Terveys & tiede

Biohakkerointi – Onko itsensä mittaamisessa järkeä?

Biohakkerointi on erikoinen yhdistelmä vahvaa terveystietoisuutta, äärimmäistä medikalisaatiota ja kaupallista huuhaata

 
Biohakkeroinnin moninaisuuden vuoksi sitä on vaikea määritellä yksiselitteisesti. Wikipedian mukaan biohakkerointi käsittää värikkään kirjon erilaisia tapoja aina yksittäisten organismien muokkaamisesta yksilön suorituskyvyn parantamiseen. Keinot ovat erikoinen yhdistelmä uusinta tiedettä ja historiallisia hoitoja.
Biohakkeroinnissa hylätään intuitiivinen elämäntapa ja sen sijaan pyritään mittaamaan ja analysoimaan ruokailua, nukkumista ja liikkumista. Mittausten perusteella pyritään parempaan terveyteen ja suorituskykyyn liikunnalla, ravinnolla ja lisäravinteilla. Mittauksia toistamalla pyritään myös seuraamaan saatuja vaikutuksia.
Dave Asprey kirjoittaa blogissaan, että biohakkeroinnin määritelmä (käännettynä suomeksi) on “Muuttaa ympäristöä sekä sekä ulkoisesti että sisäisesti niin, että kykenet kontrolloimaan biologiaasi täydellisesti ja näin voit päivittää kehosi, mielesi ja elämäsi. Tavoitteena on tulla superihmiseksi (superhuman).”
Tavoitteena on myös elää ikuisesti. Toisin kuin useimmat meistä tietävät joskus kuolevansa, biohakkerit uskovat voivansa elää ikuisesti biohakkeroinnin avulla.

Mitä hyötyä biohakkeroinnista voisi olla?

Periaatteessa biohakkeroinnissa pyritään muokkaamaan sekä kehoa että mieltä terveempään suuntaan. Sen voisi katsoa olevan tietynlaista pitkälle vietyä terveystietoisuutta.
Biohakkerointiin kuuluu ruokavalion hienosäätämistä mahdollisimman terveelliseksi, erilaisia liikunnan muotoja ja myös stressin vähentämistä esim. meditaation ja vaikkapa luontokokemusten avulla.
Olennaisena osana siihen kuuluvat myös superfoodit ja lisäravinteet sekä myös uusimpien teknisten apuvälineiden hyödyntäminen esim. biopalautteen avulla.
 

Biohakkeroinnin keinoin biohakkeri tavoittelee parantunutta fyysistä ja henkistä suorituskykyä, terveyttä ja pitkää ikää.

 
Monet näistä yleisesti käytössä olevista keinoista ovat tutkimusten mukaan terveyttä edistäviä. Terveellinen ruokavalio, liikunta ja esimerkiksi luonnossa liikkuminen ovat tutkitusti terveydelle hyväksi.
Mutta kaikki biohakkerien ehdottamat keinot eivät välttämättä ole. Useimmista kun ei ole mitään kunnon tutkimustietoa. Eikä sitä monista edes ehditä saadakaan, kun nämä keinot vaihtuvat muodin mukaan.
Slush-tapahtumaan osallistui mm. ContinUse Biometricsin johtaja ja hän kertoo yrityksensä kehittävän teknologiaa, jolla sydämen sykettä, verenpainetta, stressitasoa, hengitystä ja veren alkoholipitoisuutta voidaan mitata etänä vaikka ihmisillä on kaikki vaatteet päällä. Hän jatkaa, että ”Ratkaisumme perustuu laseriin, ainutlaatuiseen optiikkaan, sensoriin sekä ohjelmistoon, joka tulkitsee laitteen mittaamia molekyylitason nanovärähtelyjä.” ja myös, että ”Terveydentilan jatkuva etämittaus säästää rahaa, ennakoi sairauksia ja parantaa elämänlaatua.”
En tiedä tarpeeksi tuon teknologian realistisuudesta sillä tuotteita ei ole vielä saatavilla. Vaikka olettaisimme, että tuo toimisi, ei ole olemassa juuri mitään näyttöä siitä, että tuolla mittaamisella olisi minkäänlaista vaikutuksista terveyteen. Väite mittausteknologian hyödyistä sairauksien hoiton tai elämänlaadun osalta on lähinnä hypetystä eikä siis perustu tutkittuun tietoon.
Tämän artikkelin kirjoittamisen aikaan Lääkärilehdessä ilmestyi Ari Haukkalan artikkeli: Mihin oman terveyden mittaaminen johtaa? Haukkala pohtii biohakkeroinnin merkitystä terveydenhoidon kannalta. Itsensä mittaamista selvittäneiden tutkimusten mukaan suurin osa lopettaa sovellusten käytön parin viikon jälkeen.
Tutkimuksissa (katso julkaisut kirjoituksen lopussa) päädyttiin varsin pessimistisiin päätelmiin. Pelkkä tieto genomista, aineenvaihdunnasta tai elimistön toiminnasta ei saa ihmisiä muuttamaan elintapojaan. Keskeinen kysymys onkin, millä tavoin mitattu tieto saataisiin oikeasti vaikuttamaan terveempiin elintapoihin?
Voisi olettaa, että mikäli kykenee ottamaan nuo tunnetut terveyttä edistävät keinot pysyviksi elintavoikseen, pysyy todennäköisesti keskimääräistä terveempänä. Tosin biohakkeroijien mediassa julistamat satojen tai jopa tuhansien vuosien tavoitellut eliniät voi jättää omaan arvoonsa.

Biohakkerointi ja medikalisaatio

Biohakkerointiin kuuluvaan itsensä mittaamiseen liittyy kuitenkin lieveilmiöitä. Biohakkeroinnissa perusterveeltä henkilöltä voidaan mitata myös monenlaisia veren pitoisuuksia. Niiden perusteella henkilölle tarjotaan erilaisia lisäravinteita.
Tavallisille lääketieteellisille laboratoriomittauksille on olemassa väestöpohjaiset viitearvot. Lisäksi tutkimusten perusteella tiedetään, miten mittaushavainto tulkitaan.
Esimerkiksi, jos henkilön hemoglobiini on liian matala, tiedetään, että sen korjaaminen on henkilölle tavallisesti hyväksi ja että kannattaa tarkistaa, onko raudan saanti riittävää.
Monien suosittujen biohakkereiden käyttämien mittausten haasteena on, että niiden normaaliarvoja ei tunneta kunnolla. Tavallisesti saatetaan kyllä tietää, millä tasolla kyseinen arvo on aiemmin mitatuilla henkilöillä ollut, mutta arvojen normaali vaihteluväli ei ole useimmiten selvillä.
Usein kuvitellaan, että arvojen pitäisi olla mahdollisimman lähellä keskiarvoa. Todellisuudessa yksilöllinen vaihtelu on suurta ja pitoisuudet saattavat erota merkittävästikin yksilöiden välillä ja ajan kuluessa.
Kun tämä perustieto ei ole olemassa, arvojen korjaaminen jollakin ruokavaliolla taikka lisäravinteilla perustuu virheellisiin tulkintoihin tavoitetasosta. Esimerkki tällaisesta toiminnasta on mm. ZinZino, jonka öljyä ostettaessa voi tilata itseltään verimittauksen. Tämä verimittaus lähes poikkeuksetta kertoo jostakin vajauksesta, joka sitten tuotteella saadaan korjattua. Siinä kun mitataan tuotteessa olevia yhdisteitä.
 

Vaikka mittauksen viitearvot olisivat tiedossa, puuttuu se kaikkein keskeisin tieto: Näyttö siitä, että korjaamalla arvot saataisiin jotain terveyshyötyä.

 
Tunnettuja vitamiineja ja tavallisimpia lääketieteen laboratoriomittauksia lukuun ottamatta, ei tiedossani ole yhtään edellä kuvattua biomarkkeria, joiden korjaamisella olisi minkäänlaista osoitettua terveyshyötyä.
Matalasta tasosta ei nimittäin suoraan voi päätellä sitä, että nostamalla tasoa, tilanne tai sairaus paranisi.
Tämä pätee osin myös vitamiineihin. Aikanaan matalat E-vitamiinipitoisuudet liitettiin tupakointiin ja keuhkosyöpään. Kuitenkin tutkimuksissa E-vitamiinin lisääminen lisäsi kuolleisuutta.
Vastaavasti väestötutkimuksissa on matala D-vitamiinipitoisuus liitetty lukuisiin sairauksiin. Tämä ei kuitenkaan suoraan todista, että korjaamalla matala vitamiinipitoisuus, saataisiin minkäänlaista vaikutusta kyseisiin sairauksiin.
Syynä on se, että esim. matala pitoisuus voi olla sairauden seuraus taikka että sairauteen liittyy jotain aineenvaihdunnallisia muutoksia. Havaittu matala taso ei siis välttämättä ole syy-seuraus-suhteessa tiettyihin sairauksiin vaan voi olla vain samanaikainen muutos.
 

Silloin kun biohakkerointiin liittyy huonosti tunnettujen biomarkkereiden mittausta, sen voidaan sanoa olevan äärimmilleen vietyä medikalisaatiota.

 
Medikalisaatio tarkoittaa ihmiselämän tarkastelua yhä laajemmin niin, että elämäntapahtumista ja poikkeavuuksista ja muista ilmiöistä tehdään sairauksia ja niihin pyritään puuttumaan.

Biohakkerointi ja kaupallinen huuhaa

Toinen biohakkerointiin liittyvä haasteellinen ilmiö on erilaisten tuotteiden markkinointi. Tämä voi tapahtua edellä kuvattujen mittausten perusteella taikka sitten ilman niitä, jolloin vain yksinkertaisesti väitetään kaupiteltavien valmisteiden olevan jotenkin poikkeuksellisen hyvin terveyttä edistäviä.
 

Lisäravinteiden kaupittelu näyttäisi olevan monen Suomessa toimivan biohakkerin keskeisiä toimintamuotoja.

 
Toki biohakkerointiin liittyvät neuvot ja ohjeet sisältävät runsaasti myös ensimmäisessä kappaleessa mainittuja käytännössä ilmaisia ja tunnetusti terveyttä edistäviä keinoja mutta hakkereiden palstoilla on valtava määrä erilaisten tuotteiden markkinointia.
Seuraavassa hyvin pieni otos yhden tunnetun biohakkerin Facebook-sivuilta poimittuja tuotesuosituksia. Alla listatut tuotteet ovat sellaisia, joihin biohakkeri väittää liittyvän erityisiä terveyshyötyjä. Usein kysymys on aivan suorasta tuotemarkkinoinnista, joista biohakkerin nimen mainitsemalla saa pienen alennuksen.
Ravintolisät:

 • Mustikkauute 22,90 EUR
 • Energyway siitepöly-antioksidantti-ruusujuuri ravintolisä. 25.10€ (40 kpl, 1 tabl päivässä)
 • Imeskeltävät sinkki-asetaattitabletit. 10,62 eur (30 kpl)
 • Puhdas+ C-vitamiinijauhe, 18,90 eur (purkin riittävyys ei selviä mainoksesta)
 • Propolis-tabletit (hinta ei tiedossa, vastaava tuote 28 eur)
 • Puhdistamon Super C (29,90 eur, 50 g purkki)
 • Puhdistamon Eliksiiri -tinktuura tehostamaan immuunijärjestelmän toimintaa. 19,95 eur
 • Vogelin Echinaforce auringonhattu-uutetipat (10,40 eur, 50 ml)
 • Raakahunaja 76,50 eur
 • Resveracel mitokondrioiden toimintaa tehostamaan. 42,57 eur (60 tabl)
 • Lapin luomu kaskinauris. 4,15 eur/kg
 • Yerba-maté -juoma vaihtoehtona kahville. 9,95 eur (140 g)
 • Tripla-magnesium. 11,95 eur (60 kaps)
 • Rakkauspakkaus-kaakaota 14,95 eur, 200 g
 • Endurance Wholefood Powder 20,93

Mittaukset ja laitteet:

 • Kehonkoostumuksen mittaus bioimpedanssilaitteella. 35 eur (tehdään toistuvasti)
 • Värinähierontalaite, Vibramat, 290,00 eur
 • Nenään asetettava LLLT punavalolaite aivojen syvien osien toiminnan parantamiseen. 346 eur/vuosi.
 • Gutguide – kotimainen suolistoanalyysi ulosteesta. 143 eur / analyysi
 • Sydämen sykevälivaihtelun mittaamiseen lisälaite puhelimeen. 119,25 USD

Biohakkerin verkkokaupasta lisäksi mainitsen muutaman:

 • Firstbeat Hyvinvointianalyysi. 150 eur. Vuororokauden sykevälimittaukseen perustuva analyysi.
 • Hypervibe G10 tärinälevy 1 299 eur. Seisomisen levyn päällä luvataan nostavan kasvuhormonipitoisuuksia 360%.
 • Foobot – ilmasensori 198 eur. Mittaa huoneilmasta haihtuvia orgaanisia yhdisteitä, häkää, hiilidioksidia ja pienhiukkasia.

Nämä ovat siis vain murto-osa biohakkerien suosittelemista tuotteista terveiden ihmisten terveydentilaa kohentamaan.
Listasta käy helposti esiin, että kysymyksessä on ylihinnoitellun lisäravinnepaletin markkinointia biohakkerointiin naamioituna. Miten voi perustella mustikkauutteen suosittelemista hintaan 22,90 eur, kun suurella todennäköisyydellä aitojen mustikoiden syömisellä saavuttaa halvemmalla paremman lopputuloksen?
Mitä perusteita voi väittää jonkun tinktuuran tehostavan immuunijärjestelmää (19,95 eur) tai mitokondrioiden toimintaa (42,57 eur)? Onko ensinnäkään immuunijärjestelmässä tai mitokondrioissa jotain vialla? Onko mitään näyttöä siitä, että tuotteet vaikuttavat näihin? Onko tämä vaikutus terveyttä edistävä? Mihinkään näistä kysymyksistä ei löydy todellisuudessa vastausta.
Mukana on myös joitakin laitteita taikka mittauksia. Niiden osalta tilanne on se, minkä kuvasin edellä: Viitearvot, käyttöaiheet ja näyttö vaikuttavuudesta puuttuvat. Hinnat ovat kuitenkin vaikuttavia. Kannattaako tärinälevystä maksaa 1299 eur?

Biohakkerointi ja media

Suomalaiset biohakkerit ovat ilmeisen aktiivisia sekä somessa että järjestämässä näyttäviä tapahtumia. Kuluneena syksynä pidetty Biohacker-summit sisälsi hyvin kirjavaa ohjelmaa aiheen liepeiltä.
Luennoitsijalistaa tarkastelemalla tulee kuitenkin siihen johtopäätökseen, että ilmiössä on vahva edustus myös huuhaalla. Toki pahin rimanalitus vältettiin, kun David ”Avocado” Wolfen kutsu peruttiin osin varmaankin Pauli Ohukaisen blogikirjoituksen seurauksena. Ensi vuodelle tosin on huhuttu kutsuttavan vastaava ”some-pelle” Joseph Mercolan muodossa Tukholman Biohacker Summitiin.
Näkyvyyttä ilmiölle on saatu myös Yleisradion toimesta, kun TV2 tuotti ohjelman biohakkeroinnista. Ohjelmassa terveysongelmista kärsivä toimittaja osallistui ns. veriristeilylle Helsingistä Tallinnaan, jossa hänen verestään tehtiin laboratoriomittauksia. Mukana ollut biohakkeri ei niitä näyttänyt kykenevän tulkitsemaan, vaikka kyseessä olivat aivan perusmittaukset. Allekirjoittanutta pyydettiin myös osallistumaan noiden tulkintaan (kohdassa 13 min 47 s). Yhtä kaikki, nuo samat mittaukset olisi saanut lähimmästä terveyskeskuksesta asiallisine tulkintoineen ilmaiseksi.

Yhteenveto

Biohakkerointia kokonaisuudessaan ei voine tuomita huuhaaksi. Ilmiöön liittyy myös selviä myönteisiä seikkoja lisääntyneestä terveystietoisuudesta ja yritystä parantaa terveyttä tunnetuilla terveyttä edistävillä keinoilla.
Harmiton ja osin ymmärrettävä lieveilmiö on erilaisen teknologian ihannointi. Joissakin tilanteissa itse teknologia tuntuu olevan keskiössä, kuten esimerkiksi mikrosirujen asettaminen ihon alle tai jonkin uuden etämittaavan järjestelmän kehittäminen.
Biohakkerointiin liittyy kuitenkin hyvin olennaisesti sekä huonoja lääketieteellisiä käytäntöjä että virheellisiä laboratoriomittausten tulkintoja. Suora kaupallinen lisäravinteiden ja välineiden kaupittelu voidaan lisäksi katsoa puhtaaksi markkinoinniksi.
 
5.12. klo 12.22: Kirjoitusta on muokattu ContinUse-aiheen osalta niin, että on selvempää, että kritiikki ei kohdistu suoraan itse teknologiaan vaan siihen liitettyihin ennenaikaisiin terveysväitteisiin.
 
Kirjallisuutta
Price ND ym. A wellness study of 108 individuals using personal, dense, dynamic data clouds. Nature Biotechnology 2017;35:747–56.
Hollands GJ ym. The impact of communicating genetic risks of disease on risk-reducing health behaviour: systematic review with meta-analysis. BMJ 2016;352:i1102.
French DP ym. Can communicating personalised disease risk promote healthy behaviour change? A systematic review of systematic reviews. Ann Behav Med. 2017 Oct;51(5):718-729.

Kommentointi on suljettu.