Makuseutu

Valtavaa villamammuttia yritetään jo herättää henkiin. Miltäköhän se maistuisi lautasella? Kuva: Wikimedia Commons

Villamammuttia tundralta ja muita heikkoja signaaleja

Miten tundran saisi hyötykäyttöön ruuantuotannossa? Kuva: Wikimedia Commons
Miten tundran saisi hyötykäyttöön ruuantuotannossa? Kuva: Wikimedia Commons

Törmäsin jännään käsitteeseen, kun etsin tietoa tulevaisuuden ruoasta ja syömisestä. Tulevaisuuden tutkimuksessa käytetään toisinaan heikkojen signaalien tulkintaa, kun pyritään ennakoimaan tulevia kehityskulkuja. Heikko signaali tarkoittaa lyhykäisesti satunnaista asiaa, merkkiä tai ilmiötä, joka saattaa vahvistua voimakkaaksi trendiksi tai vaihtoehtoisesti hiipua kokonaan. Pari esimerkkiä elintarvikealalla vahvistuvista trendeistä on esimerkiksi lisäproteiinia sisältävien ruokien ja välipalojen ilmestyminen kauppojen hyllyille sekä vaihtoehtoisten proteiinilähteiden tutkimus- ja kehitystyö. Molempia trendejä on todennäköisesti edeltänyt heikkoja signaaleja, joiden ajoissa tunnistaminen voisi antaa yritysten tuotekehitykseen ideoita ja edelläkävijän kilpailuetua.

Heikkoja signaaleja voi harjaantua havainnoimaan ja tunnistamaan, mutta tutkittavaan aihepiiriin tunteminen on eduksi. Kaikkihan meistä ovat ruoan asiantuntijoita, koska meidän on syötävä elääksemme. Minä olen kuluttajan roolin lisäksi viime vuosina perehtynyt mielenkiinnolla ruokaketjuun, joten olen aika hyvin perillä ruoan matkasta pellolta pöytään ja takaisin. Päätin tehdä sillä taustalla pienen harjoituksen. Osaisinko bongata ruokaan liittyviä heikkoja signaaleja? Mitä ruokaan liittyviä orastavia merkkejä ja ihmeellisiä ilmiöitä löytäisin?

Yksi maapallon suurista haasteista on ruokaturvan ylläpitäminen. Miten pystymme tuottamaan riittävästi ruokaa miljardeille ihmisille? Tätä ongelmaa on jo yritetty ratkaista ja vaihtoehtoisten proteiinilähteiden, kuten keinolihan, hyönteisten ja kasviproteiinien, kehittäminen ja uudet tuotteet on yksi keino.

Sitten tunnistin yhden heikon signaalin, joka voi entisestään vahvistaa tätä edellä mainittua ruoantuotantotrendiä. Se on sukupuuttoon kuolleiden lajien henkiinherättäminen. Maailmalla tehdään asiasta tutkimusta ja yhtenä kohteena on villamammutti. Jos onnistuisimme herättämään villamammutin uudestaan henkiin, niin siinä meillä olisi valtava jättinisäkäs, jonka lihantuotanto voisi olla yksi ratkaisu uhkaavaan nälänhätään. Samalla saataisiin melko tuottamaton tundra hyötykäyttöön. Tulevaisuudessa lautasella voitaisiin siis nähdä kestävästi tundralla tuotettuja villamammutin ribsejä tai pihvejä.

Valtavaa villamammuttia yritetään jo herättää henkiin. Miltäköhän se maistuisi lautasella? Kuva: Wikimedia Commons
Valtavaa villamammuttia yritetään jo herättää henkiin. Miltäköhän se maistuisi lautasella? Kuva: Wikimedia Commons

Tämä saattaa tuntua aivan mätäkuun jutulta, mutta kyllä tässä on oikeaa tutkimusta taustalla. Tein nyt vain heikon signaalin tulkintaa ja yhdistin sen ruoantuotantoon. Taidan jatkaa heikkojen signaalien harjoituksia ja ehkä taas palaan toiste blogissani johonkin uuteen ihmeellisyyteen.

Lopuksi täytyy muistaa, että sukupuuttoon kuolleiden eläinten henkiinherättämiseen liittyy runsaasti eettisiä kysymyksiä. En ota nyt tässä blogissa asiaan muuten kantaa kuin, että tulevaisuuden valintoja täytyy tehdä harkiten ja eri näkökulmia puntaroiden.

Miltäköhän villamammutin pihvi maistuisi?

Heikkojen signaalien terveisin,

Vilja

 

Lisätietoa:

http://news.nationalgeographic.com/news/2013/03/pictures/130305-bring-back-extinct-species/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *