Terveys & tiede

Huuhaatutka, osa 2: Vasta-ainemääritykset ruoka-allergioiden seulomiseksi

Virossa toimiva yritys RoClinic tarjoaa palveluita, joilla väitetysti voidaan todeta piilevät ruokaherkkyydet ja allergiat. Veren immunoglobuliini G (IgG)–luokan vasta-ainemääritys ELISA-menetelmällä maksaa 300-350 eur.

Yritys väittää mm., että lähes kaikki krooniset elintasosairautemme johtuvat piilevistä ruoka-aineallergioista. Heidän menetelmällään voisi nämä piilevät allergiat todeta. Sitten RoClinic ohjaa asiakkaalle hänen tilanteeseensa sopivan välttämisruokavalion.

Tämän ruokavalion kerrotaan olevan yksilöllinen ja perustuvan tieteeseen ja puhdistavan elimistön.

Mistä on kysymys?

RoClinic-yrityksen verkkosivuilla on runsaasti tiedehtävää tekstiä, jossa pyritään vakuuttamaan lukija piilevien ruoka-aineallergoiden merkityksestä ja yleisyydestä.

Sivuilla väitetään mm. että Yhdysvalloissa väestöstä 15 %:lla gluteenin, 75%:lla maitotuotteiden, 35 %:lla ruokosokerin, 21 %:lla kananmunien ja 47%:lla hiivojen yliherkkyys. Vimemainittu johtaa yliherkkyyteen leivonnaisille, oluelle, viinietikalle, fetajuustolle ja viinille.

Kaikki nämä piilevät allergiat väitetään voitavan todeta yrityksen IgG-vasta-ainetestillä.

Sivuille esitellään laajasti erilaista jargonia siitä, miten ruokavalio on nopeasti muuttunut ja köyhtynyt, kun taas ihmisen elimistö ei ole pysynyt perässä tässä muutoksessa. Kuulostaako tutulta?

” In medical practice, the role of proper digestion and food portion tolerance in the emergence of chronic diseases is underestimated to this day. However, that is the reason for the sharp and rapid changes in structure and prevalence of a variety of chronic illnesses, which the previous generations did not suffer from to such a degree and at such early ages as our society currently is. The nutrition-related environment of the Homo sapiens species has changed significantly in a short period of time.”

Jälleen kerran lääketiede ja terveydenhuolto on ryhtynyt välipitämättömäksi kansanterveyden keskeiselle ongelmalle.

Mitä tutkittu tieto kertoo ruoka-aineallergioiden veritesteistä?

Sekä Euroopan (European Academy of Allergy and Clinical Immunology, EAACI) että Amerikan (American Academy of Allergy, Asthma & Immunology, AAAAI) yhdistykset ovat jo vuosia sitten ottaneet kantaa asiaan ja todenneet, että edellä tarjotut testit ovat epäluotettavia eikä niitä tulisi käyttää ruoka-aineallergioiden toteamiseen.

Testeissä on AAAI:n mukaan seuraavat keskeiset ongelmat:

  • Veren vasta-ainetestillä ei ole mahdollista todeta ruoka-aineallergiaa ilman tausta- ja oiretietoa sekä altistustestiä.  
  • Veren vasta-aineet (IgG tai IgE) osoittavat, että veressä on vasta-aineita mutta se ei ole sama kuin sairaus eikä sen perusteella voi tehdä diagnoosia.
  • Testeissä käytetään ns. paneelitestiä, joilla testataan lukuisia mahdollisia vasta-aineita eikä valita testiä jokin tietyn epäilyn perusteella. Tämä voi johtaa tarpeettomaan ruoka-aineiden välttämiseen ja ruokavalion köyhtymiseen. Hyvin siedettyjä ruokia ei tule välttää, vaikka todettaisiin vasta-aineita.

Vuonna 2018 EAACI totesi, että IgG4-määritykset tuottavat valtavasti vääriä allergiadiagnooseja, joilla ei ole yhteyttä potilaan oireisiin. Itse asiassa IgG4-vasta-aineet jotain ruoka-ainetta kohtaan vain kertovat, että henkilö on nauttinut kyseistä ruoka-ainetta ja elimistön immuunijärjestelmä on sen tunnistanut. Vasta-aineet ovat siis merkki normaalista fysiologisesta reaktiosta eikä allergiasta.

Yhteenveto

Ruoka-allergioiden diagnosointi voi olla haastavaa, sillä oireet voivat olla samankaltaisia kuin monilla muilla sairauksilla. Lisäksi oireiden alkamisessa voi olla viive, mikä tekee tietyn ruoan aiheuttavan ongelman tunnistamisesta vaikeaa.

Vaikka tällaisia kotitestejä tarjotaan, veren vasta-aineiden määrityksellä ei voida diagnosoida ruoka-allergiaa.

Ruoka-allergiat myös muuttuvat ajan kuluessa ja riippuvat monista tekijöistä, kuten ruoan määrästä, sen valmistustavasta ja henkilön yleisestä terveydentilasta.

Jos epäilet olevasi allerginen jollekin ruoalle, paras vaihtoehto on konsultoida terveydenhuollon ammattilaista, kuten ravitsemusterapeuttia tai allergologia, jotka voivat tehdä perusteellisen arvioinnin ja auttaa tunnistamaan tietyn ruoan, joka aiheuttaa ongelman.

On hyvä huomata, että ruoka-aineallergiassa ratkaisu ei aina ole kyseisen ruoka-aineen välttäminen, vaan sille altistaminen hallitusti.

ps. Myös Suomessa SynLab tarjoaa suppeampaa ruoka-allergiamääritystä ilman lääkärin lähetettä.

Kommentointi on suljettu.