Makuseutu

Kuva: Shutterstock

Vaikuttaako moniaistinen ympäristö ruoan aistimiseen ja ruokailukokemukseen?

Turun yliopiston Flavoria®-tutkimusalusta ja moniaistitila Aistikattila tarjoavat mielenkiintoisen ympäristön mm. ruokaan ja ruokailukokemukseen liittyvien tutkimusten tekemiseen. Korona-ajan jälkeen syksy onkin lähtenyt käyntiin vilkkaasti, ja 6.10.2021 Aistikattilassa alkoi yhteistyössä Århusin yliopiston kanssa toteutettava tutkimus, jossa tarkastellaan, miten moniaistiympäristöt vaikuttavat ruoan aistinvaraiseen arviointiin ja syömiskäyttäytymiseen. Tutkimukseen on mahdollista osallistua 3.11.2021 asti!

Tutkijana toimii Århusin yliopiston tohtorikoulutettava Signe Lund Mathiesen, jonka tausta on alun perin musiikkitieteessä.

– Musiikkitieteen opiskelijana minua ovat aina kiinnostaneet musiikin ja muun median, kuten taiteen, näyttelyiden ja elokuvien, väliset yhtymäkohdat. Samanaikaisesti suhtaudun intohimoisesti ruokaan, kahviin ja luovaan kokkailuun ja olen myös innokas amatöörileipuri. Itse asiassa toin Suomeen mukaan kaksi taikinajuurtani, Berthan ja Strydsin, jotka tuntuvat viihtyvän täällä yhtä hyvin kuin minä. Kun Århusin yliopistossa avautui tohtorikoulutettavan paikka äänen ja musiikin sekä ruoan ja aistinvaraisen arvioinnin parissa, paikan hakeminen tuntui luonnolliselta, kertoo Signe Lund Mathiesen.

Tutkija Signe Lund Mathiesen Århusin yliopistosta
Signe Lund Mathiesen: ”Olen ollut Turussa vasta pari viikkoa, mutta olen jo tykästynyt kaupunkiin! Täällä on loistavia ruokapaikkoja, ja kaikki tuntuu olevan kävelymatkan päässä. Eikä kauniita maisemia tarvitse lähteä hakemaan kaukaa! Olen myös tavannut ihania ihmisiä, joten olen todella nauttinut ajastani täällä.”

Ympäristön eri elementit keskeinen osa ruokailukokemusta

Ruokailukokemusta ja -käyttäytymistä koskevissa tutkimuksissa on havaittu, miten ruoan ja juoman aistinvarainen kokemus on kytköksissä ruokailutilanteessa muihinkin kuin makuun ja hajuun liittyviin aistiärsykkeisiin.

– Viime aikoina kuuloaistiin on alettu kiinnittää enemmän huomiota eri tieteenalojen tutkimuksissa, ja empiiriset tulokset osoittavat, kuinka ruokailuympäristöjen eri elementit (ääni ja musiikki mukaan lukien) yhdistetään keskeiseksi osaksi ruokailukokemusta, taustoittaa Mathiesen.

Tutkimuksessa perehdytäänkin työpaikkaruokaloiden, kahviloiden ja ravintoloiden kaltaisissa aidoissa ympäristöissä siihen, miten ääni mahdollisesti vaikuttaa syömiskäyttäytymiseen. Tuloksia on odotettavissa seuraavien kuuden kuukauden aikana.

Ilmainen lounas tutkimukseen osallistumisen yhteydessä

Turun yliopiston Aistikattilassa järjestettävän tutkimusosion tavoitteena on tutkia ruoan aistimista ja ruokailukokemusta erilaisissa moniaistisissa ympäristöissä. Tutkimuksen aikana osallistujat syövät kanasalaatin ja pääsevät arvioimaan oman ruokailukokemuksensa keskeisiä tekijöitä. Samalla he vastaavat erilaisiin kysymyksiin, jotka liittyvät omaan mielialaan ja muihin vaikuttaviin tekijöihin. Tutkimusosion päätyttyä osallistujat saavat vielä kahvin/teen ja pienen makean herkun.

Aika ja paikka

Tutkimus on käynnissä 6.10. – 3.11.2021, ja siihen osallistutaan yhtenä päivänä. Itselle sopivan ajankohdan voi valita ilmoittautumisen yhteydessä.

Paikkana on:

Aistikattila
Medisiina D -rakennus
Kiinamyllynkatu 10
20520 Turku

Katso karttalinkki tästä

Ilmoittautuminen

Lisätietoja tutkimuksesta voi lukea Flavorian sivuilta.

ILMOITTAUDU TUTKIMUKSEEN TÄÄLLÄ

Tutkimus toteutetaan Århusin yliopiston ja Turun yliopiston Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen yhteistyönä.