Taloyhtiötykkääjän muistiinpanot

Kuva: Lubomirkin palvelusta Unsplash

Huh hellettä! Miten pidän asunnon viileänä

Kesähelteet hellivät taas lomailijaa, mutta pitkät hellejaksot voivat myös tehdä asunnon ja olon tukalaksi. Tällöin kannattaa pyrkiä pitämään lämpö ulkona ja kylmä sisällä. Alla muutama vinkki joilla voit helpottaa oloa helteillä

  1. Sulje ikkunat ja sälekaihtimet päivällä ja säädä ilmanvaihto minimiin. Päivän kuumimpien tuntien aikana kannattaa pitää ikkunat suljettuina ja sälekaihtimet alhaalla estääkseen auringon lämmön pääsyn sisälle. Näin voit pitää huoneet viileämpinä ja välttää auringonpaisteen lämmittävää vaikutusta. Illalla, kun ulkoilma viilenee, avaa ikkunat ja tuuleta lämpö ulos
  2. Kun ulkoilman lämpötila laskee alle sisälämpötilan, on aika laittaa ilmanvaihto täysille ja avata ikkunat. Hyödynnä ristivetoa avaamalla vastakkaisiin suuntiin olevia ikkunoita. Tämä mahdollistaa viileämmän ilman virtauksen asunnon läpi. Voit myös sijoittaa tuulettimen ikkunaan ulkoilman puolelle, jolloin se puhaltamalla ulkoilmaa sisään auttaa viilentämään huoneita.
  3. Käytä tuulettimia ja viilennyslaitteita fiksusti. Tuuletin ei viilennä ilmaa, mutta liikkuva ilma helpottaa oloa ja tasaa sisäilman lämpötilaa huoneistossa. Aseta tuulettimet strategisesti asunnon eri osiin, jotta ilma kiertää tehokkaasti. Jos tarvitset voimakkaampaa viilennystä, harkitse siirrettävää viilennyslaitetta, jolla voit laskea huoneen lämpötilaa useammalla asteella. Jäähdytyslaitteet myös kuivattavat ilmaa, jolloin lämpö ei tunnu yhtä tukalalta.
  4. Vältä sähkölaitteiden käyttöä. Käytä mahdollisimman vähän uunia ja saunaa. Kuivaa pyykit ulkona kuivausrummun sijaan. Ruoan valmistus kannattaa siirtää ulos tai syödä vain vähän kuumennusta vaativia ruokia.
  5. Lähde ulos vilvoittelemaan. Pakkaa eväät ja suuntaa uimarannalle tai maauimalaan helteitä karkuun. Myös kaupan, ostoskeskuksen tai muun julkisen tilan viileisiin tiloihin voi mennä tankkaamaan kylmää päivän pahimpien hetkien aikana.

Jos lämpötila sisällä nousee tukalan kuumaksi ja suunnittelet jäähdytyslaitteen tai ilmalämpöpumpun hankintaa, kannattaa ennen ostopäätöstä lukea Kiinteistöliiton ja Motivan vinkit jäähdytyslaitteen hankintaan sekä Kiinteistöliiton opas ilmalämpöpumppujen hankintaan kerrostalossa.

Matts Almgrén


Kirjoittaja työskentelee energiatehokkuuden ja korjausrakentamisen parissa Kiinteistöliitto Varsinais-Suomessa.
Vapaa-ajalla hän kuluttaa energiaa lähimetsissä pyöräillen ja palloa potkien.