Terveys & tiede

Credit UCSB. Angry face.

Fitline-uhkailun anatomia

Sain hiljattain PM Internationalin palkkaamalta konsultilta uhkausviestejä. Tässä kirjoituksessa esitän tiivistettynä tapahtumat Fitline-kirjoituksiini liittyen.
Julkaisin ensimmäisen blogikirjoitukseni Fitline-tuotteisiin liittyvistä terveysväitteistä 21.8. 2016. Lukijoiden palautteen jälkeen tein yhden korjauksen 24.8. 2016 koskien CellReset-tuotetta, joka ei ole PM Internationalin tuote, vaikka siinä käytetään Fitline-tuotteita.
24.8.2016 sain sähköpostia Suomen PM Internationalin toimitusjohtajalta Jussi-Pekka Teräkseltä. Hän ilmoitti minulle, ettei hän ollut tyytyväinen artikkeliini. Hän ei kuitenkaan toimittanut mitään tietoa siitä, mikä kirjoituksessani oli virheellistä.
Samana päivänä 24.8.2016 vastasin Jussi-Pekka Teräkselle seuraavasti:
Korjaan välittömästi kirjoituksessa olleet virheet, kunhan vain osoitatte ne spesifisesti ja toimitatte perustelut ja/tai tutkimusnäytön. Kirjoitukseni perustuu kaikkien saatavissa olevaan materiaaliin ja kuka tahansa voi tarkistaa niiden todenperäisyyden. Olette luonnollisesti lisäksi tervetulleita lähettämään vastineita, kommentteja ja lisätietoja blogin kommenttiosioon.”
26.8. 2016 ja 28.8. 2016 sain Fitlinelta joitain asiakirjoja ja sitten taas 31.8. sähköpostin, jossa kerrottiin, että minun pitäisi käsitellä kaikki Fitline-tuotteisiin ja tutkimuksiin liittyvät kysymykset Dr Thobias Kuhnen kanssa.
Tutkin saamaani aineistoa, eikä löytänyt mitään sellaista, jonka perusteella minun olisi korjattava kirjoitustani.  Mitään selviä kommentteja en saanut siitä, mikä osa tekstistä oli virheellistä. Kun minulla ei ollut mitään lisäkysymyksiä tohtori Kuhnelle, oletin, että asia oli loppuun käsitelty.
Kirjoitin toisen blogitekstin 11.9. 2016, jossa analysoin saamiani kommentteja ja materiaalia.

Uhkailu saa jatkoa lähes 2 vuotta myöhemmin

Nyt 27.2.2018, lähes kaksi vuotta blogikirjoituksen julkaisemisen jälkeen, sain seuraavan sisältöisen sähköpostiviestin, tekstiviestin ja WhatsApp-viestin. Viestit lähetti konsultti, jonka PM International oli palkannut.

WhatsApp-uhkausviesti

 
Eli yritys aikoi palkata lauman kalliita lakimiehiä varmistaakseen, että muutan jotain blogitekstissäni!  Viestin mukaan yritys oli menossa innokaana oikeuteen. Yritys oli tuon viestin mukaan voittanut kaikki kiistansa.
Konsultin viestissä ei ollut mitään tietoja siitä, mitä virheitä kirjoituksissani oli.

Vastatoimet

Menetinkö yöuneni uhkauskirjeen vuoksi? Kävinkö saman tien poistamassa kirjoitukseni? No, en.
Olin varma, että kirjoituksissani ei ollut mitään sellaista, jolla yritys voisi toteuttaa uhkailunsa. Lukemalla kirjoitukseni, tulee helposti samaan johtopäätökseen.
Lähetin Thorsten Niggelle 27.2.2018 sähköpostiviestin, jossa totesin jälleen kerran, että kunhan vain saan selkeitä, tarkkoja ja yksityiskohtaisia ??tietoja virheistä ja niille myös perustelut, korjaan tekstini heti.
Hän ei kyennyt tarjoamaan mitään materiaalia, mutta lupasi tiedustella sitä PM Internationalilta. Eli jälleen kerran sama toistui: Kirjoituksiani vastaan hyökättiin antamatta mitään perusteluja.
Koska julkaisen blogiani Turun Sanomien alustalla, konsultoin päätoimittajaa. TS:n toimitus kiinnostui uhkailusta ja haastatteli Thorsten Niggeä ja myös julkaisi uutisen lehdessä uhkailusta.
Toimitus sai myös tiedostoja, joissa lopultakin piti olla jotain perusteluja kirjoittamistani virheistä. Analysoin materiaalin ja kirjoitin yksityiskohtaisen vastineen jokaiseen esitettyyn kohtaan. Tämä englanninkielinen vastine ja sen saatekirje ovat ladattavissa alla olevista linkeistä.
Point-by-point reply to PM International comments 4. March 2018 by J Knuuti
Letter to PM International by J Knuuti
Vastineeni osoittaa, että mitään tarvetta blogikirjoituksen muuttamiseen ei ole. Suurin osa vaatimuksista perustui joko vääriin käännöksiin tai siihen, että jokin lause oli irrotettu asiayhteydestään.
Tästä huolimatta tein yhteen virkkeeseen tarkennuksen. Korvasin tekstissä olleen lauseen:
”Tämä NTC-konsepti on 100% huuhaata.”
virkkeellä
”Yllä kuvattu NTC-konseptin mekanismi on 100% huuhaata.”
Tarkemmat perustelut muutokselle ovat liitteenä olevassa yksityiskohtaisessa vastineessani. Vastineessa on myös analyysi minulle toimitetuista tieteellisistä artikkeleista.

Mitä syytokset sisälsivät?

Tarkemmin asiaan voi perehtyä yksityiskohtaisessa vastineessani mutta kuvaan alla lyhyesti kohdat, jotka PM Internationalin mielestä olivat virheellisiä.

  • Kritisoin väitettä, että NTC-menetelmällä ”ravintoaineet saadaan kehossa kulkeutumaan juuri niihin soluihin, jotka niitä tarvitsevat ja vain silloin kun niitä tarvitaan”. On selvää, että tuo väite ei voi pitää paikkaansa.
  • Kritisoin väitettä, että ”elimistö ei kykene hyödyntämään rasvaliukoisia ravintoaineita tehokkaasti (koska elimistö pohjautuu vesiliukoisuuteen), NTC:n ”micellit” tehostavat rasvaliukoisten ravintoaineiden imeytymistä. Fitlinen NTC:n ansiosta kehoon saadaan tehokkaasti suuria määriä rasvaliukoisia vitamiineja.” Tuo elimistön puute imeytymisessä sekä se, että olisi hyväksi, jos elimistöön saataiisin suuria määriä rasvaliukoisia vitamiineja, ei kestä kritiikkiä.
  • Väitin, että vitamiinien osalta valmistemuoto (jauhe, taulukot, kapseli) ei, niin haluttaessa ole keskeinen tekijä imeytymisessä eikä se ole vitamiinin kannalta olennaista. Nyt PM Internationalin toimittaman materiaalin perusteella selvisi lisäksi, ??että imeytymisessä ei ollutkaan merkittävää eroa, jos Fitline-tuote puristetaan tablettimuotoon.
  • Lisäksi väite, että rasvaliukoiset vitamiinit muuttuisivat vesiliukoisiksi ja että niitä silloin ei voi saada niitä liikaa, on edelleen hölynpölyä.

Code-of conduct

Toimittamassaan materiaalissa PM International kertoi heidän tiukasta linjastaan Fitline-tuotteiden terveysväitteisiin liittyen seuraavasti:
PM-International does not provide any information or advertising attributing the property of preventing, treating or curing any human disease or create an impression of such characteristics to any of its products and is strict about ensuring that none of its team partners uses this kind of advertising. PM-International´s Code of Conduct stipulates very clearly that if the team partner provides the consumers with any kind of medical advice or disease related advertising they will face severe consequences. Actually we are taking this issue extremely seriously and do not tolerate any misbehaviour.“
Yllä kuvatussa periaatteessa ei tietenkään ole mitään kritisoitavaa. Kysymys on siitä, kuinka hyvin se toteutuu?
Ainakin blogikirjoituksiini tulleiden kommenttien perusteella, erilaiset Fitline-tuotteisiin liittyvät terveysväitteet ovat hyvin tavallisia. Tuotteita myydään verkostomarkkinoinnin keinoin ja myyntitilaisuuksissa moni kommentoija kertoi kuulleensa sairauksiin liittyvistä terveysväitteistä. Tietenkään minulla ei voi olla varmuutta mitä tilaisuuksissa on puhuttu, sillä en ole itse ollut paikalla. Yrityksen mukaan tuollaiset terveysväitteet ovat kuitenkin ehdottomasti kiellettyjä.
Tämän julistuksen stimuloimana kävin läpi pikaisesti suomalaisten Fitline-tuotteiden myyjien verkkosivut. Kuinkas ollakaan, Suomen PM Internationalin maajohtajan Jussi-Pekka Teräksen omalla verkkosivustolla sanotaan:
Ravintoaineiden vähäisestä saannista aiheutuvia oireita on niin fyysisiä kuin henkisiä. Ruoansulatusongelmat, jatkuva väsymys, toistuvat päänsäryt, iho-ongelmat yms. voivat kieliä kehon epätasapainosta. Myös muuten selittämättömät passiivisuuden, masentuneisuuden ja ärtyneisyyden tunteet voivat viitata kehon vastustuskyvyn ja hyvinvoinnin laskusta. FitLine on kehitetty tukemaan kehon normaalia toimintaa ja tasapainoa.
Toisella myyjällä on edelleen sivutollaan tuo sama kommentti, jonka kertomisesta PM International minua arvosteli:
Elimistömme ollessa epätasapainossa, saamme tuntea kehossamme erilaisia “varoitussignaaleja”. Meillä voi olla fyysisiä oireita, kuten ruoansulatusongelmia tai väsymystä. Voimme myös huomata erilaisia tuntemuksia, kuten levottomuutta, passiivisuutta tai masennusta. Tunnistamme  usein myös henkisiä oireita, kuten aloitekyvyttömyyttä ja motivaation puute.  Usein asiakas tulee luoksemme, kun hän kokee, että mistään aiemmasta hoidosta ei ole ollut apua. Asiakkaan kanssa keskustellaan ja mietitään yhdessä sopivaa  keinoa puuttua tilanteeseen. Usein suosittelemme alkajaiseksi käyttöön laadukkaita ravintolisät. Usein ruokavaliomuutoksilla ja ravintolisillä on mahdollista saada häiriintynyt aineenvaihdunta taas oikeille raiteilleen.”
Teksti on edelleen noilla sivuilla vaikka blogini on tullut julkiseksi lähes 2 vuotta sitten. PM Internnationalin on se täytynyt havaita, kun osin sen vuoksi palkkasi bulvaanin lähettämään uhkailukirjeitä.
Lisäksi yksi myyjä kertoo suuresta määrästä oireita ja sairauksia, joissa Fitline-tuotteet voivat auttaa:
Ne ovat auttaneet elimistön paremman toiminnan lisäksi myös mm. allergioihin, erilaisiin ihottumiin, diabeteksen arvoihin suotuisasti, hengitystiheysongelmia, migreeniiniä, hormonitoimintaa, painonhallintaa ja pudotusta sekä monia muitakin asiaa, mikä vain liittyy ihmiskoneeseen.”
Tällä myyjällä on myös kyseenalaisia ??kommentteja eri oireista, joita voidaan käsitellä Fitline-tuotteilla.
Ovatko nämä terveysväitteet yrityksen julistaman tiukan linjan mukaisia? Ainakaan niitä ei ole poistettu vaikka asiasta on nyt kiistelty vuosia.

Yhteenveto

Kirjoittamani kriittinen blogi sai kahden vuoden viiveellä PM International –yrityksen palkkaamaan bulvaanin, joka ensi töikseen lähettelee uhkausviestejä tietämättä kuitenkaan, millä perusteella niitä lähettää.
Kriittisestä palautteesta huolimatta PM International ei koskaan toimittanut minulle mitään selvää kohdistettua kritiikkiä tekstiäni kohtaan, vaikka olin pyytänyt sitä monta kertaa. Sain materiaalin lopulta Turun Sanomien toimituksesta.
Kaikki nuo perusteettomat väitteet, jotka olin nostanut esiin blogissani, ovat edelleen entisellään markkinointimateriaalissa. Sen sijaan, että PM international olisi toiminut rakentavasti ja vastuullisesti ja korjannut nuo päivänselvät huuhaaväitteet, he päättivätkin hiljentää minut uhkailemalla.Toistaiseksi se ei ole onnistunut.
Sen sijaan, että toimittaisi uhkailukirjeitä, eikö vastuullisen toimijan tulisi nyt lopultakin korjata virheellinen markkinointimateriaali? Jäänkin nyt kiinnostuneena odottamaan perusteettomien terveysväitteiden poistumista Fitline-tuotteiden markkinoinnista. Tai yhteydenottoa ”laumalta kalliita lakimiehiä”. Kummastakaan syystä en aio pidättää hengitystäni odotusaikana.
 

Jälkikirjoitus Fitline-tuotteiden jälleenmyyjille:

PM International sanoo toimivansa seuraavasti:
”The standard procedure in case of non-compliance with this strict Code of Conduct is that PM International is sending immediately a warning e-mail to the specific team partner that had broken the Code of Conduct by offering medical advice or using disease related advertising. Consequently, if the team partner doesn’t reply within 48 hours or continues this type behaviour, PM International’s Legal Department enforces the Code’s stipulations and terminates the contract of collaboration with the respective distributor.”
Kannattaisiko myyjien varautua uhkailukirjeisiin?
 

Kommentointi on suljettu.