Taloyhtiötykkääjän muistiinpanot

Energiaa säästämään

Energiansäästö on nyt kaikkien huulilla. Elinkustannukset, korot ja erityisesti energian hinta ovat nousseet voimakkaasti. Energiansäästövinkkejä on joka puolella ja sähkön pörssihintaa pitäisi seurata. Tavallisen taloyhtiön asukkaan arjessa voi olla vaikeaa löytää sellaisia keinoja, jotka tuntuisivat tehokkailta ja toteuttamiskelpoisilta. Nopeimmat ja edullisimmat säästötoimet ovat kuitenkin jokaisen asukkaan käsissä.

Kaikkein helpointa energian ja kustannusten säästäminen on käyttöveden kulutusta vähentämällä. Erityisesti lämmin käyttövesi on arvokasta, minkä vuoksi suihkuja kehotetaan nyt lyhentämään joka puolella. Jos vedestä laskutetaan kulutuksen mukaan, tulee tämä säästö myös täysimääräisenä itselle.

Toiseksi paras keino energian säästämiseen on sisälämpötilan lasku. Taloyhtiön tehtävänä on huolehtia, että lämmitysjärjestelmä toimii ja on tasapainossa, mutta viimekädessä huonelämpötilan määrää termostaatti. Lämmityksestä hieman tinkimällä on mahdollista kompensoida nousevia hintoja ainakin osittain. Jos asunnossa on häiritsevää vetoa tai ikkunat vuotavat, on näiden paikkojen tiivistys erittäin tärkeää. Korvausilmareittejä ei kuitenkaan saa tukkia, sillä se johtaa vain ongelman siirtymiseen ja pahimmillaan sisäilmaongelmiin.

Vedon tunne saa ihmisen palelemaan herkästi, jolloin tekee mieli nostaa lämpötilaa. Joskus vedontunteen aiheuttaa kyllä seinän läpi tuleva kylmä korvausilma, mutta mutkan kautta. Korvausilmaventtiilin ideana on ohjata kylmä ilma huoneen yläosaan, jossa se sekoittuu lämpimään sisäilmaan. Sopivasti ilmavirran tielle osuva este, kuten verholauta tai kattovalaisin, saattaa kääntää rakoventtiilistä tulevan ilmavirran alas oleskeluvyöhykkeelle.

Tuleva talvi tulee olemaan poikkeuksellinen monin tavoin. Säästötoimien lisäksi taloyhtiöissä pitää varautua ylimääräisten vastikkeiden keräämiseen tai vastikkeen korotukseen, jos taloyhtiön kassa ei kestä nousevia kustannuksia nykyisellä vastiketasolla. Jokainen voi kuitenkin osallistua talkoisiin omia tottumuksiaan muuttamalla.

Matts Almgrén
Kirjoittaja työskentelee energiatehokkuuden ja korjausrakentamisen parissa Kiinteistöliitto Varsinais-Suomessa. Vapaa-ajalla hän kuluttaa energiaa lähimetsissä pyöräillen ja palloa potkien.