Makuseutu

Vesistöystävälliset ruokavalinnat – suosi kasvistuotteita ja kalaa, vältä ruokahävikkiä

Uusi vuosi ja uudet lupaukset, niin myös minulla. Monenlaisen informaation tulvassa olen etsiskellyt erilaisia superdieettejä, oikoteitä terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi ja lopulta päätynyt ristiriitaisenkin tiedon hautaamaksi. Mitä ja miten tulisi syödä, jotta täyttää kansalaiselle asetetut velvoitteet terveellisyydestä, ympäristömyönteisyydestä ja monipuolisuudesta. Tietoa etsiessäni eräs mielenkiintoinen käsite pomppasi silmilleni ”vesistöystävällinen ruokavalio”. Mitäköhän se tarkoittaa? Lähdin tutkimaan asiaa tarkemmin.

Vesistöystävälliset ruokavalinnat vaikuttavat paikallisesti mm. Saaristomeren tilan parantamiseen.
Vesistöystävälliset ruokavalinnat vaikuttavat paikallisesti mm. Saaristomeren tilan parantamiseen. Kuva: Johanna Mattila

Meille lounaissuomalaisille Saaristomeri ja sen tila on erityisen tärkeää. Liiankin usein kesällä otsikoissa kerrotaan valtavista sinilevämassoista, jotka pilaavat uima- ja mökkirantoja. Siksipä olisikin mielenkiintoista tietää, miten meistä jokainen voisi vaikuttaa omilla ruokaan liittyvillä kulutusvalinnoilla siihen, että ympärillämme olevat vesistöt voisivat paremmin. Tässäpä muutamia tärppejä vesistöystävällisemmän ruokavalion koostamiseen:

1)      osta sen verran ruokaa kun syöt eli minimoi ruokahävikki

2)      suosi kalaa WWF:n suositusten mukaan, kuten silakkaa, ahventa, haukea, kuhaa, siikaa

3)      suosi kasvisvoittoisempia ruokavalintoja, esimerkiksi korvaa liha-ateria kasviproteiinia sisältävillä ruokalajeilla

Lisää kasvistuotteita ruokavalioosi.
Sesongin kasvikset kuuluvat oleellisena osana vesistöystävälliseen ruokavalioon. Kuva: Päivi Töyli

Suomalaisissa kotitalouksissa heitetään ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa eli 20–30 kiloa henkeä kohti. Kun ruoka heitetään roskiin, kaikki sen tuottamiseen käytetyt työpanokset, lannoitteet, muut raaka-aineet ja energia on käytetty turhaan. Tämän vuoksi paras teko ympäristön ja vesistöjen tilan kohentamiseksi olisikin välttää ruoan heittämistä roskiin. Erityisesti tulisi kiinnittää huomiota, ettei roskiin joutuisi paljon vesistöjä kuormittavia raaka-aineita, kuten maito- ja liha- ja viljatuotteita.

Yksittäisen ihmisen vaikuttamismahdollisuudet ovat rajalliset, mutta mitä useampi meistä ottaa konkreettisia askeleita vesistöystävällisemmän ruokavalion puolesta, sitä suurempi vaikutus sillä on mm. Saaristomeren tilan parantamiseksi. Valintoja tekemällä ohjaamme myös tarjontaa eli askel askeleelta monipuolistamme kauppojen, ammattikeittiöiden ja maatalouden valikoimaa vastaamaan yhä paremmin vallitsevaa kysyntää. Tämä on tärkeää jo siksikin, että ruoan tuotanto aiheuttaa yli 30 % vesistöjä rehevöittävistä päästöistä. Lisäksi, vesistöystävälliset ruokavalinnat ovat linjassa virallisten Ravitsemussuositusten kanssa, joten voimme hyvällä omallatunnolla huolehtia sekä oman itsemme ja lähimmäistemme terveydestä sekä samalla parantaa ympäröivien vesistöjen sekä laajemminkin ympäristön tilaa, syömällä hyvin.

Terveisin

Vilja

Lisätietoja:

www.saasyoda.fi

Aterioiden ja asumisen valinnat kulutuksen ja ympäristövaikutusten ytimessä (ConsEnv –hankkeen loppuraportti 14/2011)

http://wwf.fi/kalaopas/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *