Taloyhtiötykkääjän muistiinpanot

Kuva: Heli Launto

Mökiltä kaupunkiin

Kun heinäkuu vaihtuu elokuuksi, alkaa moni suunnitella mökiltä kaupunkiin paluuta. Takana voi olla vaikkapa kesä ypöyksin omalla mökillä, missä ainoat äänet ovat saattaneet olla linnun laulua tai laineiden liplatusta laituria vasten. Ei ole tarvinnut huolehtia siitä, miltä näyttää tai mitä tekee ja mihin vuorokaudenaikaan. Kontrasti saattaa olla melkoinen kun palaa takaisin asuinyhteisöön, jossa on erilaisia ihmisiä omine tapoineen ja tarpeineen.

Jotta yhteiselämä naapureiden kanssa lähtee taas sujumaan, on hyvä muistaa muutamat yhteisöasumisen perussäännöt. Melko pitkälle pääsee jo sillä, että kohtelee naapureitaan niin kuin haluaisi itseään kohdeltavan. Normaalia elämää saa elää, kunhan muistaa ettei omasta elämästä aiheudu naapurille kohtuutonta häiriötä. Usein lämpimät ilmat saattavat jatkua pitkälle varsinaisen lomakauden jälkeenkin ja elämä taloyhtiöpihoilla on vilkasta. Illan tullen on kuitenkin hyvä muistaa, että yöaikaan metelöintiä tulee välttää ja jos pihalla oleskellaan myöhään yöhön, tulee äänentasoa huomattavasti laskea, jotta kukonlaulun aikaan töihin lähtevä naapurikin saa levättyä.

Monissa taloyhtiöissä on yhtiökokouksen vahvistamat järjestyssäännöt, joissa on saatettu antaa tarkempia ohjeita yhteiseen asumiseen ja elämiseen. Järjestyssäännöillä ei kuitenkaan voida rajoittaa normaalia elämää, esim. kieltää lemmikkien pitämistä tai esim. suihkussa käyntiä yöllä. Järjestyssäännöt on kuitenkin oiva väline yhteisöasumisen pelisääntöjen selventämiseen: Missä säilytetään polkupyöriä, missä koiria voi ulkoiluttaa, miten piha-alueita käytetään, missä voi pysäköidä, miten yhteistä saunaa käytetään, missä voi tampata mattoja jne.

Jos taloyhtiössäsi ei ole vielä järjestyssääntöjä, voit tehdä asiasta ehdotuksen isännöitsijälle tai hallituksen jäsenille. Hallitus voi sen jälkeen valmistella asiaa ja miettiä mitkä teidän taloyhtiössänne olisivat asioita, joista olisi hyvä mainita järjestyssäännöissä. Kun hallitus on valmistellut asiaa, ehdotus tuodaan sopivassa kohdassa yhtiökokouksen päätettäväksi.