Taloyhtiötykkääjän muistiinpanot

Kuva: Heli Launto

Muista huomioida naapurit juhlakaudellakin

Kohta sytytetään jouluvalot, paistetaan pipareita, torttuja ja kinkkua, laitetaan joululaulut soimaan ja juhlakengät jalkaan. Edessä on ihana glitterin kuorruttama juhlakausi, jolloin pimeyden keskelle saadaan ääntä ja valoa. Taloyhtiöasujan on kuitenkin hyvä muistaa, että siinä missä normaali elämä on sallittua, on muistettava myös naapurin oikeus asumisrauhaan.

Myös kerrostalo- ja rivitaloasujalla on oikeus järjestää pikkujouluja ja muita juhlia kotonaan. On luonnollista, että tällöin naapuriin saattaa kantautua ylimääräistä ja poikkeuksellista meteliä. Fiksu asukas ilmoittaakin etukäteen naapureille tilanteesta ja pahoittelee asiasta mahdollisesti aiheutuvaa häiriötä ja mielipahaa. Tällöin on huomattavasti pienempi riski siitä, että seinän takana musiikkia vastentahtoisesti kuunteleva naapuri menettää hermonsa. Juhlien keskelläkin on kuitenkin syytä muistaa, että meteli ei saa mennä mahdottomuuksiin eikä jatkua aamuun asti. Äänekkäitä ja yömyöhään jatkuvia juhlia ei myöskään saa järjestää vähän väliä. Tällöin voidaan jo puhua kohtuuttomasta häiriöstä, jota naapureiden ei tarvitse sietää.  

Joulunaikaan liittyy kiinteästi myös kausivalojen syttyminen ikkunoille ja parvekkeille. Parveke on yleensä osa osakkeenomistajan hallinnassa olevaa huoneistoa ja siksi hänellä on oikeus koristella ja sisustaa myös parveketta. Kausivalojen ripustaminen on siis lähtökohtaisesti sallittua, kunhan ne ovat ulkokäyttöön soveltuvia. Tältäkin osin on kuitenkin syytä muistaa kohtuus. Valojen osalta pätee vanha viisaus: Vähemmän on enemmän. Valot tulee ensinnäkin ripustaa siten, etteivät ne tarpeettomasti aiheuta häiriötä naapureille. Lisäksi tulisi välttää kovin värikkäitä, kirkkaita tai vilkkuvia valoja. Naapureille tai lähistöllä asuville ei saa aiheutua kohtuutonta valorasitetta. Sitä paitsi kukaan tuskin haluaa antaa naapurilleen joululahjaksi ärhäkän migreenikohtauksen. Taloyhtiö voi ohjeistaa asukkaita jouluvalojen käytössä, jotta yhtiöön saadaan mahdollisimman kaunis ja harmoninen julkisivu iloksi sekä asukkaille että ohikulkijoille.