Suomen väestö ikääntyy ja esteettömiä asuntoja tarvitaan lisää. Uudisrakentaminen lisää esteettömien asuntojen määrää, mutta se ei yksin riitä, vaan myös vanhemman rakennuskannan korjaaminen on tarpeen.
Ikääntyneiden kotona asuminen helpottuu panostamalla esimerkiksi jälkiasennushissien asentamiseen ja yleisten kulkuväylien esteettömyyden edistämiseen. Muita parannuskeinoja taloyhtiössä voivat olla esimerkiksi ovi- ja valaistusautomaation lisääminen sekä lukitusjärjestelmiin kohdennettujen lisälaitteiden käyttö hoitohenkilökunnan käyntien mahdollistamiseksi. Käytännön korjaustoimenpiteissä yksittäiset taloyhtiöt ovat avainroolissa. Korjaukset on usein helpointa toteuttaa esimerkiksi julkisivu- tai putkiremontin yhteydessä ja taloyhtiön on mahdollista saada esteettömyyskorjauksiin rahallista avustusta Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAsta.
Taloyhtiön esteettömyyttä kartoitettaessa arvioijat käyvät läpi kiinteistön alueet ja tilat. Itsearvioinnissa testataan huonosti liikkuvan näkökulmasta jätekatokset ja autopaikat, pihan oleskelutilat, sisäänkäynnit, porrashuoneet ja hissit. Arvioinnissa kannattaa myös huomioida tarkasti rakennuksen yhteistilat, kuten kellarivarastot, talosauna, pyykkitupa ja kuivaushuone. Huomioitavia asioita ovat muun muassa tasoerot hisseille mentäessä, kynnykset, ovien helppokäyttöisyys, lattiamateriaalien turvallisuus sekä valaistus. Myös asukkailta kannattaa kerätä käytännön tietoa heidän havaitsemistaan puutteista, sillä kaikkea arvioijakaan ei välttämättä aina huomaa.
Hallitus on kaavaillut muutoksia asunto-osakeyhtiölakiin ja Kiinteistöliitto kannattaa esitystä esteettömyyttä parantavia korjauksia koskevan päätöksenteon helpottamisesta, sillä se sujuvoittaisi taloyhtiön yhteisiin tiloihin tehtäviä esteettömyysremontteja. Nämä remontit ovat usein tärkeitä ikäihmisten tai muuten liikuntarajoitteisten itsenäisen asumisen mahdollistamiseksi. Kiinteistöliitto ehdottaa hallituksen luonnoksesta jättämässään lausunnossa, että myös taloyhtiön tiloissa tehdyt muutostyöt sekä niihin liittyvät kunnossapitovastuut kirjattaisiin isännöitsijäntodistukseen samaan tapaan kuin huoneistossa tehdyt muutostyöt.
Esteettömyyden edistäminen on sekä taloyhtiön, yksittäisen asukkaan että yhteiskunnan etu. Kun taloyhtiö parantaa esteettömyyttä, tehdään suuri palvelus iäkkäimmille asukkaille ja voidaan saada lisää kotona vietettyjä onnellisia vuosia.