Taloyhtiötykkääjän muistiinpanot

Ikkunaluukut ovat vanha ja tehokas tapa suojautua auringon lämmöltä. Kuva: Matts Almgrén

Helpotusta helteisiin – viisi vinkkiä kuumaan kesään

Kesä on taas hellinyt meitä helteillä ja lämpöä on riittänyt – välillä liiaksi asti. Helleaallot tekevät monen asumisesta tukalaa ja viilennyslaitteet katoavat taas kauppojen hyllyiltä. Tässä muutama keino sisälämpötilojen kurissa pitämiseksi helteiden aikana.

1. Älä anna auringon porottaa sisätiloihin

Aurinko on odotettu kesäkaveri, mutta se on myös kesän ylilämpöongelmien pääasiallinen syy. Jos vain suinkin mahdollista, älä päästä aurinkoa porottamaan huoneeseen. Peitä ikkunat verhoilla tai sälekaihtimilla.

Tehokkaimpia auringonsuojaustapoja ovat ikkunan ulkopuolella olevat varjostavat elementit kuten lipat, markiisit ja kaihtimet. Verhot ja sisäpuoliset kaihtimet auttavat toki nekin, mutta auringon lämpö on silloin jo suurelta osin päässyt sisäpuolelle.

Jos ikkunoiden uusiminen on ajankohtainen korjaushanke, kannattaa aurinkosuojaukseen kiinnittää huomiota jo ennen tarjouspyyntöjen lähettämistä.

2. Huomioi omat tottumukset

Vältä ovien ja ikkunoiden auki pitämistä päiväsaikaan, jotta et turhaan tuuleta ylimääräistä lämpöä asuntoon. Tarkkaile sisä- ja ulkoilman lämpötilaa ja avaa ikkunat silloin, kun ilma on viileämpää ulkona kuin sisällä. Parveke- tai terassilasitus kannattaa pitää auki – varsinkin jos korvausilmaa otetaan asuntoon suoraan parvekkeelta.

Turhat sähkölaitteet kannattaa sammuttaa, koska kaikki energia muuttuu lopulta lämmöksi. Mieti etukäteen, onko hellepäivä paras hetki haudutella uunissa makoisaa ateriaa tai lämmittää saunaa. Märkätilojen lattialämmitykset kannattaa kytkeä mahdollisuuksien mukaan pois päältä pahimpien helteiden ajaksi.

3. Ilmanvaihdon tehostaminen yöaikaan

Jos mahdollista, tehosta asuntojen koneellista ilmanvaihtoa kesäöisin. Hyödyntämällä ilmanvaihdon yöaikaista tehostusta saadaan todennäköisesti aikaan muutaman asteen pudotus huoneilman lämpötiloissa, kunhan ulkoilma on viileämpää kuin huoneilma.

Koneellisen tulo-poisto-ilmanvaihdon osalta tulisi varmistaa, ettei tuloilmaa lämmitetä lämmön talteenoton ja/tai tuloilman jälkilämmityksen avulla kesällä. Käyttövesikiertoon kytketyt patterit ovat aina päällä, eikä niiden virtausta saa rajoittaa. Lämmitysjärjestelmän säädöistä voidaan varmistaa, ettei käyttövettä lämmitetä liikaa. Näin lämpökuorma voidaan minimoida.

4. Tekniikka apuun

Edellä mainituilla keinoilla saadaan yleensä helpotettua ylilämpenemistä jonkin verran, mutta joskus avuksi kaivataan järeämpiä keinoja. Joskus riittävä vempele voi olla tuuletin, jolla seisova ilma saadaan liikkeelle. Viime kesinä entistä enemmän kiinnostusta ovat herättäneet huonekohtaiset viilennyslaitteet ja ilmalämpöpumput. Ilmalämpöpumppuja asennetaan entistä useammin myös kerrostalohuoneistojen viilentämiseen.

Kiinteistöliitto on julkaissut oppaan kerrostaloasunnon viilentämisestä ilmalämpöpumpulla.

Ilmalämpöpumpun asentaminen huoneistoon edellyttää muutostyöilmoituksen tekemistä. Pohdittaessa taloyhtiössä ilmalämpöpumppuasioita on hyvä kiinnittää huomiota muun muassa mihin ja miten ulko- ja sisäyksikkö aiotaan asentaa, miten läpivienti ja sen tiivistäminen aiotaan toteuttaa ja kuinka toteutetaan kondenssiveden poisjohtaminen.  Lisäksi on muistettava, että ilmalämpöpumpun saa asentaa vain kylmäpätevyyden saanut urakoitsija. Jos asennustyöt edellyttävät sähkötöitä, urakoitsijalla on oltava myös sähköpätevyys.

Kiinteistöliitto on julkaissut oppaan ilmalämpöpumpun asentamisesta kerrostaloasuntoon. Ohje on vapaasti luettavissa. Tulostettava versio on saatavissa Kiinteistöliiton jäsensivuilta jäsentaloyhtiöiden edustajille.

Ilmalämpöpumppu on tehokas viilennyslaite, mutta jokaiseen asuntoon se ei sovi. Tällöin vaihtoehtona ovat esimerkiksi huonekohtaiset viilennyslaitteet. Nämä eivät ole yhtä tehokkaita, mutta auttavat huonetilan laskemisessa hieman viileämmäksi.

5. Pakkaa eväät mukaan ja lähde nauttimaan ulos aurinkoisesta kesästä

Jos vain on mahdollista, nauti kesäajan lämmöstä raikkaassa ulkoilmassa yksin tai yhdessä perheen ja ystävien kanssa. Hyödynnä kaupungin puistot, maauimalat ja uimarannat. Aina voi myös muistuttaa itseään, että parin kuukauden jälkeen on taas jo syksy, ja kesän helteet ovat muisto vain.

Matts Almgrén
Kirjoittaja työskentelee energiatehokkuuden ja korjausrakentamisen parissa Kiinteistöliitto Varsinais-Suomessa. Vapaa-ajalla hän kuluttaa energiaa lähimetsissä pyöräillen ja palloa potkien.