Taloyhtiötykkääjän muistiinpanot

BALCONY

Talous tarkkaan syyniin

Taloyhtiöiden ja niissä asuvien ihmisten taloutta kuormittavat isot kustannusten nousut. Kunkin taloyhtiön omasta kulurakenteesta ja sen kehityksestä riippuu tarkka vuotuinen kustannuskehitys. Vastiketasot päätetään kevään yhtiökokouksissa.

Lämmitys on taloyhtiön menoeristä suurin, jopa neljänneksen suuruinen. Kaukolämmön hinta on Turussa, Kaarinassa, Raisiossa ja Naantalissa nousemassa vuodelle 2023. Kiinteistöliiton Indeksitalo-mallilla laskien kustannuksen nousu on noin 15 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna, ja 24 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Samalla kaukolämmön perusmaksu on noussut noin 8 prosenttia. Iso korotus on tulossa myös Laitilan kaukolämpöön, 12 prosenttia.

Maltillisempia 2–4 prosentin korotuksia on odotettavissa Liedossa, Paraisilla ja Uudessakaupungissa. Loimaalla kaukolämpö pysyy ennallaan ja Salossa kaukolämmön hinta on laskemassa noin 7,5 prosenttia. Salon ekovoimalan käyttämää jätepolttoainetta lukuun ottamatta kaikkien poltettavien energianlähteiden hinnat ovat nousseet Venäjän aloittaman sodan jälkeen.

Sähkön säästäminen kannattaa

Jokaisella taloyhtiöllä on omat sähkösopimuksensa sekä siihen liittyvät sopimusehdot ja -hinnat. Sähkökustannusten kehityksellä on merkitystä myös kaukolämpötaloissa. Tällä hetkellä näyttää, että pahin tilanne sähkömarkkinassa olisi ainakain hetkeksi takanapäin. Julkisuudessa on keskusteltu siitä, että onko tilanne oikeudenmukainen sellaistan kuluttajien tai taloyhtiöiden kannalta, jotka ovat syksyllä kiinnittäneet sähkön tämän päivän markkinahintaa kalliimalla kustannuksella. Taloyhtiöiden päättäjät ja kuluttajat tekevät päätöksiä sillä tiedoilla mitä päätöshetkellä on käytettävissä. En ole löytänyt asiantuntijaa tai konsulttia, joka olisi syksyllä osannut arvioidan miten sähkömarkkina tulee käyttäytymään. Määräaikaiset sopimukset ovat luonteeltaan pysyviä. Sähkön säästäminen kannattaa aina.

Koron nousut otettava huomioon osakkaan taloudessa

Korjaushankkeeseen otetun taloyhtiölainan korko on tyypillisimmin sidottu 12 kuukauden euriboriin. Korkosuojaus on taloyhtiölainoissa harvinaista. Taloyhtiöiden lainat ovat yleensä tasalyhenteisiä eli koron muutokset vaikuttavat maksuerään. Kolmen prosenttiyksikön koron nousu voi tarkoittaa 2.000.000 euron putkiremonttilainassa 2,00 euroa/m2 aikaisempaa korkeampaa rahoitusvastiketta.

Uudistalojen hallinnossa on syytä olla hereillä. Turussa valmistui noin 2.700 kerro- tai rivitaloasuntoa vuosien 2020–2021 aikana ja hiukan enemmän vuoden 2022 aikana. Useissa uudistaloissa lainanlyhennys alkaa vasta muutaman vuoden kuluttua kohteen vastaanotosta. Kun katsoo Turun asuntojen myynti-ilmoituksissa olevia vastiketasoja, voi havaita, että lyhennyksen aloittaneessa uudehkossa yhtiössä rahoitusvastike voi olla helposti luokkaa 14-18 euroa/m2. Tämän lisäksi maksetaan hoitovastike. Taloyhtiön hallinnon on syytä olla hereillä ja pitää puskurit kunnossa. Yksittäisen osakkaan maksuvaikeudet eivät saa heiluttaa yhtiön taloutta.

Juuso Kallio

”Juuso Kallio työskentelee Kiinteistöliitto Varsinais-Suomen toiminnanjohtajana. Vapaa-aikanaan hän ihastelee rakennetun ympäristön kauneutta ja haaveilee purjehtimisesta.”