Taloyhtiötykkääjän muistiinpanot

Kuuma kesä takana

Tervetuloa lukemaan Taloyhtiötykkääjä blogia! Blogin kirjoittajat työskentelevät asumisen asioiden parissa Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen palveluksessa. Kirjoittajat lähestyvät asioita eri näkökulmistä, jotka koskevat taloyhtiöasumisen juridiikkaa, tekniikkaa, hallintoa ja muita asumisen ilmiöitä.

Kulunut kesä on ollut mittaushistoriankin mukaan ennätyksellisen lämmin. Hellepäiviä, jolloin lämpötila on noussut yli 25 asteen, on ilmatieteenlaitoksen mukaan ollut touko-elokuun aikana 55. Viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla hellepäiviä oli kertynyt 40. Mielessäni viime vuoden kesäkin oli lämmin, mutta tämä kesä on tilastojenkin valossa ollut siihenkin verrattuna poikkeava.

Ihmiset ovat saaneet nauttia lämmöstä, mutta lämpö voi aiheuttaa pitkittyneenä myös tuskaa ja kärsimystä ainakin asumisen näkökulmasta. Ainakin kerrostaloissa lämpötila on voinut pysyä pitkään 30 asteen tietämillä, jos kunnollista tuuletusta ei ole pystytty järjestämään.

Asumisterveysasetuksen mukaan hyväksyttävä sisälämpötila kesällä on 18 – 32 astetta. Käytännössä lämpötila nousee vain harvoin pysyvästi yli tämän hyväksyttävän rajan. On selvää, että ylärajoilla kun ollaan, niin olotila on tukala. Toisaalta mitään poppaskonstiakaan viilennykseen ei ole. Seuraavassa listattuna muutamia teknisiä ratkaisuja viilennykseen.

Ilmalämpöpumput ovat yleistyneet asuntokohtaisina viilennysvälineinä myös kaukolämmitetyissä kerrostaloissa. Ilmalämpöpumppu kiinnitetään taloyhtiön julkisivuun ja asennuksen läpivienti tehdään rakenteiden läpi. Tämän vuoksi asennukseen tarvitaan taloyhtiön lupa. Oikein ja hyvin asennettuna ilmalämpöpumppu voi olla oiva ratkaisu viilennykseen, mutta ihan kaikkiin asuntoihin niitä ei rakennusten ominaisuuksien vuoksi voida käytännössä asentaa.

Asuntokohtaiset siirrettävät ilmastointilaitteet ovat olleet suosittuja. Laitteisiin kuuluu noin 1-3 metrin poistoletku, joka puhaltaa kuuman ilman asunnosta yleensä ikkunan kautta ulos. Laite viilentää tehokkaammin, jos käyttää ikkunatiivistettä, jonka kautta johtaa ilmastointilaitteen ulkoputken ulos. Tämä estää lämmön ja kosteuden kulkeutumista asuntoon. Ilmastointilaitteiden käytössä on tärkeä noudattaa valmistajien ohjeita, jotta ne toimivat oikein ja vältytään vesivahingoilta.

Kaukojäähdytys, jota kutsutaan myös kaukokylmäksi, tarkoittaa keskitetyssä tuotantolaitoksessa liiketoimintana tuotetun jäähdytetyn veden jakelua putkiston välityksellä useille rakennuksille jäähdytykseen. Toimintaperiaate on verrattavissa kaukolämmitykseen. Kaukojäähdytys yleistyy hitaasti erityisesti uusissa asuinrakennuksissa ja on saatavilla myös vanhoihin rakennuksiin.

Yhtenä esteenä keskitetyn viilennyksen osalta on vanhan rakennuksen nykyinen ilmanvaihtojärjestelmä, joka sisältää usein vain koneellisen poistoilman. Korvausilma otetaan sisään raitisilmaventtiileistä, eikä sitä ilman muutoksia voi viilentää. Helpoiten keskitetyn viilennyksen saa asennettua vanhaan kerrostaloon putkiremontin yhteydessä, jolloin sen suhteellinen kustannus on pienempi. Isossa ja kalliissa remontissa kustannukset saattavat toisaalta nousta muutenkin jo korkeiksi.

Asuntokohtaiset toteutukset voivat estää keskityn järjestelmän hankintaa. Tähtäin pitää olla pitkällä tässäkin asiassa, kun asiaa omassa taloyhtiössä mietitään.

Juuso Kallio työskentelee Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtajana. Vapaa-aikanaan hän ihastelee rakennetun ympäristön kauneutta ja haaveilee purjehtimisesta.

3 kommenttia

  1. Mites sitte. maaviileä? Ihmettelen, miksi sitä edelleen asennetaan niin vähän kerrostaloihin edes isojen remonttien yhteydessä.

    1. Tämä on tärkeä huomio. Maaviileä vaatii käytännössä saman infran rakennuksen sisälle mitä kaukokylmä. Suunnittelijoiden arvioiden mukaan tällaisen jäähdytysverkoston eli kylmäputkiston rakentaminen maksaisi putkiremontin yhteydessä 70-luvun kerrostaloon n 130€/m2. Lisäksi tarvitaan puhallin jokaiseen asuntoon 700-2000€. Eli aika usein tuosta kustannuksesta taidetaan karsia, kun isoja remontteja tehdään.

      1. Aika kova hinta kyllä tuo 130€/m2. Itselle omakotitaloon kylmäputkiston veto sisältyi muuhun maalämpöasennuksen hintaan ja maksettiin vain puhallin joka oli jotain päälle 1000€:n luokkaa. Nyt tulee käytännössä ilmaiseksi talo viileäksi.

Kommentointi on suljettu.