Terveys & tiede

Mommy need to go detox. https://www.flickr.com/photos/jam_project/9797304834. Creative commons.

Detox

”Tutkitun tiedon perusteella ei ole olemassa mitään myrkkyjä, joita kertyisi elimistöön ja joita voisi poistaa juomilla, pillereillä, ruokavalioilla taikka kylvyillä.”
 
Detoxilla tarkoitetaan elimistössä olevien haitallisten kemikaalien poistamista. Sana tulee termistä De-tox, jossa de tarkoittaa poistamista ja tox tarkoittaa toksiineja eli myrkkyjä.
Hoidon taustalla on ajatus, että elimistöön kertyy kemikaaleja, jotka aiheuttavat stressiä ja terveydentilan huononemista. Näitä kemikaaleja tulisi sitten poistaa erilaisilla valmisteilla, juomilla, peräruiskeilla taikka kylvyillä. Detox-käsittelyn väitetään parantavan terveydentilaa.
Vaikka ihan oikeaakin myrkkyjen poistoa tehdään lääketieteellisin keinoin, yleisesti käytetyllä detox-termillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa.
Detoxin suosioon liittyy yleisesti lisääntynyt kemikaalipelko. Detox on samaa ilmiötä kuin väitetty kuona-aineiden kertyminen elimistöön. Molemmissa tilanteissa mielikuvitus korvaa asiatiedon.
Detoxissa haitallisia kemikaaleja ei ole millään tavalla määritelty. Puhutaan vain hyvin epämääräisesti epäluonnollisista kemikaaleista. Niinpä niiden pitoisuuksia ei voi mitata ja todeta, toimiiko hoito. Todellisuudessa kaikki elimistössämme olevat aineet ja yhdisteet ovat kemiallisessa muodossa ja niinpä kaikki elimistön aineet ovat kemikaaleja.
Kemikaalipelkoa on vahvistanut se tosiasia, että ihmisten altistus uusille kemikaaleille on todellisuudessakin lisääntynyt. On myös totta, että elimistössä voi olla ja myös kertyä haitallisia kemikaaleja. Todellisuudessa näillä kemikaaleilla ja detox-hoidoilla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä toistensa kanssa.
Detoxissa idea on, että elimistöön saatetaan uusia aineita eli siis kemikaaleja, joiden väitetään olevan luonnollisia ja poistavan noita kertyneitä luonnottomia ja synteettisiä kemikaaleja.
Ajatuskulku lienee sukua antiikin ajan humoraaliopille, jossa sairaudet nähtiin erilaisten nesteiden epätasapainona. Kyse on siis pelkästään maagisesta ajattelusta eikä sille löydy mitään tukea biologiasta ja fysiologiasta.

Mommy need to go detox. https://www.flickr.com/photos/jam_project/9797304834. Creative commons.
Mommy need to go detox. https://www.flickr.com/photos/jam_project/9797304834. Creative commons.

Luonnon terveellisyys on myytti
Varsin yleinen mantra on todeta, että kaikki ihmisen tekemä on luonnotonta ja toisaalta taas kaikki luonnolliset aineet olisivat aina terveellisiä. Tämä ajatus on virheellinen monestakin syystä.
Ensinnäkin valtaosa luonnon kemikaaleista on ihmisille haitallisia. Itse asiassa on poikkeuksellista, että luonnon kemikaali olisi kokonaan haitatonta. Tämä on ymmärrettävää, sillä eivät kasvit ole kasvaneet luontoon sitä varten, että me voisimme niitä syödä. Maaperässä on myös runsaasti elimistölle haitallisia yhdisteitä.
Monissa normaaleissa ruoka-aineissa (siis myös esim luomussa) on haitallisia aineita mutta niiden pitoisuudet ovat pieniä eikä normaalissa monipuolisessa ruokavaliossa aineita saada niin paljoa, etteikö elimistö niistä selviäisi.
Toki kasvien leviämisen kannalta syödyksi tuleminen voi olla hyvä mekanismi kuten hedelmien ja marjojen osalta voi todeta. Yleisemmin kuitenkin evoluution mukana on kasveille kehittynyt selviämismekanismeja, joista myrkyllisyys on yksi yleinen ominaisuus.
Toiseksi myrkkyvaikutus on aina annoskysymys. Kaikki yhdisteet ovat suurina annoksina myrkyllisiä, myös kaikki vitamiinit ja hivenaineet ja esimerkiksi vesi. Ihminen on kuitenkin sopeutunut ympäristön myrkyllisyyteen ja elimistö kykenee tehokkaasti käsittelemään haitallisia kemikaaleja.
     
Millaisia ovat on Detox-hoidot?
Kuten edellä kuvattiin, Detoxissa elimistöstä poistettavia kemikaaleja ja myrkkyjä ei ole milloinkaan määritelty niin, että niitä voisi mitata. Näin myöskään hoidon tehoa ei voi millään arvioida.
Tyypillisesti myös hoidettavat oireet ovat hyvin epämääräisiä kuten väsymystä, heikkoutta ja päänsärkyä. Näin niitäkään ei voi objektiivisesti mitata vaan ovat mukavasti subjektiivisia ja helposti lumehoidollakin paranevia.
Hoitoja annetaan monella tapaa. Yksi huvittavimmista lienee jalkakylpy, jossa myrkkyjen väitetään poistuvan jalkapohjien läpi kylpyveteen. Vähemmän miellyttäviltä kuulostavat peräruiskeet, joiden väitetään pesevän pois haitallisia aineita suolistosta. Varmaankin on vakuuttavaa, kun saa seurata ruskean suolenpesunesteen virtaavan valaistussa putkessa silmien edessä?
Aura Detox Patja Creatice commons)
Aura Detox Mattress Creatice commons)

Yksi tapa on kehittää ns. Detox-ruokavalio. Kauneus ja Terveys –lehti mainostaa nettisivuillaan miten saadaan maksan toimintaa elvytettyä muinaisella Detox-ruokavaliolla. Tähän on huvittavasti liitetty myös muita trendijuttuja kuten gluteenittomuus, superruoka ja luomu. Loput tarinasta onkin sitten täyttä roskatiedettä maksan toiminnan tehostamisesta ym.
Detox-smoothien väri on lähes poikkeuksetta vihreä. Ilmeisesti tämä myrkynvihreä väri sopii hyvin detox-brändiin?
 
Tarvitseeko elimistömme apua myrkkyjen poistamiseen?
Ihmiskehossa on erinomainen ja tehokas järjestelmä haitallisten aineiden poistamiselle. Jätehuoltomme on kehittynyt kymmenien miljoonien vuosien aikana, ja on pitänyt meidät elossa, vaikka olemme koko ajan vihamielisen luonnon ympäröimänä.
Järjestelmä toimii 24/7 ja poistaa haitallisia aineita kehosta koko ajan. Maksa ja munuaiset tekevät suorastaan urotöitä pilkkomalla, metaboloimalla ja poistamalla tunnettuja ja tuntemattomia kemikaaleja. Siten voi aivan hyvin väittää, että pelkästään WC:ssä käynti on ylivoimainen ja luonnollinen Detox-keino verrattuna mihinkään detox-hoitoihin.
Useimmat kemikaalit, jotka kohtaamme jokapäiväisessä elämässämme, ovat pieninä pitoisuuksina ja ne hoidetaan pois elimistön jätehuollossa ilman ongelmia.
 
Onko Detox-tuotteilla mitään vaikutusta?
Detox-hoitojen osalta tilanne on harvinaisen selvä: Ei ole mitään tutkimuksia, joissa vaikutuksia olisi edes tutkittu, saati sitten todistettu toimiviksi. Kun niitä myrkkyjä ei ole edes määritetty, ei niitä myöskään voi mitata ja todeta hoitoja toimiviksi taikka toimimattomaksi. Todistustaakka on kuitenkin hoitojen tarjoajilla.
Isossa-Britanniassa toimiva Voice of Young Science analysoivat kaupallisia Detox-tuotteita. Tuotteissa oli mm. pillereitä, juomia, shampoita, jalkalaastareita ja harjoja. He havaitsivat, että kaikki Detox-väitteet olivat harhaanjohtavia ja vain mielikuvituksen tuotetta.
Yksikään yritys ei kyennyt toimittamaan tutkimuksia, joissa tuotteen toimivuutta olisi mitenkään selvitetty. Tarkempi raportti on seuraavassa linkissä Detox-Dossier-Embargoed-until-0001-5th-jan-2009
 
Miksi detox-tuotteita ostetaan?
Syy on sama kuin kaikessa uskomushoidoissa: ”Se toimii minulla!” Kysymys on puhtaasta lumevaikutuksesta. Detox-kuureissa tehdään toisinaan suurikin tilapäinen muutos ruokavalioon ja vältetään mm. alkoholia, sokeria, punaista lihaa ja paistettuja ruokia. Toisaalta suositellaan liikuntaa, rentoutusta ja lepoa.
Aivan varmasti tuollaisella muutoksella on ainakin hetkellinen myönteinen vaikutus vointiin. Mitään tekemistä sillä ei kuitenkaan ole elimistön myrkkyjen poistumisen kanssa. Luomalla keinotekoisen ongelman Detox-markkinoijat siis hyödyntävät ihmisten pelkoja ja tietämättömyyttä.
On myös enemmän kuin todennäköistä, että osa Detox-hoidoista on haitallisia. Kukaan ei tuotteita sääntele ja ne voivat sisältää ihan mitä vain ilman todellista tuotevastuuta.
Detoxissa kyse on siis pelkästään rahastamisesta ja huijauksesta. Huijaus tuo mieleen villin lännen elokuvissa ja sarjakuvissa tutun taikalääkekauppiaan, joka lopulta tervattiin ja kieritettiin höyhenissä.
Tänään me taidamme olla aivan yhtä helposti höynäytettäviä kuin tuohon aikaan. Emmekä enää edes tervaa ja kieritä höyhenissä kun huijaus paljastuu!
 

Kommentointi on suljettu.