Makuseutu

Voiko sesongin pakastaa?

Nyt alkusyksystä eletään vielä kotimaisten kasvisten ja marjojen yltäkylläisyydessä, mutta oven takana kolkuttaa tulevat, kylmemmät kuukaudet.

Talviaikana runsaasti tarjontaa on juureksista, kasvihuoneissa kasvatetuista vihanneksista sekä kesän aikana pakkaseen kerätyistä aarteista. Ulkomaista tuoretarjontaa on toki runsaasti silloinkin, mutta voisiko kotimaisia kesän helmiä säästää enemmän?

Porkkana pakastetaan raasteena ja kesäkurpitsa pilkottuna ilman sisusta.
Porkkana pakastetaan raasteena ja kesäkurpitsa pilkottuna ilman sisusta.

Marjat ovat monen talouden yleisin ja ehkä ainoa pakastettava sesonkiherkku. Monet yrtit, kuten tilli, persilja ja ruohosipuli ovat myös tuttuja, joita itsekin olen pistänyt pakkaseen. Lisäksi purjoa, raparperia ja omenoita olen pakastanut ilman sen suurempaa käsittelyä. Mutta mitä muuta voi pakastaa sellaisenaan?

Pienen selvittelyn jälkeen sain lisää tuotteita listaan. Pilkotut paprikat ja chilit eivät kuitenkaan yllättäneet – onhan niissä paksu kuori, mikä kestää kovemmankin käsittelyn. Tomaattia, joko viipaleina, lohkoina tai soseena, voi myös pakastaa ilman kuumentamista. Mutta mitä vielä?

Paprika kestää hyvin pakastusta paksun kuorensa ansioista, mutta kurkut on syytä säilöä liemeen.
Paprika kestää hyvin pakastusta paksun kuorensa ansioista, mutta kurkut on syytä säilöä liemeen.

No, tämä oli jo uutta: porkkana, lanttu, nauris ja palsternakka raastettuna kestävät myös pakkasen! Maissin taas voi pakastaa kokonaisena ilman suojalehtiä ja kesäkurpitsa pilkottuna ilman sen sisusta toimii myös sellaisenaan. Piparjuuren käyttäminen taas voi itse asiassa olla helpompaa pakastettuna, kun sitä voi raastaa jäisenä suoraan ruokaan. Sipulia voi kyllä pakastaa raakana ja pilkottuna, mutta talven aikana sitä on onneksi tarjolla runsain mitoin muutenkin, joten ne hyllymetrit kannattaa säästää muihin herkkuihin.

Monet muut kasvikset kuitenkin edellyttävät esikiehautuksen ennen pakastamista. Ilman tätä ne muuttuvat vetisiksi ja maku kärsii. Lisätietoa pakastamisesta löydät mm. täältä:

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/72671/Kasvisten%20pakastus/

http://www.martat.fi/ruoka/sailonta/pakastaminen/

 

Pakastusterkuin,

Vilja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *