Taloyhtiötykkääjän muistiinpanot

Energia nostaa asumisen hintaa

Kiinteistöliiton Indeksitalo-selvityksen mukaan kuntakohtaiset kiinteistökustannukset ovat nousseet tänä vuonna voimakkaasti. Naantalissa kustannukset nousivat eniten 13,3 prosenttia. Turussa, Kaarinassa ja Raisiossa kiinteistökustannukset nousivat 13 prosenttia. Uudessakaupungissa nousua oli 10,5 ja Loimaalla 10,3, sekä Salossa 9,2. Paraisilla nousua oli 8,9 ja Liedossa vähiten 8,2 prosenttia. Voimakkain nousu on koettu sähkön hinnassa, mutta nousua on myös kaukolämmön kustannuksissa. Kiinteistöliiton valtakunnallisessa Indeksitalo-vertailussa kustannukset nousivat keskimäärin miltei 13 prosenttia vuodesta 2021. Kiinteistösähkön vertailukustannus nousi keskimäärin 106 prosenttia. Ilman sähköenergiaa kustannusten nousu oli 4,7 prosenttia.

Varsinais-Suomessa vertailun kalleinta kerrostaloasumista on asua Raisiossa tai Paraisilla. Raisiossa asumisen kiinteistökustannuksiin meni 3,35 euroa neliöltä kuukaudessa ja Paraisilla 3,3. Edullisinta asuminen on Salossa tai Loimaalla missä maksetaan 2,88 tai 2,76 euroa neliöltä.

30 neliömetrin yksiössä Raision ja Loimaan vuotuinen kustannusero on 212 euroa. 100 neliön isossa perheasunnossa eroksi tulee 708 euroa. Alueellisilla ratkaisuilla on merkitystä. Salossa lämpöä ja sähköä tehdään polttamalla koko seudun jätteitä. Jätepolttoaineen saatavuuteen ei Ukrainan sodan vaikutukset ulotu. Logistiikkakustannukset toki voivat vaikuttaa siihenkin. Toistaiseksi Salon seutulaiset saavat olla tyytyväisiä siitä, että käsittelyratkaisu sijoittui juuri Saloon, eikä esimerkiksi Turun Orikedolle.

Sähkömarkkinoilla on vallinnut erittäin epävakaa tilanne Ukrainan sodan monien seurausten takia. Pörssisähkön sekä uusien sähkösopimusten hinnat ovat nousseet erittäin jyrkästi, ja epävakaa tilanne myös jatkunee tulossa olevan talven ylitse. Kiinteistösähkössä kustannukset ovat vertailussa yli kaksinkertaistuneet edellisvuoteen verrattuna. Vaihtelua kuntien ja verkkoyhtiöiden sekä sopimustyyppien välillä on kuitenkin paljon.

Taloyhtiöissä isännöintitoimistot tyypillisesti kilpailuttavat sähkön hankinnan kaikille isännöimilleen taloyhtiöille. Nämä sopimukset ovat yleensä määräaikaisia. Taloyhtiö on voinut valita, liittyykö isännöintitoimiston kilpailuttamaan sähkön hankintaan vai hankkiiko sähkön itse. Taloyhtiössä määräaikainen sähkösopimus voi olla voimassa yli ensi syksynkin. Tilanne vaihtelee samalla tavalla mitä henkilöasiakkaillakin. Sähkön hinta jakaa asukkaita aikaisempaa voimakkaammalla tavalla ja aiheuttaa syystä huolta monissa ihmisissä. Toivottavasti poliitikot löytävät oikeat keinot markkinoiden häiriöiden korjaamiseen ja tukia tarvittaisiin mahdollisimman vähän.

”Juuso Kallio työskentelee Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtajana. Vapaa-aikanaan hän ihastelee rakennetun ympäristön kauneutta ja haaveilee purjehtimisesta.”