Taloyhtiötykkääjän muistiinpanot

Kuva: Heli Launto

Kaikenkarvaiset perheenjäsenet

Koronapandemian aikana moni teki päätöksen lemmikkieläimen hankkimisesta. Kun työpaikoilla käymistä ja ihmisten tapaamista rajoitettiin, oli lemmikistä seuraa. Lemmikkieläinten määrä taloyhtiöissä on siis kasvanut parin viime vuoden aikana, ja samalla niihin liittyvät ongelmat ovat saattaneet lisääntyä.

Luultavasti yleisin lemmikkieläimiin liittyvä ongelma taloyhtiömaailmassa on koirien haukunta. Kerrostaloissa kovat äänet voivat kantautua helposti asunnosta toiseen. Varsinkin korona-aikana otetut koiranpennut ovat tottuneet ihmisten jatkuvaan läsnäoloon ja nyt karvaiset perheenjäsenet voivatkin olla ihmeissään, kun jäävät useiksi tunneiksi yksin kotiin. Moni koiranomistaja ei kuitenkaan tiedä oman koiransa haukkumisesta, jos se tapahtuu omistajan ollessa poissa. Jos naapurin koiran haukunta häiritsee, onkin aina viisainta yrittää keskustella asiasta ensin suoraan koiran omistajan kanssa ja koittaa löytää asiaan ratkaisu. Jos kovaääninen haukunta jatkuu eikä sitä voida pitää normaalina asumisen äänenä, voi ottaa yhteyttä oman taloyhtiön hallitukseen tai isännöitsijään. On hyvä muistaa, että normaalin elämisen ääneksi lasketaan, jos koira pitää pientä ääntä tai haukkuu silloin tällöin ja asiaan voidaan puuttua vasta, kun äänistä tulee jatkuvia ja selvästi häiritseviä.

Harmia naapureille saattaa aiheutua myös koirien jätöksistä. Koiran ulkoilutuksen on hyvä tapahtua taloyhtiön pihan ulkopuolella ja mikäli koira sattuu tekemään tarpeensa pihalle, tulee omistajan kerätä jätökset, kuten pihan ulkopuoleltakin. Koiran pissattamista piha-alueelle ja talon kulmille tulee välttää ja lemmikin omistaja on velvollinen korvaamaan mahdolliset vahingot sekä siivoamaan jäljet.

Koirien lisäksi myös kissat saattavat tehdä jätöksiään pihalle. Kissoja ei suositella pidettävän vapaana kaupunkialueilla ja naapurille on oikeutettua huomauttaa, mikäli hänen kissansa liikkuu ulkona vapaana ja tekee tarpeitaan yhteisille piha-alueille, esimerkiksi lasten hiekkalaatikkoon. Tällöin kissan omistaja voi joutua korvaamaan hiekan vaihdon uuteen, jos pystytään osoittamaan, että kissa on tehnyt tarpeitaan laatikkoon. Lemmikin omistaja voi myös itse ennakoida mahdollista vahinkoa ehdottamalla yhtiölle esimerkiksi kannen hankkimista hiekkalaatikkoon.

Lemmikkiä hankkiessa on tärkeää miettiä, minkälainen lemmikki omaan asuntoon ja elämäntyyliin sopii. Jotkut lemmikit tarvitsevat runsaasti virikkeitä, toiset tilaa ja toiset saattavat pitää helpommin kovaa ääntä. Esimerkiksi kolmen suuren koiran koti ei ole kerrostaloyksiössä tai lampaan pienessä rivitaloasunnon pihassa. Lemmikin valintaan kannattaa siis perehtyä ja tutkia tarkkaan eri vaihtoehtoja, myös naapurit huomioiden.

Lemmikit ovat monelle tärkeitä perheenjäseniä ja parhaassa tapauksessa ne tuottavat iloa myös naapureille. Kaikki eivät kuitenkaan välitä eläimistä ja myös heidät tulee huomioida. Kun lemmikki pidetään pihalla kytkettynä, äänihaitat pyritään minimoimaan ja jätökset tehdään piha-alueen ulkopuolelle, sujuu yhteiselo mutkattomasti myös taloyhtiömaailmassa. Taloyhtiössä on hyvä olla selkeät pelisäännöt myös lemmikkien varalle.