, ilmassa muutaman tunnin, aivastus ja yskät, käsien pesu, desinfiointi, suojakäsineet, ei lähellä väkijoukkoja, jne.Coronan perimä 30 000 geeniä, RNA perimä,mutaatiot, voisiko corona muuntuessaan heiketä, minun facebook seinällä tutkimustuloksia, moi hyvä kirjoitus

  1. Tutkimus:Persistence of coronaviruses on inanimate surface and their inactivation with biocidal agents ja yle.fi:Kokeile, miten koronavirus tarttuu ja katso,miten voitat viruksen(prof Hänninen ja muut tekstissä).Saippualla pestä käsiä,coronaviruksella rasvakuori ja liukenee saippuallakin,desinfointikin, väkevä viinakin, yskästä nenäliinaan, likasilla käsillä ei koskea kasvoja jne..

  2. Täsmennyksiä: koronaviruksilla on n. 30 000 nukleotidi(paria), ei geeniä. Geenejä on n 10, yksi koodaa nk polyproteiinia, josta pilkotaan solussa semmonen kymmenkunta entsyymiä. Rakenneproteiinigeenejä on tyypillisesti 3.

   1. Juu, ihmisessä on 3 miljardia emäsparia ja geenejä 20 000–30 000
    On myös melko uusi tutkimus NEJM.org:Aerosol and Surface Stability of Sars-Coav-2 as Compared with Sars-CoV-1.Varmaan jatkuvasti tulee uutta tietoo tästä coronaviruksesta

 3. No miten veriryhmän vaikutus koronan tarttuvuuteen ja/tai siitä toipumiseen

 4. No mediassa on ollut tietoja, että Julkunenkin sanoo coronavirusta isoksi, oisko 10 geeniä, 30 000 emäsparia, koko 400-500 nm tai halkaisija 50–200 nm, proteiineja 20 , oisko näin??

 5. Hei, jos coronaviruksen rakenne oisi sama kuin Espanjan taudin tai onko sama, niin corona saattaisi jyllätä vuoden ja väestöstä kuolisi yht. jälkisairauksiin 3%, vai???

  1. Koronavirus on kuitenkin eri virus kuin influenssavirus, joten tällainen spekulaatio ei ole järkevää.

 6. The effectiveness of vitamin C in preventing and relieving the symptoms of virus-induced respiratory infections. (1999)

  kyseistä tutkimusta väläytellään todisteena c vitamiinien vaikutuksesta cold and flu symptons (85%). Tuostahan olisi tietenkin mielenkiintoista saada tietää muutakin kuin abstrakti.

 7. Kauppojen hyllyt ovat myös tyhjentyneet erilaisista etikkavalmisteista. Jossain oli neuvottu sekoittamaan veteen ja nauttimaan lasillisia päivittäin. Onko olemassa mitään turvarajaa vai onko tämä täysin huuhaata?

  1. Etikka on yksi perinteisistä virheellisitä terveyväitteistä. Ei ole olemassa mitään perää sille, että etikka vaikuttaisi terveyttä edistävästi tai vaikuttaisi infektioihin. Sitkeä myytti.

   Mutta kyllä sillä voi säilöä vaikka kurkkuviipaleita.

 8. Netissä worldometer kertoo:24.3.2020
  Coronavirus Update (Live) 383894 Cases , Deaths 16585, Recovered 102536, Suomen kohta 700 ja 1 kuollut,( THL:n hiukan eriluvut)

  1. Tämä netissä sivusto coronavirus update, niin siellä luvut muuttuvat jo päivässä hurjasti, nyt tartuntoja n. 400 000 ja kuolleita yli 17 000 ja parantuneita yli 103 000 ja suomi nyt tartuntoja jo 792 ja kuolleita 1 ja parantuneita taisi olla 10.

   1. Mutta lääkäri Pekka Reinkainen you yube video:Ajankohtaista koronasta:kertoo;että corona muuttuu ja kuuluu influensaviruksiin;käyttää nanomaskia;vedepitäviä silmälaseja ja coronavirus on nanopartikkeli ilmassa ja leijuu ilmassa kaksimetria kun aivastaa ja yskii ja käyttää kertakäyttöhanskoja ja sormi ei saa mennä silmään ja nenään ja suuhun jal leijuu ilmassa nanopartikkelina corona ja muuttuu tietynlaisena viruksena ja on sillon influenssa virus

   2. Pekka videolla puhuu että corona kuuluu erääseen ryhmää kui influensa virus kun videolta ei saa selvää ryhmää erhena vai arena ryhmä

 9. ‘What’s also important is that a keto diet deprives the body of carbohydrate, which is needed for daily energy.’
  Harmi että viittaamasi metro lehden viimeinen lause paljastaa asiantuntijuuden oikean tason; tullessaan aiemmin lukemisen olisi voinut lopettaa siihen. Koko juttu puhuu vain ketoaineista, palaan tähän.

  Otetaan lainaus DRI dietary reference intakes (2005) https://www.nap.edu/read/10490/chapter/8#275
  ”That is, there is no essential need for dietary carbohydrate, provided that “adequate amounts of protein and fat are consumed”. Pemmikaanilla selvisivät inkkarit ja sotilaat etelä-afrikassa, erämuonana. Sulatettua biisoninrasvaa ja samalla loimulla kuivattua lihaa, juhlissa sekaan marjoja… Maksalla munuaisilla kyky tehdä aivoille osoitettu glukoosi näistä lähtöaineista.

  Tulehdukseen ja (auto)immuniteettiin ketolla voi olla suotuisia vaikutuksia. Virta koostanut aiheesta https://www.virtahealth.com/blog/inflammation-ketosis-diabetes

  Mutta on toinenkin ulottuvuus, joka vaikuttaa käsittääkseni suoraan immuniteettiin : glukoosin määrä veressä. Jos sitä on liikaa, niin se sekaantuu valkosolujen / makrofagien ja toimintaan ja sitä kautta heikentää immuniteettisuojaa. Kaikki mikä edistää ketoilua; hiilarin välttäminen, pätkäpaasto , syömisvälin harventaminen-vähentää myös voimakkaasti glukoosipiikkejä veressä. Esidiabeetikko jaksaa vielä ”nuijia” glukoosit normitasoille, hinnalla joka on insuliinivaikutuksen piikki ja ajallinen pidentyminen. Mitä tämä ”häiriö” sitten tuokaan tullessaan…? Tämä näkymätön vaiva alkaa olla hyvin yleinen.

  Ketoaineita sopivasti veressä ja samalla vähemmän glukoosia vaikuttaa ihan hyvältä yhdistelmältä. Estääkö se jotakin, en varmuudella tiedä, ja sairastumis/parantumisvaiheessa ollaan auttamattomasti myöhässä.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6603129/

  JR

  1. Ei tuo viite edes yrittänyt olla tieteellinen vaan linkki väitteisiin. Todellisuudessa ei ole mitään näyttöä siitä, että ketodieetillä voitaiisin olennaisesti vaikuttaa infektioalttiuteen, infektoihin tai niiden vakavuuteen.

   Terveellä veren glukoositaso vaihtelee ja se on täysin fysiologinen ilmiö eikä altista millekään immuniteetin puutokselle.

   1. yksi tärkeä EI jäi pois loppulauseesta, ja sitä myöten kääntyi päälaelleen.
    Hei Juhani
    Kiitos vastauksesta, sallinet minun täydentää.

    Otetaan 12 vuoden glukoosin kehityskuva Whitehall tutkimuksesta https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2726723/figure/F1/

    Kuva piirrettiin takakäteen niistä henkilöistä, jotka kehittivät T2D. Verensokeri oli koko ajan 10-20% koholla normihenkilöihin verrattuna 10 vuotta, systeemin romahdus sitten 2 vuoden aikana. Tämä on siis kroonista, ja tähän alkaa yhdistyvä lisääntyvä postload ero (kuva B). Vaeltava aave, jota jahtaan: nämä 10 vuoden arvot ovat terveen rajojen sisällä, näkymätttömissä, mutta kokoaikaisesti kroonisesti koholla. Asiaan liittyy myös muita häiriöitä…

    Jos tämä sokerilisä vaikuttaisi immuniteettiin, niin otetaan avuksi Mdpracticeguide video:
    https://www.youtube.com/watch?v=YCsyTd29i9Y&feature=youtu.be&app=desktop
    Sorry ei nyt parempaakaan lähdettä…mutta kiva visualisointi.

    Italialaiset julkaisivat yhteenvedon n 500 menehtyneestä, ja tämä taisi tulla päiviä ACE etc. ohjeistuksen jälkeen:
    https://www.epicentro.iss.it/coronavirus/bollettino/Report-COVID-2019_20_marzo_eng.pdf

    Korkeasta verenpaineesta kärsi 355 kpl eli 73.8% tästä kuolleiden populaatiosta. Näistä 52% oli siis ACE tai ARD terapiassa, ja 20% ei kai sitten saanut lääkitystä. Epäilivät itsekin lääkityksessä olleen enemmän kuin em. lukumäärä:
    Before hospitalization, 36% of COVID-19 positive deceased patients followed ACE-inhibitor therapy and 16% angiotensin receptor blockers-ARBs therapy. This information can be underestimated because data on drug treatment before admission were not always described in the chart.

    Yleislääkäri drmalcolmkendrick yritti arvioida, mikä on vanhahkon väestönosan hypertensio-osuus sekä ACE ARB lääkitysosuus (jälkimmäinen pienempi). Jos se lääkitysosuus olisi 20%, niin ACE ARB käyttäjät ovat yliedustettuja n. 4 kertaisesti tässä otoksessa. Huom vahvasta korrelaatiosta huolimatta kausaalisuus on eri asia.

    Virallinen ohje kuten mainitsit, paalutettiin paria päivää ennen tuota italian raporttia: Withdrawal of RAAS inhibition (ACE-I and ARB) or preemptive switch to alternate drugs at this point seems not advisable. European Heart Journal https://academic.oup.com/eurheartj/advance-article/doi/10.1093/eurheartj/ehaa235/5810479

    Yleislääkäri Kendrick vaihtaisi lääkityksen toiseen pahimman epidemian ajaksi. Asioista kiinnostunut maallikkokin joutuu perinteisen päätöksenteon eteen: vaillinainen epätäsmällinen ja ristiriitainen tieto, nopea päätös pitäisi kuitenkin tehdä. Maallikolla on myös repertuaarissaan lääkityksen väliaikainen lopettaminen, asia jota lääkäri EI voisi palstallaan suositella.

    JR

   2. Hei,
    Tämä on blogin kommnenttikenttä, ei romaaninkirjoitusalusta.
    Hyväksyin nuo nyt mutta oikea data ei ole video tai kommentti taijokin muu kirjoitus van oikea tutkimus. Tuo niitä, niin syntyy keskustelua.

 10. Hei,lääkäri Pekka Reinikainen you tube videossa :Ajankohtaista koronasta, tarkottaa ja puhuu coronasta RNA:n ryhmänä ja siksi mainitsee influensaksi, kun corona muuttuu, Pekka puhuu suojista ja ilmassa olevista nanocorona partikkeleista, jotku puhuu aeorosoleistakin. Suoja oisi Pekan mukaan:uimarin, sukeltajan lasit,nanomaski,kertakäyttöhansikkaat. Meillä täällä Kainuussa ei ole vielä todettu coronaa infektiolääkärin mukaan.

 11. no nyt riehuva coronavirus, niin koska se on nanopartikkeli, niin sehän on hiukkanen ja täytyyhän coronon muodostua atomeista ja elektroneista, koska jos kerran on 10 kait geeniä ja 30 000 emäsparia, niin sillon nyt riehuvassa coronassa on eripaikoissa atomit kuin SARS tai MERS, tilannehan kait muuttuu, miten valloitetaan elektroneja ja tulee muutos, vai???

 12. Hyvä Juhani

  Tätähän Sinä peräänkuulutit, hyvin laadittu yhteenveto ACE/ARB perusteista, tilanteesta, tulevista nopeista tutkimuksista, myös päätöksentekotilanteesta!
  https://www.cebm.net/angiotensin-converting-enzyme-ace-inhibitors-and-angiotensin-receptor-blockers-in-covid-19/
  Kuva 3 on keskustelumme kannalta olennainen, milloin jatkaa ja milloin ei. Oma anektdoottini kuului tuohon ryhmään ”mieto ylipaine”, polku 2 tai 3. Polku 1 on kriittisen vaivan parantaminen, jolloin muutoksia ei olla tekemässä.

  Polku 3:lla on lisääntynyt riski virukseen esim. ammatin kautta, jolloin lääkitys tauolle. Polku 2 ei, jolloin lääkitys jatkuu. Jos virus iskee, niin lääkitys pois 2 ja 3, mutta jatkuu 1.

  Kun maailma palaa raiteilleen, eli paranee, resume kaikille.

  Tämä on niin hyvä, että uskoni evidence base lauseeseen palautuu pätkittäin.
  JR
  PS. valitsin vuosi sitten polun 3, koska ace inhibiittori kylmensi raajat. Päätin koittaa suun kautta etc, ja homma hallussa ylärajan lähellä ja vaimoa aina 10-20 napsua korkeammalla. Jos nyt joutuisin tekemään päätöksen itseni suhteen, niin polku 3; tauko paikalla. Muille suosittelen keskustelua lääkärin kanssa ja asioiden selvittämistä.

  1. Kiitos. Tämä artikkeli oli fiksua pohdintaa. Siinäkin tulee esiin, että näyttö on liian suppeaa, jotta voisi tehdä johtopäätöksiä suuntaan tai toiseen. Ei näitä lääkkeitä kuitenkaan tarpeettomasti käytetä, joten lopettamisesta on odotettavissa myös haittaa.

 13. Hei. lääkäri Pekka Reinikinen you tube videot, Ajankohtaista koronasta, osa 1 ja osa 2. Pekka neuvoo, pitää tarttujat eristää, pitäs sijoittaa rahaa testaukseen, saada selville testuksella tarttujat ja kuunnela WHO: n ohjeet, muuten ollaan umpikujassa hurjasti,tilanneasenne pitää Pekan mukaan olla se, että virus nujerretaan, eikä silai, että hidastetaan viruksen kulkua. Pekan mukaan corona nyt on kova tappaja ja pitäs kuunnella myös Kiinantietäjiä myös

 14. Nyt riehuva coronavirus on alunperin ollut Sars coronavirus 2 ja nyt riehuva on muunnellus,eroaa vain 380 koodikirjaimella ja nyt riehuva coronavirus on pysynyt vakaana kun nyt on seurattu. Mutta nyt seurannan aikana 8 koodikirjainta on muuttunut ja nyt riehuva coronavirus on vain 1-2% alunperin olevasta Sars coroaviruksesta2. On kova tappaja

  1. Kodonit ovat siis muuttuneet ja geeni koodaa kolmella kirjaimella ja syntyy proteiini, mutta luonnossa on kaava geeni x ympäristö= tulos eli coronavirus riehuu, mutta on joutunut muuttamaan proteiineja, koska kodonikirjaimet ovat muuttuneet yht.. 388 Pekan mukaan,vai?

 15. Mitenkä tätä avigania myydään flunssa lääkkeenä, jos sillä on voimakkaita sivuvaikutuksia.
  Vai onko niin, että juuri korona viruksen ja Aviganin yhteis vaikutuksesta tulee niitä sivuvaikutuksia.

  1. Tätä en tiedä. Jos tuo osoittautuu tehokkaaksi se, varmaan sitten tulee käyttöön ja nämäkin asiat selviävät.

 16. Hei

  Ihmiset ovat kyllä omanlaisensa; Wim Hofin YouTube-video ”Wim Hof’s take on Coronavirus (COVID-19)”, lähes miljoona katselukertaa.

  Maria Nordin; Rakastamalla mikrobeja suojaudut viruksilta.

  Ja sitten omaa pohdintaa:
  THL:n sivustolta: ”Muita tekijöitä, jotka yleisesti ottaen heikentävät keuhkojen toimintaa ja saattavat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle, ovat sairaalloinen ylipaino (BMI eli Body Mass Index yli 40)”.
  On ilmiselvää ettei tässä tarkoiteta vain painoa – vaan sen mukaan tuomia oheissairauksia joista yksi on 2.tyypin diabetes tai sen esiaste, joka voi olla ”piilossa” jopa 10 vuotta ennen toteamista paastoveren sokerimittauksessa, vaikka insuliinitasot olisivat samaan aikaan sokerirasitustestissä todella korkealla (insuliiniresistanssi).
  No niin. Ja mitä nämä minun rinnakkaispullukat hamstraavat kaupoista? Riisiä, pastaa, perunaa, kauraryynejä ja hernekeittoa. Mainutut elintarvikkeet ovat Glykeemisellä indeksillä mitattuina todellisia veren glukoosipommeja jotka lisäävät matala-asteista tulehdusta ja lisäävät näin riskiä saada virustartunta ja sairastaa se vakavana.

  On hyvin surullista että tässä epidemiassa kuolee suuri määrä ihmisiä. Tragedia jokainen. Mutta tieteen näkökulmasta olisi mielenkiintoista tietää onko olemassa yhteyttä korkean verensokerin/insuliinin ja vakavasti sairastuneiden/kuolleiden välillä.

  Odotan kauhulla epidemiaan etenemistä USA:ssa jossa 82,5 % väestöstä ovat ylipainoisia ja siitä osuudesta 25 % sairaalloisen ylipainoisia. Rasvaista ja hiilihyraattista roskaruokaa ja juomaa liiaksi.
  Kiinassa yhden lapsen politiikka on tuonut mukanaan uuden lihavan sukupolven jolla insuliiniresistanssi.
  Italia on, ainakin sen pohjoisosiltaan, jo luopumassa niin terveelliseksi koetusta Välimeren ruokavaliosta vaikka pasta ja riisi pysynyt perusruokana. Insuliiniresistanssi lisääntynyt.
  Intia. Riisiä ja kasviksia(?) suurempina annoksina kuin ennen – diabeetikoiden määrä räjähtänyt kasvuun.

 17. Kiitos Juhani Knuuti, että jaksat vaativan ja varmasti etenkin näinä aikoina uuvuttavankin työsi ohella kirjoittaa blogiasi. Humanistina arvostan sitä, että kerrot lääketieteen ilmiöistä ymmärrettävästi ja ohjaat ja kannustat lukijoitasi kriittiseen ajatteluun. Pirskotat huumoria vakavien aiheiden lomaan mutta käyt keskustelua silti asiallisesti – se on taito, joka jokaisen sosiaalisen median käyttäjän tulisi oppia. Kunnioitan työtäsi suuresti ja toivon, että jatkat blogin kirjoittamista, vaikka jotkut sitä vastustavatkin. Voimia poikkeukselliseen kevääseen!

 18. Eiköhän Kiinan tai Intian lihavuusepidemia johdu siit’, että ihmisillä on mahdollisuus syödä muutakin kuin perusruokaa, lihaa ym lisäksi sekä vähemmin kulutusta.

  Hmastraus, oletko varma Aatu, ettei 5 kilon perunasäkki ollut normaali ostos kuukauden välein, tms tai esim näkkäriä ns kotivaraksi? Tai ostaako halvempaa voita 6 pakettia peräkkäisinä tarjouspäivinä. Hamstraanko kuivaa leipää, vai täytänkö varastoja? Ostin kaksi pakettia kuivaa leipää, kun oli vanhaa kuivaa jäljellä 1/4 paketti.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *