Terveys & tiede

Flinkkilä & Tastula –katsojapalaute on oiva esimerkki vahvistusharhasta

Vahvistusharha on kognitiivinen vinouma, jossa yksilö etsii ja havaitsee vain omia ennakkokäsityksiään tukevaa informaatiota. Sellainen tieto, joka ei ole odotusten mukaista, tulee helpommin hylättyä.
Vahvistusharhan seurauksena ihminen kerää ja muistaa asioita valikoivasti ja tulkinnasta voi tulla harhautunut ja virheellinen.
Olin Flinkkilä & Tastula: Kohtaamisia –ohjelmassa haastateltavana. Ohjelma lähetettiin 23. ja 24. helmikuuta 2019 ja on edelleen katsottavissa Areenassa.
Ohjemassa käsiteltiin erilaisia tiedon tulkintaan vaikuttavia ilmiöitä. Myös vahvistusharhasta keskusteltiin.
Tein ohjelman palautteesta koosteen todetakseni, millä tavalla vahvistusharha näkyy konkreettisesti ihmisten tulkinnoissa haastattelussa puhutuista asioista. Jokainen voi myös todentaa, mitä haastattelussa oikeasti sanottiin ja mitä ei.

Katsojapalautteesta yleisesti

Hain ohjelmaan liittyviä kommentteja sekä omasta blogistani, että erilaisilta Facebook-sivuilta ja Twitteristä. Hain kommentteja myös sivuilta, joiden arvelin suhtautuvan esiintymiseeni kriittisesti.
Kaikkikaan kommentteja löytyi satoja.
Mitään luotettavaa analyysiä palautteesta tällaisen haun perusteella ei tietenkään voi tehdä. Valtaosin palaute oli myönteistä. Osa palautteesta oli neutraalin analyyttistä ja sitten osa selkeästi kielteistä.
Karkeasti löytämäni palautteen määrä jakaantui seuraavasti: Myönteistä oli n. 75%, neutraaleja 5% ja kielteisiä 20%. Sen laajempia johtopäätöksiä ei luvuista kannattane tehdä. On hyvin tiedossa, että kommentoijat ovat aina valikoitunut joukko katsojista.

Poimittuja myönteisiä kommentteja

Seuraavassa joitakin myönteisiä kommentteja. Listaus ei ole kattava. En ole muokannut tai korjannut edes kirjoitusvirheitä, mutta varmistin, että kommentoijan henkilöllisyys ei paljastu.

 • Olipa terapeuttista kuulla järjen ääntä. Kiitos.
 • Mielenkiintoinen ja ajankohtainen. Tämän katselu oli hyvin käytetty kolme varttia.
 • Olipa hyvää keskustelua mielen vaikutuksesta ja siitä miten paljon tunteet vaikuttavat meidän itse kunkin kokemuksiin.
 • Mukavasti jutusteltu, kansantajuisesti, mutta asiallisen jämäkästi. Äärettömän samaa mieltä placebo/nocebo ja potilaan kohtaaminen -akselista.
 • Selkeäsanaisesti terveydestä, huuhaahoidoista ja mm. placebovaikutuksen hyödyntämisestä @JuhaniKnuuti’n vakuuttavalla ja leppoisalla tavalla. – ”Ainoa mihin tarvitsee uskoa on tutkimusnäyttö”
 • Loistava tasapainoinen ohjelma missä ottetaan esille tiedä tärkeä rooli tämän hetkisen tutkittu paras totuus joka kuiten sisällö aina se mahdollisuus että huomenna tiedämme eneämmän ja totuus oletus muuta sen mukaan. Lisäksi otetaan hyvin esillä aivojen ja ruumis yhteistyötä, joka me ei vielä ymmärätään, mutta joka selitää esim lumenlääkkeidän ja lääkerin-potilas vällinen keskustelun vaikutus ja tärkeys.
 • Huippu keskustelu
 • Olipa mielenkiintoinen ja pysähdyttävä tv-haastattelu. Hyvää lopputalvea ja alkavaa kevättä!
 • Kiitos selväsanaisesta ja kiinnostavasta puheestasi Maarit Tastulan haastattelussa! Harvoin tapaa näin perusteltua ja tervettä kriittisyyttä. Menestystä jatkossakin!
 • MOI ! -Just’ seurasin Sinua tv 1 ja tuli mieleeni sanoa ! WAU ! Olit uuden ajan ajattelijana hieno tvee tuttu ja miellyin valoisaan ilmaisuusi ja siihen mitä kantoja otit esiin ! Lääkäri parhaimmillaan on vuorovaikutusuhteessa ja paranee jo hyvän fiiliksen avulla ! Mielestäni itse on jossain määrin itselleen paras ” lääkäri ” kuuntelemalla jos lääkitys sen vaikutusta ja oloa, myös sittä kertomalla kun tapaa lääkärin ne tuntemukset silloin paremmin ymmärrettävissä molemmin puolin pöytää.
 • Hei, Heti laitan sinulle postia kun olit Tastulan vieraana ja katselin ohjelman. Haluan vain tuoda esille sen kuinka tyytyväinen olin sinun esiintymiseen ja ajatuksiin….. Tarkoitan siis sitä, että ajattelet ihmistä kokonaisuutena, joka tuli hienosti esiin ohjelmassa. Ajattelen, että on hienoa havaita, samanlaisia ajatuksia kuin itselläkin on ja vielä se, että tuo ne esiin hienosti.
 • Kiitos valaisevasta puheenvuorosta ohjelmassa Tastula & Filnkman , miellyttävä ja rehellinen puheenvuoro , hyvin tuotu tärkeää asiaa esille , kiitos paljon !
 • Kiitos selväsanaisesta ja kiinnostavasta puheestasi Maarit Tastulan haastattelussa! Harvoin tapaa näin perusteltua ja tervettä kriittisyyttä. Menestystä jatkossakin!
 • Puhuitte niin järkeviä siinä ohjelmassa… Käsitykseni on, ettei lääkärit hyväksy meitä tavallisia ihmisiä, vaan ovat yläpuolella tavallisista ihmisistä. Silti kylläkin oma lääkärini on myös ystäväni.
 • Fiksuja ajatuksia Sinulla Flinkkilä ja Tastula ohjelmassa!
 • Arvostan työtäsi ja punnittua puhettasi ja puhetapaasi, josta minullekin avautuu ajateltavaa. Elvyttävää ja virkistävää
 • Tällaiselle puheelle pitäisi antaa paljon enemmän tilaa mediassa.
 • Olipas hyvä haastattelu 😃. En voi kuin ihailla tuota selkeyttä.
 • Näin,kuulin !!! TV ssä Finnilä& Tastula vau super! Elikkä tässä kauniissa kotimaassa niin on Luojan kiitos ainakin yksi ihminen jolla on järki talleellä ja suuri lämmin ❤️.
 • Katoin tvstä sun ”placebo”- haastattelun ja täytyy sanoa, että oli kyllä hyvää settiä!

Poimittuja neutraaleja kommentteja

 • Olen seurannut kirjoituksiasi ja mielenkiintoisia kannanottojasi erilaisiin ravintolisäkeskusteluihin. Katsoin haastattelusi Ylellä, mikä oli mukavaa katseltavaa ja vaikka olen ravintolisäkauppias ja aluksi suhtautunut melko kriittisesti mielipiteisiisi, olen kuitenkin ollut monessa asiassa samaakin mieltä kanssasi. Kaikkea en allekirjoita, mutta ohjelman perusteella sain aivan erilaisen positiivisemman ja ”diplomaattisemman” kuvan sinusta henkilönä kuin blogisi ehkä antaa ymmärtää.
 • Kiinnostavaa. Vaikka todennäköisesti olen täysin erimieltä.

Poimittuja kielteisiä kommentteja

 • Knuuti naureskelee rokotusvaurioisille
 • Knuuti jälleen mitätöi ihmisten kertomukset
 • On varmasti todella loukkaavaa väittää että rokotevaurion saamat lapsia/nuoria ei ole olemassa tai että he ovat kuvakaapanneet kuvia.
 • Ja että ”potilaan omaan kokemuseen ei voi luottaa”. Surullista. Mutta juuri tästä tämä vastakkainasettelu tulee. Medialla on suuri vastuu.
 • Että ei näitä rokotehaitta lapsia ole olemassa vaan ne on kuvakaapattuja. Niitä on. Voin kertoa. Mua ei hymyilytä tämä asia yhtään niin kuin knuutia. Ja monista CAM-hoidoista on tieteellistä näyttöä.
 • On varmasti todella loukkaavaa väittää että rokotevaurion saamat lapsia/nuoria ei ole olemassa tai että he ovat kuvakaapanneet kuvia.
 • ”Ja että ”potilaan omaan kokemuseen ei voi luottaa”. Surullista. Mutta juuri tästä tämä vastakkainasettelu tulee.”
 • Kaikkein törkeintä on sanoa että rokotehaittapotilaita ei ole olemassa ja että nämä ovat kuvakaappauksia. Kyllä on ja paljon! Juuri tänään kuulin jälleen todella surullisen tapauksen nuoresta joka oli saanut narkolepsian HPV rokotteesta ja on tällä hetkellä aivan kykenemätön käymään koulussa tai edes yhtään missään. Näitä tapauksia on lukemattomia!!!!!
 • Virnuileva lääketehtaan mannekiini kun valittaa päätä särkee verenpaine mittausen perusteella määrää verenpaine lääke kuurin toisiksi vahvan varmuuden vuoksi joka vedettiin apteekista pois parin päivän jälkeen ei kylläkään tämä hymy poika
 • Vai faktantarkastaja?! Voi pyhä ylimielisyys! Tää itsekritiikitön professorihan se vasta vaarallinen onkin. Ylimielisyydestä nyt puhumattakaan! Hei herra professori, minä akateemisesti koulutettu, älykäs ja todistetusti tervepäinenkin osaan kyllä ajatella omilla aivoillani ja silti hyödyn, en vain usko hyötyväni, vaihtoehtoisista (ei huuhaa vaan) tukihoidoista. Enkä tarvitse sinua virnuilemaan muka-suurena-lääketieteellisenä-ukko-kaikentietävänä. Wake up!
 • Mitä tuo hymyilee..??Muutama vuosi eteenpäin, niin muuttuu tuokin virne…
 • Miljoonia lapsia maailmassa rokotettu, eikä yksikään ole siihen kuollut, sanoi hän, virnisteli kuin mielipuoli
 • Ei pystynyt kauaa kuuntelemaan…niin meni sekasin…
 • Itseasiassa ei tarvinnut, kävi tuuri kun olin aamulla hoitokäynnillä erään Herran luona ja sattui just tulemaan tv:stä tää, niin kuunneltiin yhdessä. En jaksanut kyllä kauaa edes kuunnella kun jokaisessa lauseessa suorastaan paistoi lääkebisnes

En lähde tulkitsemaan kommentteja sen enempää. Totean kuitenkin, että ohjelmassa ei lainkaan käsitelty lääkkeitä eikä lääketeollisuutta, ei sanottu, etteikö rokotuksista tulisi koskaan haittoja tai että ihmisten omalla kokemuksella ei olisi merkitystä.
Jokainen voi käydä varmistamassa tästä linkistä halutessaan mitä haastattelussa sanottiin.

Yhteenveto

Kuten yllä voi havaita, täsmälleen saman ohjelman katsominen ja täsmälleen samojen sanojen kuuleminen voi synnyttää täysin päinvastaisia tulkintoja.
Sama hymy näyttäytyy toisen mielestä ystävällisenä ja leppoisana, toisen mielestä se on mielipuolista virnistelyä.
Vaikuttavaa on, että jotkut kuulivat minun oikeasti sanoneen, että rokotuksista ei koskaan tule mitään haittavaikutuksia. Todellisuudessa sellaista en todellakaan sanonut.
Minun sanottiin myös vähättelevän potilaiden kokemuksia vaikka juuri totesin aivan toisin.
Minun todettiin olevan lääketehtaiden mannekiini vaikka ohjelmassa ei edes puhuttu lääkkeistä.
Tuoreessa Suomen kuvalehden artikkelissa Olli-Pekka Heinonen ja Hermanni Hyytiälä pohtivat ilmiötä seuraavasti:

Mielen mallit ohjaavat toimintaamme, usein tiedostamattamme. Mallit kohdistavat huomiomme ja energiamme, ja jättävät toiset asiat varjoon.

Hahmotustavan ohjaamina ihmiset näkevät vain sen minkä haluavat nähdä, pitävät oikeana kerran oppimaansa ja ovat haluttomia luopumaan ennakkokäsityksistään. Myron Tribus on sanonut osuvasti: ”Se mitä näet riippuu siitä mitä ajattelit ennen kuin aloit katsomaan.”

Takerrumme argumentteihin ja informaatioon joka tukee mielipidettämme, ja sivuutamme muunlaisen tiedon.

 
Hyvin sanottu.
 

Kommentointi on suljettu.