Terveys & tiede

https://pixabay.com/p-1482617/?no_redirect

FitLine = FitLin€

Lisäravinteiden kauppa on ollut viime vuosina kovassa kasvussa. Maailmanlaajuisesti se on jo yli 10 miljardin liiketoimintaa. Suomessa toiminnan on arvioitu tuottaneen vuonna 2013 jo yli 50 miljoonan liikevaihdon. Sen jälkeen ala edelleen nopeasti kasvanut.
Kasvun todennäköisenä selityksenä on terveys- ja kuntoinnostuksen lisääntyminen. Samaan aikaan on yleistynyt virheellinen käsitys, että normaalista monipuolisesta ruoasta ei saa tarvittavia ravintoaineita vaan tavallisenkin sohvaperunan, saati sitten lenkkeilijän on syytä käyttää lisäravinteita.
Yksi tällaisista tuoteryhmistä on FitLine. FitLine-tuoteryhmää Suomessa tuo maahan PM-International Finland, jonka liikevaihto on kasvanut muutamassa vuodessa muutamasta miljoonasta lähes 20 miljoonaan euroon.
Luonnollisesti tämä menestyvä liiketoiminta sinänsä ansaitsee onnittelut, koska Suomi tarvitsee menestyviä yrityksiä, jotka voivat myös työllistää.
Kokonaan toinen kysymys on se, onko tuotteiden markkinointi asiallista ja perustuuko se tutkittuun tietoon. Kilpailutilanne lisäravinteiden osalta lienee tiukentunut. Tämä näkyy sitten yhä aggressiivisempana markkinointina.
Tyypillisesti markkinoinnissa tuodaan esiin tieteellisiltä kuulostavia väitteitä. Väitteitä esitetään sekä varsinaisissa mainoksissa että erityisesti verkostomarkkinoinnin koulutustilaisuuksissa, ja tämän myötä myös sosiaalinen media tulee hyödynnettyä.
 
FitLine-tuotteiden markkinoinnissa esitettyjä väitteitä
Esitän tässä kirjoituksessa FitLine-tuotteisiin liitettyjä väitteitä ja analysoin niiden todenperäisyyttä. Lainaukset (kursiivilla) ovat kopioitu suoraan nettisivuilta enkä ole korjannut niissä mahdollisesti olevia kirjoitusvirheitä.
 
Mitä maahantuontiyrityksen sivuilla kerrotaan tuotteista?
”Jatkuvat suorituspaineet, stressi ja huono ruokavalio ovat suurimmat syyt miksi yhä useammat ihmiset eivät enää tunne yltävänsä työ- ja yksityiselämänsä heille asettamiin vaatimuksiin. Yhä useammat ihmiset haluavat varmistaa riittävän ravinteiden saannin käyttämällä ravintolisiä….  Sekä harraste- että huippu-urheilijoiden ravitsemuksessa FitLine-tuotesarja auttaa sinua huippusuorituksiin päivästä toiseen. ”
Suoraan ei siis luvata mitään. Varovaisuus lienee perusteltua.
 
FitLine-ravintolisät…… ovat kehitetty uusimpien tieteellisten tutkimusten ja havaintojen pohjalta.”
Saattaahan väite olla tottakin mutta mitään tutkimusraportteja ei esitetä. Medline-tietokannasta ei löydy useallakaan avainsanalla yhtään FitLine-tuotteista tehtyä tutkimusta. Yrityksen nimeä ei mainita missään julkaisussa.
Tämä on yllättävää. Jos yritys olisi toteuttanut tieteellistä kehitystyötä siitä olisi varmasti syntynyt tieteellisiä raportteja kansainvälisiin tietokantoihin.

Medline-haku yrityksen nimellä
Medline-haku yrityksen nimellä

 
”Tuotteemme valmistetaan Good Manufacturing Standardin –mukaisesti. Tämä takaa jatkuvan korkeimman mahdollisen puhtauden ja laadun tason. Todisteena tästä on satoja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita ympäri maailman – kokeile itse, se on sen arvoista!”
Good Manufacturing Practice on lääketeollisuuden valmistusstandardi. Se määrittelee sen miten tuotteen tuotannon laadunvarmistus ja sen dokumentointi on hoidettu. Se kertoo vain, että tuotannossa noudatetaan tämän standardin mukaisia toimintamalleja. Se ei takaa mitään tuotteen tehosta.
Lääketeollisuus joutuu tämän lisäksi investoimaan jokaisen lääkkeen osalta lähes 10 miljardia euroa tutkimuksiin, joissa osoitetaan tuotteen teho ja turvallisuus. Ilman niitä lääkkeelle ei myönnetä myyntilupaa.
Lisäravinteilta sen sijaan ei vaadita mitään osoitusta tuotteen tehosta. Tuotteen saamiseksi markkinoille riittää vain, että sen koostumus vastaa sitä mitä sen väitetään olevan ja ettei se sisällä haitallisiksi tiedettyä yhdisteitä liikaa. FitLine-tuotteiden vaikutuksista tai tehosta ei ole julkaistu yhtään tutkimusta.
 
”Jo vuosia on FitLine ollut lukuisten huippu-urheilijoiden ykkösvalinta ympäri maailman. He ovat vakuuttuneita siitä, että FitLine-käyttäjänä he voivat luottaa tuotteisiin ja parhaan mahdollisen suorituskyvyn saavuttamiseen. Heidän luottamuksensa perustuu suurelta osin PM-Internationalin vapaaehtoiseen sitoutumiseen, että FitLIne-tuotteet tarkistetaan säännöllisesti dopingin osalta anabolisten andro steroidien osalta.”
Tässäkin väitteessä harhaanjohtavasti yhdistetään kaksi toisiinsa liittymätöntä asiaa: doping-turvallisuus ja tuotteiden teho. Toki urheilijan on tärkeä tietää, että tuote ei sisällä doping-yhdisteitä. Tämä ei kuitenkaan todista mitään tuotteiden tehosta.
 
Yrityksen englanninkielisillä sivuilla tuodaan esille yrityksen patentoimaa Nutritional Transport Concept NTC-systeemiä. (suomalaiset sivut ovat tässä suhteessa vajaita). NTC:stä sanotaan seuraavaa:
“The highly nutritious food supplements in our FitLine series include a unique Nutritional Transport Concept (NTC®). NTC brings nutrients to where they are needed exactly when they are needed, to cell level. “
Yllä kuvattu NTC-konseptin mekanismi on 100% huuhaata. [Edellä oleva virke on muokattu 6.3.2018. Aikaisempi versio oli: ”Tämä NTC-konsepti on 100% huuhaata.”]
Aiheesta ei ole ensinnäkään julkaistu yhtään mitään eikä edes googlaamalla löydä muuta kuin yrityksen mainosmateriaalia. Konseptin isänä mainitaan Dr. Christian Schwarzer, joka ei lääketieteen tietokantojen mukaan ole julkaissut konseptistaan mitään.
Medline haku NTC-konseptista
Medline-haku NTC-konseptista

 
Biokemian peruskoulutuksellakin on selvää, että tuollainen menetelmä, jolla ”ravintoaineet saadaan kehossa kulkeutumaan juuri niihin soluihin, jotka niitä tarvitsevat ja vain silloin kun niitä tarvitaan”, olisi niin mullistava, että Nobel-palkinto olisi myönnetty.
Yhdessä netin FitLine-mainosblogissa tästä NTC:stä väitetään, että koska elimistö ei kykene hyödyntämään rasvaliukoisia ravintoaineita tehokkaasti (koska elimistö pohjautuu vesiliukoisuuteen), NTC:n ”micellit” tehostavat rasvaliukoisten ravintoaineiden imeytymistä. ”Fitlinen NTC:n ansiosta kehoon saadaan tehokkaasti suuria määriä rasvaliukoisia vitamiineja.”
Tähän päivään saakka tämä elimistön biologinen vajavuus on ollut sekä minulle että lääketieteelle tuntematon ongelma. Ovatko FitLinen tuottajat nyt keksineet ratkaisun yhteen evoluutiolta korjaamatta jääneeseen ja tieteelle tuntemattomaan ongelmaan?
Rasvaliukoisten vitamiinien imeytyminen ei ole tunnettu ongelma kunhan saanti on asiallisella tasolla. Rasvaliukoisten vitamiinien suuren saannin ongelma sen sijaan voi olla, että ne kertyvät ja voivat aiheuttaa haittoja. Siten en haluaisi kehooni ”suuria määriä rasvaliukoisia vitamiineja
 
Mitä jälleenmyyjät kertovat Fitline-tuotteista?
Yhden jälleenmyyjän sivuilta:
”Elimistömme ollessa epätasapainossa, saamme tuntea kehossamme erilaisia ”varoitussignaaleja”. Meillä voi olla fyysisiä oireita, kuten ruoansulatusongelmia tai väsymystä. Voimme myös huomata erilaisia tuntemuksia, kuten levottomuutta, passiivisuutta tai masennusta. Tunnistamme usein myös henkisiä oireita, kuten aloitekyvyttömyyttä ja motivaation puute.  Usein asiakas tulee luoksemme, kun hän kokee, että mistään aiemmasta hoidosta ei ole ollut apua. Asiakkaan kanssa keskustellaan ja mietitään yhdessä sopivaa  keinoa puuttua tilanteeseen. Usein suosittelemme alkajaiseksi käyttöön laadukkaita ravintolisät. Usein ruokavaliomuutoksilla ja ravintolisillä on mahdollista saada häiriintynyt aineenvaihdunta taas oikeille raiteilleen.”
Tässä ei suoraan hoideta sairauksia mutta aika lähelle mennään. Tämän jälkeen tekstissä toistetaan samaa pseudotieteellistä jargonia luonnollisuudesta, valmistusstandardeista, ravinteiden siirtokonseptista (ks. edellä NTC).
 
Lisäksi sanotaan: ”Tuotteet ovat jauheita, jotka sekoitetaan veteen, jolloin ne imeytyvät todella tehokkaasti verrattuna esim. tabletteihin tai kapseleihin. Kaikki tuotteet ovat vesiliukoisia tai muutettu vesiliukoisiksi, jolloin et voi saada niitä elimistöösi liikaa.”
Kirjoittajalta on tainnut jäädä selvittämättä, mitä tabletille tapahtuu kun se tulee mahaan ja kuinka nopeasti se voi hajota jauheeksi, jos niin halutaan. Valmistemuodolla sellaisenaan ei ole olennaista vaikutusta imeytymiseen (ellei ole tarkoituksellisesti haettu tietynlaista hitautta tai nopeutta).
Mielenkiintoinen on myös väite, että nämä rasvaliukoiset vitamiinit on muutettu vesiliukoisiksi eikä niitä sitten voi saada liikaa. Ja siitä huolimatta tuote on ”luonnollinen”. Ensinnäkin, jos rasvaliukoinen vitamiini muutetaan vesiliukoiseksi, sen kemiallinen rakenne tulisi muuttaa. Silloin se ei olisi kyseinen vitamiini laisinkaan. Toiseksi, rasvaliukoisista vitamiineista ei ole ”vesiliukoista” muotoa. Rasvaliukoisten vitamiinien liikasaannista on samat haitat,  olipa ne saatu ”micelleinä” tai sellaisenaan.
 
Yhtä ohjelmaa kutsutaan nimellä CellRESET. Tällä ohjelmalla väitettään saatavan aineenvaihdunta normalisoitua. Termi CellRESET on loistavaa markkinointihuuhaata. Ikään kuin meissä olisi jokin tietokoneesta tuttu punainen reset-nappi, jolla saadaan uusi alku. Ei voi muuta kuin onnitella markkinointitiimiä innovatiivisuudesta. Mitään tuollaista nappia taikka prosessia ei elimistössämme valitettavasti ole.
(Tarkennus 24.8. klo 11.46: CellReset ei ole PM-internationalin tuote vaikka tähän kuuriin olennaisena osan liittyy FitLine-tuotteiden käyttö)
Lisäksi sillä väitetään saatavan tasapainotettua hormonit ja puhdistettua insuliinireseptorit. Insuliinireseptorien puhdistustarvetta ei lääketiede tunne mutta tekstissä väitetään, että ”Kun insuliinireseptorit toimii, verensokerin heittelyt helpottaa ja läski sulaa oikeista paikoista (jenkkikset, selkätissit, reidet, allit, kaksoisleuka ym vaikeasti poistettavaa pehmeydet). Lisäksi solut saa tarvitsemansa energian tehokkaammin kun insuliini pääsee liikkumaan sinne minne kuuluukin.”
Insuliinireseptorien puhdistaminen ja insuliinin parempi liikkuminen on liikuttavan pseudotieteellisesti saatu nivottua yhteen jenkkikahvojen ja allien poistumisen kanssa.
 
Mitä FitLine-tuotteet oikeasti sisältävät?
Tuotteita on monta, eikä niiden sisällön yksityiskohtainen analysointi blogin puitteissa ole mahdollista. Tarkemmat tiedot löytyvät PM-Internationalin kansainvälisiltä sivuilta. Tuotteiden peruskoostumukset kuitenkin muistuttavat hyvin paljon toisiaan.
Otan tähän esimerkiksi yhden tuotteen, FitLine Basicsin koostumuksen. Tuotetta suositellaan kaikille peruslisäravinteeksi.
 Ainesosat 1
Kuten valmistajan toimittamista tiedoista käy esiin tuotteen valmistuksessa neljä eniten käytettyä ainesosaa ovat fruktoosi, arabikumi, kaurakuitu ja herneenkuitu. Seuraavaksi eniten on sakeuttamisaineita (pektiini ja guarkumi) ja säilöntäaine sitruunahappo. Tuotteeseen on lisätty hieman maitohappobakteereja. Lisäksi mainitaan makeutusaineet ja aromit. Jokainen voi listasta päätellä, onko kyseessä erityisen ”luonnollinen” tuote.
 
Ainesosat 2
 
Tuoteselosteen mukaan vuorokausiannos tuotetta sisältää seleeniä (55% vuorokausitarpeesta), A-vitamiinia provitamiinina (42% vuorokausitarpeesta), C-vitamiinia (75% vuorokausitarpeesta) sekä E-vitamiinia (83% vuorokausitarpeesta). Tuotteesta 42% on sokereita. A-vitamiinin provitamiinilla tarkoitetaan beetakaroteenia, jota on tunnetusti runsaasti esim. porkkanassa.
Tämän tuotteen käyttö maksaa yli 4 eur vuorokaudessa eli jatkuva käyttö noin 1500 eur vuodessa. Jokainen voinee itse arvioida, onko tuo kustannus sopiva seleenin ja kolmen vitamiinin pienelle lisäsaannille. Ehkä kustannuksia kannattaisi verrata tavallisiin monivitamiinivalmisteisiin, jotka valmistetaan myös aivan samoilla lääketeollisuuden standardeilla.
(Täydennys 23.8.2016 klo 14.05: PM-Internationalin verkkokaupassa Fitline Basic maksaa 2,17 eur/vrk. Vuosikustannukseksi tulee tällä hinnalla 792 eur. Vrt. tavallisten monivitamiinien vuosikustannus on alle 100 eur/vuosi)
Lisäksi tämä on vasta perustuote. Suosituksissa näyttäisi mainittavan, että tämän lisäksi tarvitaan muitakin tuotteita. Niiden hinnat huomioiden vuosikustannukset helposti tuplaantuvat.
Mainosteksteissä kerrotaan monista muistakin aineksista ja antioksidanteista mutta niitä ei yrityksen itse julkaisemassa tuoteselosteessa mainita. Tämän perusteella lähtökohta on, että niitä ei tuotteissa todistetusti ole olemassa. Jos niitä olisi tuotteissa mitattu ja todettu, yritys kyllä ne mainitsisi selosteissaan.
 
Yhteenveto
FitLine-tuotteiden markkinointi sopii aikamme trendiin. Ensiksi väitetään, että normaali ravintomme on puutteellista eikä anna meille riittävästi ravinteita. Sen jälkeen medikalisoidaan ihmisten hyvin tavalliset tuntemukset kuten väsymys ja stressi. Ratkaisuksi niihin tarjotaan taikavaikutteisia ylihintaisia lisäravinteita.
Höysteenä käytetään pseudotieteellisiä väitteitä, laatustandardeja ja logoja. Näillä ilmeisesti pyritään peittämään se seikka, että varsinaisia tutkimuksia tuotteesta taikka sen tehosta ei ole tehty.
On ilmeistä, että tämä liikestrategia toimii hyvin. Pelkästään tämä yksi yritys on kyennyt tällä ja vastaavilla tuotteilla synnyttämään Suomessa lähes 20 miljoonan liikevaihdon ja lähes 3 miljoonan tuloksen. Yhdistelmä suoraa nettimyyntiä ja verkostomarkkinointia on ilmeisen toimiva konsepti.
Verkostomarkkinoinnissa jälleenmyyjä saadaan ilmeisesti uskomaan tuotteeseen kritiikittömästi. Pseudotieteellinen jargon uppoaa kohderyhmään täydellisesti. Ainakin tähän tulokseen tulee kun hakee tietoja näistä tuotteista.
Toisaalta selitys voi olla myös paljon raadollisempi. Liittyessään organisaatioon oikeaan aikaan, voi myynnillä hetkellisesti kyetä tavanomaista helpommin ansaitsemaan tuloja, jotka muutoin olisivat koulutustaso huomioiden epätodennäköisiä. Siinä tilanteessa tuotteen kyseenalaistaminen ei taida tulla monelle mieleen.
 
Loppukevennyksenä lainaan erään FitLine-jälleenmyyjän kommenttia Vauva.fi –sivuilla
(tämä todellisuudessa lienee trolli mutta käyköön siis kevennyksenä):
” Minäkin saan nykyään passiivista tuloa näistä 7000 euroa kuussa! Kyllä riittää aikaa ja jaksamista perheelle nyt. Jotku ”ystävät” ovat hylänneet törkeästi kun eivät kateuksissa kestäneet meidän elin tason nousua ja siirtymistä ylä luokkaan ja muutta pois vuokra asunnosta ja sitä että halusin auttaa myös heitä saavuttamaan saman riippu matto muuden opastamalla myyjäksi vain aloitus pakkauksen ja koulu tusten avulla! T. XXXXX, itse näinen jälleen myyjä ja perheen äiti”
FitLine-myynnillä voi siis päästä yläluokkaan vaikka ei osaisi kirjoittaa?
 
ps. Lisäys blogiin 22.8. 2016 klo 18.00
Tähän teemaan liittyvää lisämateriaalia on alla olevan linkin takana. Ilmeisesti tuota kuvaa, jossa kerrotaan kuinka paljon ruokaa pitäisi syödä, jotta saisi tarvittavat vitamiinit ja ravintoaineet, on näytetty tietyissä koulutustilaisuuksissa. (Koska en ole itse ollut niissä paikalla, en tiedä minkä tuotteen tilaisuuksissa on näytetty)
http://aivosumutorvi.blogspot.fi/2016/08/hyvia-uutisia-sinun-ei-tarvitsekaan.html?spref=tw&m=1

Kommentointi on suljettu.