Makuseutu

Oppilaitosyhteistyössä syntyneitä makeisia.

Uusia tuotteita syntyi oppilaitosten ja elintarvikeyritysten yhteistyönä

Turun yliopiston Brahea-keskuksen Kuluttajat ruokaTalouden keskiössä (KulTa)-hanke haki keväällä 2021 paikallisia oppilaitoksia mukaan tekemään yhteistyötä paikallisten elintarvikeyritysten kanssa. Mukaan lähti Turun ammatti-instituutti, ammattiopisto Livia ja ammattiopisto ja lukio Novida, jotka saivat toimeksiantonsa Makeistehdas Makeidonilta, Riihipuodilta, Karviaisten tilalta, Livonsaaren leipomolta, Rainingon luomutilalta ja ABI Coffeelta.

Alkuvaiheessa tuotekehitys- ja reseptiikkakilpailuna alkanut yhteistyö muuttui nopeasti luovuuden lähteeksi. Yhteistyön tuloksena syntyi reseptejä, uusien ja vanhojen tuotteiden kehitysideoita, että uusia yhteistyömalleja yrittäjien välillä. Yhteisesti olikin helppo päättää, ettei tuloksia laitettaisi paremmuusjärjestykseen vaan juhlittaisiin yhtäläisesti.

”Lähdimme kampanjaan mukaan ilman odotuksia ja yllätyimme jo alkuvaiheessa oppilaitosten tuottamasta toimivasta ja runsaasta reseptiikasta!” kertoo Makeistehdas Makeidonin yrittäjä Kirsi Hirvensalo.

Monet yrityksistä antoivat melko vapaat kädet ideointiin ja lupautuivat toimittamaan erikoisempia raaka-aineita oppilaitoksiin ja KulTa-hanke osallistui tarpeen mukaan raaka-ainekustannuksiin.

Kahvikakkuja joita tehtiin oppilaitosyhteistyössä yritysten kanssa.

Turun ammatti-instituutin opettaja Katri-Helena Paasonen lähti innolla mukaan hankkeeseen opiskelijoidensa kanssa.

”Halusin lähteä siitä, että kaikkia mukana olevia yrityksiä palvellaan ja tuotekehityksen tavoitteet toteutetaan yritysten toiveiden mukaisesti, mahdollisimman monen raaka-ainetoimittajan raaka-aineita yhdistämällä. Ajatuksena oli, että näin saadaan myös yritysten keskinäinen yhteistyö mahdollistettua”, Paasonen kuvailee.

Hävikin minimointi, taloudellinen toiminta, vastuullinen tuotanto ja sivuvirtojen hyödyntäminen ovat osa Paasosen opetusta normaalistikin, mutta hän halusi hyödyntää ajattelutapaa myös tässä yhteistyössä.

”Tuloksena saavutettiin jopa satoja tuotteita ja reseptejä, ja yrityksiä päästiin yllättämään uusilla innovaatioilla ja yritysyhteistyömahdollisuuksilla. Opiskelijoille myös tarjoutui harjoittelu- ja kesätyöpaikkoja,” Paasonen kertoo tyytyväisenä.

Teksti Katri-Helena Paasonen ja Mervi Louhivaaran alkuperäisen uutisen pohjalta.