Makuseutu

Innovaatioviikon opiskelijoita Aistikattilassa.

Yhteistyöllä terveyttä edistäviä ruokaratkaisuja

Vuoden alusta käynnistynyt Turun yliopiston sekä Teknologian tutkimuskeskuksen (VTT) yhteinen hanke Me, My Health & My Food innovoi ja vahvistaa yksilöllisiä ruokaan ja syömiseen liittyviä terveyttä sekä ennakoivaa hyvinvointia edistäviä ratkaisuja. Toukokuussa hankkeen puitteissa järjestetty innovaatioviikko toi yhteen kansainvälisiä opiskelijoita, tutkijoita ja suomalaisyrityksiä innovoimaan uusia ratkaisuja ja tuotteita. Viikolle osallistui opiskelijoita Turun yliopiston teknillisestä, lääketieteellisestä sekä kauppatieteellisestä tiedekunnasta.

– Innovaatioviikon toteuttaminen on osa työpakettiamme, jossa yritystoimijoiden yhteistä innovointia, osaamisten ja resurssien tunnistamista sekä jakamista vauhditetaan. Lisäksi innovaatioviikko tarjosi ponnisteen yritysten ja edistyneimpien maisteriopiskelijoidemme yhteistyöavauksille, kiteyttää Turun yliopiston Minna Storm.

– Haimme poikkitieteellisyyttä, uusia ja tuoreita näkökulmia sekä yritysten rohkeutta heittäytyä varauksettomaan, mutta vahvasti tulevaisuus- ja tarvelähtöiseen innovointiin. Voimme olla innovaatioviikon tulemaan kaikin osin erittäin tyytyväisiä.

Hankkeessa on mukana kahdeksan yritystä.1 Turun alueelta hankkeessa ovat mukana Raisio Group sekä HK Scan. Innovaatioviikon isäntänä toimi Raisio Yhtymä.

– Ruoka ei ole pelkkä polttoaine. Meillä tämä hanke on tärkeä mahdollisuus katsoa pidemmälle tulevaan kansainvälisemmin, toteaa Raisio Yhtymän New Business Manager Heli Töykkälä.


Vierailu Raisio Yhtymällä. Kuva: Minna Storm.

Hankkeen yritykset saivat opiskelijoilta viikon seurauksena paitsi konkreettisia tuote- ja konseptikehitysideoita, myös mahdollisuuden yhteistyön kehittämiseen jatkossa.

– Kansainvälistymisen tiekartta tehdään vahvemmin yhdessä. Tämä ekosysteemi on ainutlaatuinen tilaisuus hankkeemme kahdeksalle yritykselle olla kehittämässä ennakoivan ja kokonaisvaltaisen terveyden sekä yksilöllisen ravitsemuksen ratkaisuja hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseksi. toteavat Minna Storm ja Peter Zettinig innovaatioviikon vetäjinä.


Innovaatioviikon vetäjiä Aistikattilassa. Kuvassa vasemmalta: Minna Storm, Peter Zettinig, Zsuzsanna Vincze ja Jouni Saarni.

Turun yliopiston, VTT:n ja yritysten yhteishanke jatkuu tulevan kahden vuoden ajan.

– Työ jatkuu yritysten omien hankkeiden etenemisen sekä vahvasti kansainväliseen kasvuun tähtäävän yhteistyön kautta. Mahdollisuuksien, yritysten tarpeiden sekä yhteistyön syventymisen puitteissa jatkamme hankkeen vahvistamista myös ulkopuolisia verkostoja ja osaamista hyödyntäen. Tähtäämme tällä myös hankkeen kokonaistavoitteen saattamiseksi pitkäjänteisesti yhdeksi Suomen osaamisvalteista, tiivistää Minna Storm.

Lisätietoja:
Projektitutkija Minna Storm (projektipäällikkö), Turun yliopisto; minna.storm@utu.fi
Dosentti Peter Zettinig, Turun yliopisto; peter.zettinig@utu.fi
Professori Seppo Salminen (vastaava tutkija), Turun yliopisto; sepsal@utu.fi
Vanhempi tutkija Jenni Lappi (projektipäällikkö), VTT; jenni.lappi@vtt.fi

1) Valio, Polar, UPCode, Kauppahalli24/Seulo, HK Scan, Verman, Raisio Goup & Kumppania. Me, My Health & My Food toimii Business Finlandin rahoitustuella sekä kunkin toimijan vahvalla, omalla panoksella.