Terveys & tiede

Huuhaatutka, osa 1: Long covid -hoidot

Long covidilla tarkoitetaan covid-19-infektion jälkeen ilmaantuvaa pitkittynyttä oireistoa, jonka oireet alkavat kolmen kuukauden sisällä sairastetusta koronainfektiosta ja kestävät tyypillisesti kuukausia.

Pitkittyneiden oireiden mekanismia ei tunneta mutta todennäköisesti taustalla on monia syitä. Kyseessä ei ole yksi sairaus vaan oireyhtymä, jolla on erilaisia muotoja. Tyypillisesti long covid -oireille ei löydy tutkimuksissa muuta selitystä kuin sairastettu covid-infektio.

Covid-infektion jälkeiset pitkittyneet oireet eivät ole sinänsä ainutlaatuisia, sillä muihinkin virusinfektioihin voi liittyä pitkäaikaisoireita.

Tämän kirjoituksen tavoitteena on tuoda esiin, miten long covidista on tullut houkutteleva kohde erilaisten huuhaahoitojen kaupittelijoille.

Haluan erityisesti korostaa, että tämän kirjoituksen tavoitteena EI ole pohtia long covidin mekanismeja tai yleisyyttä tai vaikkapa sitä, kuinka usein oireiston takana on juuri tuo covid-infektio eikä sitä vähätelläänkö vai liioitellaanko long covidia Suomessa.

Koska oireiston syy ei ole usein selvillä, myöskään minkäänlaista täsmähoitoa ei ole mahdollista tarjota. Tällä hetkellä terveydenhuollon suosittelemat hoidot ovat hyvinvointia parantavia, moniammatillista hoitoa ja kuntoutusta. Suositellaan lisäksi terveitä elämäntapoja, riittävää unta ja liikuntaa. Myös monipuolista ravintoa suositellaan, kuten Välimeren ruokavaliota, joka vähentää yleisesti tulehdusta. Jos vitamiineista on puute, se luonnollisesti korjataan.

Yhdysvallat on edelläkävijä

Yhdysvaltojen kaupallispohjainen terveydenhuolto saattaa olla omiaan lisäämään houkutusta long covid -oireyhtymällä rahastamiseen.

Edellä kuvattujen yleisesti hyväksyttyjen hoitojen lisäksi long covidin hoitoon kaupitellaan erilaisia lääketieteen ulkopuolisia hoitoja kuten kiinalaista lääkintää, C-vitamiinihoitoa suoneen ja ravintolisiä. Myös ketogeenistä ruokavaliota on ehdotettu.

Mutta myös selvästi kalliimpia terapioita on tarjolla terveydenhuollon palveluntuottajilla. Osa hoidoista vaatii huipputason lääketieteellistä osaamista.

Yksi hitti näyttäisi olevan ns. haloterapia eli kuivasuolaterapia, jossa potilas hengittää suolan mikrohiukkasia erityisessä suolahuoneessa. Tämän tavoitteena olisi hillitä tulehdusta ja ohentaa limaa keuhkoissa. Hoidosta ei näyttäisi olevan asiallista tutkimusnäyttöä long covidin hoidossa.

Toinen hoito on ylipainehappihoito. Sitä käytetään sukeltajantaudin hoitoon mutta nyt sitä tarjotaan myös long covidiin. Hoidosta on julkaistu yksi pieni tutkimus, jossa hoidolla saatiin lievitystä oireisiin verrattuna muilla tavoin hoidettuihin. Tutkimuksessa oli vain 73 potilasta. Hoitoa annettiin viitenä päivänä viikossa kahden kuukauden ajan. Hoidon hinta on 4800 US dollaria.

Koska ylipainehappihoito ei ole aivan vaaratonta (poskinontelokipua, välikorvan vaurioita, näköhäiriöitä sekä harvinaisena keuhkon kasaanpainuminen) tulisi hoidon tehosta olla asianmukainen tutkimusnäyttö mutta sellaista ei ole.

Äärimmäinen esimerkki kalliimmista hoidoista long covidiin on kantasoluhoito. Jotkin yhdysvaltalaiset klinikat ovat markkinoineet tätä hyvin kallista hoitoa ilman riittävää tutkimusnäyttöä. Hoitoa markkinoidaan yhdysvaltalaisille mm. caymansaarelaisella klinikalla 25 000 US dollarin hintaan.

Kyllä eurooppalaisetkin osaavat

Euroopassa yksityiset long covid -klinikat tarjoavat potilaille hoidoksi afereesiä, joka on eräänlaista veren pesemistä. Afereesi on vaativa toimenpide, jolla voidaan verestä poistaa tiettyjä rasvoja, kolesterolia ja proteiineja ja sitä on käytetty lääketieteessä mm. perinnöllisesti korkean kolesterolin hoitona, kun lääkehoito ei riitä.

Tällaisia klinikoita toimii Kyproksella, Saksassa ja Sveitsissä, kertoo tiedelehti British Medical Journal. Hoito maksaa noin 15 000 euroa. Artikkelin mukaan afereesin ohessa annetaan veren hyytymistä estäviä lääkkeitä, ylipainehappihoitoa, viruslääkkeitä, vitamiineja suoneen ja suositellaan ravintolisiä. Myös hydroksiklorokiiniä oli määrätty.

Jotkut potilaat ovat kertoneet voineensa paremmin hoitojen jälkeen mutta kukaan ei ollut artikkelin mukaan parantunut. Tutkimusnäyttö hoidon tehosta long covidiin puuttuu. Missään tapauksessa yksittäisten tapausten kokemuksilla ei voida afereesiä perustella. Hyytymisen estämiseen on käytetty ns. kolmoislääkitys, johon liittyy huomattava verenvuodon riski ja jonka käytölle long covidissa ei ole asiallista tutkimusnäyttöä.

Potilaita on vaadittu allekirjoittamaan ennen hoitojen aloitusta tietoinen suostumus, joka vapauttaisi hoitoyksikön hoidon haittojen vastuusta (“any personal injury, loss or death arising from the resulting of this treatment.”).

Suomessa osataan myös

En ole tietoinen, että Suomessa julkiset tai yksityiset sairaalat olisivat tarjonneet edellä kuvattuja kyseenalaisia lääketieteellisiä hoitoja long covidin hoitoon. Mutta lääketieteen ulkopuolella osataan kunnostautua Suomessakin.

Yksi tällainen huuhaa-hoitoja markkinoiva palveluntuottaja on yritys nimeltä Hoitava Hengitys. Yksikön mukaan pitkäaikaiset oireet johtuisivat liikahengityksestä ja tähän yritys tarjoaa ratkaisuksi Hoitava Hengitys –harjoitteita. Hoidossa ”Maltillisesti edeten eheytetään kokonaisvaltaisesti niin fyysistä kuin psyykkistäkin terveyttä.”

Sivuilta löytyy runsaasti huuhaaväitteille tyypillisiä termejä ja ominaisuuksia. Keskeisin seikka kuitenkin lienee, että mitään asiallista tutkimusnäyttöä hoidon tehosta long covidiin ei ole olemassa, vaikka sivustolla vedotaan professori Buteykon kehittämään menetelmään.

Toinen Suomessa long covid –oireisiin hoitoa tarjoava toimija on sveitsiläinen Paracelsus Recovery –yritys. Yrityksen verkkosivuilla hoidot koostuvat sekä lääketieteellistä että muista hoidoista. Hoito koostuu ravintolisistä, detox-hoidoista, probiooteista, hieronnoista ja akupunktiosta.

Lisäksi hoitona mainitaan ns. IHHT (Intermittent Hyperoxia-Hypoxia-treeni), jolla väitetään tehostettavan mitokondrioiden toimintaa.

Hoidettava hengittää hoidon aikana välillä matalahappista ilmaa ja välillä korkeahappista ilmaa ja tämän väitetään tuhoavan vaurioituneet mitokondriot ja auttavan soluja kasvattamaan uusia terveitä mitokondrioita. Kyseessä on siten aivan uudenlaista fysiologiaa. 😉

Sivustolla viljellään muutoinkin ihastuttavan runsaasti erilaista vaihtoehtolääketieteen jargonia. Tutkimusnäyttöä ei anneta mutta muistetaan mainita yksi Nobel palkinto.

Muissa kotimaisissa verkkokaupoissa (en tarkoituksellisesti anna linkkejä) selitään long covidin johtuvan ACE-2 entsymin puutteesta ja hoidoksi tarjotaan mm. neitsytkookosöljyä, hapatettuja ruokia, K-vitamiinia, ravintolisiä, jotka sisältävät mm. C-vitamiinia, D-vitamiinia ja kalaöljyä.

Myös mustaselja, beetaglukaani, N-asetyylikysteiini, pycnogenol, kversetiini, seleeni, sinkki, kurkumiini, karnosiini kuuluvat suositelluihin ravintolisiin. En laskenut, kuinka paljon tällainen tuotepaketti tulisi maksamaan.

Asiallista näyttöä näiden ravintolisien tehosta long covidiin ei ole.

Eräs tunnettu Aurinkorannikolla toimiva ravintolisiä markkinoiva tohtori suosittelee mm. alfaliopoiinihappoa, karnosiiniä, seleeniä, sinkkiä, punahattua ja muita antioksidantteja. Asiallista tutkimusnäyttöä näidenkään tehosta long covidiin ei ole. Mainittakoon, että antioksidanttien käyttöön ravintolisänä liittyy lisääntyvää kuolleisuutta.

Harmaalla alueella

Edellä kuvatut ylilyönnit eivät tietenkään tarkoita, että joistakin nyt ehdotetuista hoidoista ei voisi olla hyötyä. Valitettavasti kuitenkaan asiallista tutkimusnäyttöä ei ole ja hoitojen suositteleminen ei tällä hetkellä ole perusteltua.

Joitakin alustavia tutkimuksia on tulossa. Mm koentsyymi Q10 preprintin perusteella ei vaikuttaisi lumehoitoa paremmalta. Alustavissa tutkimuksissa probiooteista olisi saatu lievennystä oireisiin. Tutkimuksessa ei kuitenkaan ollut vertailuryhmää, joten ei tiedetä oliko oireiden lieventyminen spontaania vai hoidon seurausta.

Meditatiivisillä liikkeillä (esim kiinalaiset tai chi ja qigong) ja mindfulnesilla on todettu stressin lieventymistä. Siitä voisi saada hyötyä – jos ei oireiden vähenemiseen, niin niiden sietämiseen paremmin. Tällä kysymyksenasettelulla on tekeillä meta-analyysi.

On julkaistu tutkimuksia, joissa on ehdotettu long covid –ongelman syyksi mikrohyytymiä.  Ryhmä on kehittänyt menetelmää, jolla voitaisiin havaita kyseisiä mikrohyytymiä. Menetelmän tuotteistamiseen on kerätty rahaa.

Asian tutkiminen on ilman muuta järkevää mutta ei ole vielä tietoa, onko nuo mikrohyytymät long covidin syynä vai onko se vain seuraus. Ei myöskään ole näyttöä siitä, että niihin perustuva hoito ylipäätään vähentäisi kyseisiä mikrohyytymiä ja olisi vaikuttavaa long covidiin.

Yhteenveto

Vaikka täsmähoitoa ei ole, se ei tarkoita, etteikö potilaan oireistoa voida lievittää nykyisin käytössä olevilla keinoilla. Positiivista on myös, että paranemisennuste on hyvä. Valtaosalla sairastuneista oireet ainakin lievittyvät muutaman kuukauden kuluessa. Pienellä osalla oireisto voi kuitenkin kroonistua.

Long covid on joka tapauksessa haaste lääketieteelle. Toisaalta on täysin ymmärrettävää, että potilaat ovat epätoivoisia ja hakevat erilaisia hoitoja. Toisaalta yleisen periaatteen mukaan kokeellisten hoitojen käyttö tulisi rajautua vain tutkimusasetelmiin niin kauan kunnes vakuuttava näyttö on saatu.

Mainonnalla saadaan kuitenkin epätoivoiset potilaat hakeutuman kalliisiin kokeellisiin hoitoihin, esimerkkinä edellä mainittu afereesi.

Long covid –oireista kärsivien potilaiden kannattaa kysyä itseltään (tai asiantuntijoilta) ainakin seuraavat kysymykset ennen kokeelliseen hoitoon hakeutumista:

  • Onko hoitoväitteisiin asiallista julkaistua tutkimusnäyttöä?
  • Kuinka kallista hoito on?
  • Kuinka pian hoidosta pitäisi saada apua?
  • Millaisia mahdollisia haittoja hoitoon liittyy? (haitatonta hoitoa ei ole olemassakaan)
  • Suositteleeko nyt hoitava lääkäri tai hoitotiimi tätä hoitoa tilanteessasi?

Erityisen huolestuttavaa on ilmiö, jossa lääkäritkin hyväksyvät epätoivossaan hoitoja, joiden teho ja turvallisuus eivät ole tutkittu. Esimerkiksi eräs afereesia markkinoiva kollega totesi “We need to get out of this slavish adherence to guidelines. Doctors need to grow a bit of a spine and just go, OK, others have done this. They’ve found it helpful. Let’s think outside the box and offer a trial of treatment to the patients and see if they benefit from this.”

Mikäli tämä tulkinta yleistyy, lisääntyy aivan varmasti myös tutkimattomien hoitojen merkittävät haitat ja kärsivien potilaiden taloudellinen hyödyntäminen. Ei tarvitse mennä kovin kauas ajassa taaksepäin todetakseen, että tuo asenne johtaa valtaviin ongelmiin. Pandemian ajaltakin löytyy monta esimerkkiä vaarallisista harhapoluista.

Kommentointi on suljettu.