Taloyhtiötykkääjän muistiinpanot

Kuva: Laura Jukkala

Kesänviettoa parvekkeella

Kesän lähestyessä ihmiset siirtyvät viettämään enemmän aikaa pihoilla ja parvekkeilla. Jollekin parveke voi esimerkiksi liikuntarajoitteiden vuoksi olla lähes ainut paikka, jossa raikkaasta ulkoilmasta ja kesän lämmöstä nauttiminen onnistuu. Parvekkeet ovat lähtökohtaisesti osakkaan juridisessa hallinnassa ja niillä saakin viettää normaalia elämää. Yhteisöasumisessa on kuitenkin syytä huomioida myös naapurit ja se, että myös heillä säilyy vastaava mahdollisuus nauttia kesästä omilla parvekkeillaan.

Yksi eniten ristiriitoja aiheuttavista asioista on luonnollisesti parveketupakointi. Se on lähtökohtaisesti sallittua, ellei taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä sitä kielletä tai ellei kunnan terveydensuojeluviranomainen ole sitä erikseen kieltänyt. Kohtuutonta haittaa ei kuitenkaan kenellekään saa aiheuttaa. Tupakoinnin suhteen tulee naapurit ottaa erityisen tarkasti huomioon varsinkin kesäaikaan, kun kaikki muutkin asukkaat ovat todennäköisesti samaan aikaan omilla parvekkeillaan.

Myös grillaus on parvekkeella lähtökohtaisesti sallittua, kunhan se toteutetaan paloturvallisesti. Taloyhtiö ja pelastusviranomainen voivat antaa määräyksiä ja ohjeita sen suhteen, minkälaisen grillin käyttö missäkin taloyhtiössä on sallittua. Avotulen tai siihen rinnastuvan grillin käyttö on parvekkeella kiellettyä. Myös grillaamisesta aiheutuvien tuoksujen suhteen kannattaa huomioida naapurit. Naapuri ei välttämättä samalla tavalla arvosta grillatusta makkarasta tai lihapihvistä kantautuvaa tuoksua. Jos grillaukseen liittyy samalla esim. äänekästä illanviettoa, on muistettava, että jatkuva juhliminen ja metelöinti ei ole taloyhtiössä sallittua.

Asukkaalla on oikeus kalustaa ja koristella parvekettaan esimerkiksi parvekekalusteilla tai kukkaistutuksilla. On kuitenkin syytä muistaa, että taloyhtiöllä on oikeus rajoittaa asukkaan koristelua, jotta rakennuksen julkisivu säilyy yhtenäisenä. Isommille muutostöille, jotka edellyttävät esim. reikien tai kiinteiden asennusten tekemistä, tarvitaan taloyhtiön lupa.  

Lopuksi vielä auringonpalvojille tiedoksi, että lähtökohtaisesti parvekkeella saa ottaa aurinkoa vähissä vaatteissa tai jopa kokonaan ilman. Tällöin on kuitenkin muistettava huomioida muut ihmiset. Rikoslaissa sukupuolisiveellisyyttä loukkaava teko on rangaistavaa. Parvekkeella ei siis tule esiintyä siten provosoivasti, että ohikulkijat joutuvat tahtomattaan näkemään alastoman auringonottajan. Erityisen varovainen tulee olla silloin, jos pihapiirissä on lapsia.  

Heli Launto

Kirjoittaja toimii lakimiehenä Kiinteistöliitto Varsinais-Suomessa. Vapaa-aikansa hän viettää maaseudun rauhassa koiria ja lampaita silitellen.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on Heli_Launto-Koho_653-1024x683.jpg