Taloyhtiötykkääjän muistiinpanot

Kuva: Laura Jukkala

Moni nuori muuttaa syksyllä ensimmäiseen omaan kotiin – mitä on hyvä muistaa?

Tänäkin vuonna monelle nuorelle syksy tarkoittaa uutta ja jännittävää vaihetta elämässä – muuttoa ensimmäiseen omaan kotiin. Monen nuoren ensimmäinen oma koti on vuokra-asunto ja on tärkeää tietää, mitä velvollisuuksia vuokralla asumiseen liittyy ja mitä on hyvä ottaa huomioon.

Vuokralaisen tärkein velvoite on vuokranmaksu. Vuokra tulee maksaa aina sopimukseen kirjattuun päivään mennessä. Lain mukaan vuokra tulee maksaa aina kuun 2. päivään mennessä, mutta vuokranantajan kanssa voi myös neuvotella vuokranmaksupäivän siirrosta esimerkiksi asumistuen maksupäivään. Jos joskus koittaa tilanne, ettei vuokraa pysty maksamaan eräpäivänä, on tärkeää olla heti yhteydessä vuokranantajaan ja yrittää sopia maksuaikataulusta. Jos vuokra jää maksamatta, johtaa se pahimmillaan häätöön ja maksuhäiriömerkintään, mikä taas vaikeuttaa jatkossa asunnon, lainan tai vaikka vakuutuksen saamista. Vuokran maksamatta jättäminen tai myöhästyminen syö myös vuokranantajan ja vuokralaisen välistä luottamusta.

Vuokralaisen on hoidettava vuokraamaansa asuntoa huolellisesti. Vuokralaisella ei ole velvollisuutta eikä edes lupaa tehdä korjaus- tai remonttitöitä asunnossa ilman vuokranantajan suostumusta, mutta asuntoa pitää siivota säännöllisesti ja huolehtia esimerkiksi lattiakaivojen ja hajulukkojen säännöllisestä puhdistamisesta. Kun asuntoa siivoaa säännöllisesti, hoituu myös aikanaan tapahtuva asunnon loppusiivous huomattavasti helpommin. Jos jokin asunnossa menee rikki tai sattuu vahinkoja, tulee niistä ilmoittaa vuokranantajalle sekä tarvittaessa huoltoyhtiölle. Asunnon kunto kannattaa dokumentoida muuttohetkellä – tämän voi tehdä myös yhdessä vuokranantajan kanssa. Ota kuvia ja kirjaa ylös huomioita asunnon kunnosta, jotta pystytään todentamaan, missä kunnossa asunto on ollut muuttaessasi sinne. Huomiot kannattaa lähettää vuokranantajalle tiedoksi, vaikkei välitöntä korjaustarvetta olisikaan.

Moni vuokranantaja vaatii kotivakuutuksen ottamista ja vakuutus kannattaakin ottaa, sillä se antaa turvaa mahdollisten vahinkojen varalle. Myös irtaimisto eli kodin sisällä olevat tavarat kannattaa vakuuttaa. Yleisesti ottaen kiinteät kalusteet ja laitteet ovat asunnon omistajan vastuulla, mutta vuokralaisen tulee pitää ne kunnossa. Palovaroitin on vuokralaisen vastuulla eli on muistettava pitää huolta, että asunnosta löytyy toimintakuntoinen palovaroitin.

Taloyhtiöllä voi olla omat järjestyssäännöt, joihin on tärkeää tutustua. Järjestyssäännöt löytyvät yleensä talon ilmoitustaululta ja niissä voi olla maininta esimerkiksi yörauhasta, jolloin hiljaisuutta on pyrittävä noudattamaan. Kannattaa myös muistaa, että vieraat ovat asukkaan vastuulla, eli asukas vastaa myös heidän aiheuttamastaan metelistä tai vahingoista taloyhtiön tiloissa. Myös toistuva naapureiden häiritseminen tai talon sääntöjen noudattamatta jättäminen voi johtaa varoitukseen ja häätöön. Toisaalta myös sinulla on oikeus asumisrauhaan, joten jos naapuri häiritsee, koita keskustella asiasta ystävällisesti ja tämän jälkeen voit tehdä ilmoituksen isännöitsijälle tai taloyhtiön hallitukselle, jos käytös ei muutu.

Taloyhtiölle pitää muistaa ilmoittaa muutosta, jotta taloyhtiöllä on tieto, ketä asunnossa asuu. Tämä on tärkeää esimerkiksi silloin, jos avaimet unohtuvat kotiin ja huoltoyhtiöltä tarvitaan apua oven avaamisessa. Huoltoyhtiö ei voi avata ovea, jos tietoja ei löydy asukasluettelosta. Jos asuntoon muuttaa myöhemmin muita, tulee siitäkin muistaa ilmoittaa, jotta esimerkiksi mahdolliset vesimaksut peritään jatkossakin oikein.

Tsemppiä muuttoon ja uuteen arkeen kaikille ensimmäiseen omaan kotiin muuttaville!