Makuseutu

Tulevaisuuden työnäkymät elintarvike- ja ravitsemisalalla

Normal
0

21

false
false
false

FI
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-language:EN-US;}

Mikä minusta tulisi isona? Tämä on ajankohtainen asia maaliskuussa kun on meneillään tai päättymässä kevään hakuajat oppilaitoksiin ja korkeakouluihin. Tarjoaisiko elintarvike- ja ravitsemisala kiinnostavia työtehtäviä? Olisiko minusta maanviljelijäksi tai karjanhoitajaksi? Ryhtyisinkö kokiksi? Menisinkö töihin elintarvikkeita jalostavaan teollisuuteen? Millaista olisi olla ruokakauppias? Olisiko työ elintarvikekehittämisen ja -tutkimuksen parissa kiintoisaa?  Löytyykö alalta töitä tulevaisuudessa kotimaakunnastani?

Ainakin nykyisin Varsinais-Suomi on vahva alkutuotannon ja monipuolisen elintarviketeollisuuden alue. Vahvoja toimialoja maakunnassa ovat myös elintarvikekauppa ja ravitsemispalvelut. Sen lisäksi Varsinais-Suomessa olisi hyvät mahdollisuudet kouluttautua alalle, koska täällä voi opiskella alaa kaikilla oppilaitostasoilla ammatillisesti tai akateemisesti.

Minkälaisia töitä elintarviketeollisuudessa olisi minulle tulevaisuudessa? Kuva: Taru-Inka Pelttari.

Olisiko jostakin saatavilla apua tai ideoita ruokaan liittyviin ammatinvalintapohdintoihin? Turun yliopistossa toteutettava Varsinais-Suomen ruokaketjun kehittämishanke – VARRU teetti Varsinais-Suomen ruoantuotannon aluetaloudellisen vaikuttavuuden selvityksen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutilla.  Elintarvikeala on selvityksen mukaan Varsinais-Suomessa merkittäviä työllistäjä ja uusia työpaikkoja on syntymässä. Elintarvikejalostajien kasvuennusteet lupaavat maakuntaan vuoteen 2020 mennessä noin 3 000 uutta työpaikkaa ja BKT:hen 344 miljoonan korotuksen nykyiseen verrattuna. Se luo tulevaisuudessa mahdollisuuden positiivisten vaikutusten kumuloitumiseen läpi ruokaketjun ja koko maakunnan elinkeinoelämän.

Selvitys tuo myös esille, että paikallisesti tuotetulla ruoalla on tärkeä merkitys alueen talouden ja työllisyyden näkökulmasta. Yrityskyselyn perusteella 40 % jalostettavista raaka-aineista ostetaan nyt omasta maakunnasta. Julkiskeittiösektorin elintarvikkeista ostetaan omasta maakunnasta keskimäärin 20 % ja muualta Suomesta 70 %. Tämähän vaikuttaa lupaalta, mutta entäs kun teknologia kehittyy ja työpaikkojen on arvioitu vähenevän sen myötä. Tulevatko automatisaatio ja robotit korvaamaan ihmistyövoiman eikä alan ammattilaisille sittenkään löydy töitä ja urakehitysmahdollisuuksia?

Tulisiko minusta isona leipuri tai ravintolakokki? Kuva: Taru-Inka Pelttari.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA julkisti alkuvuodesta muistioraportin, jossa tarkasteltiin tietotekniikan vaikutuksista Suomen työllisyyteen seuraavien 10–20 vuoden aikana. Etlan tulevaisuusselvityksessä on huomioitu ainoastaan tietotekniikan, ohjelmistojen ja robotiikan kehittymisen vaikutukset nykyisiin suomalaisiin työn sisältöihin. Etlan arvion mukaan tietotekniikka kehittyy niin voimakkaasti, että se uhkaa jopa joka kolmatta ammattia Suomessa seuraavina kahtena vuosikymmenenä. Työmarkkinoiden murros on isompi teollisuudessa kuin palvelualoilla. Etlan mukaan myös yksityiseltä sektorilta katoaa työtehtäviä enemmän kuin julkiselta puolelta. Matalan koulutuksen pienipalkkaiset työtehtävät näyttävät katoavan nopeasti. Tuo on melko karua luettavaa…

Toisaalta moni työ voi edelleen olla olemassa parin vuosikymmenen päästä, mutta työn sisältö voi muuttua. Toivoa herättävää on myös se, että kokonaan uusiakin ammatteja tulee. Mitähän niitä voisi olla? 3D-ruokatulostajien ammattikunta, muistisairausruokavalmistajat, hyvinvointikonsultit, vertikaaliviljelijät (vrt. Shape of Jobs to Come 2010)? No, jatketaan Etlan selvityksen lukemista. Pysyvimmät työpaikat ovat selvityksen mukaan hotellinjohtajilla ja ravitsemusasiantuntijoilla. Poimin Etlan listalta elintarvikkeisiin kytkeytyviä ammatteja ja katson, millä todennäköisyydellä ammatin arvioidaan häviävän tai sen sisällön olennaisesti muuttuvan. Prosenttiluku kertoo todennäköisyydestä kadota.

ETLAn lista on hätkähdyttävää luettavaa. Valtava määrä elintarvikealan ammatteja olisi katoamass tai työn sisältö muuttumassa nopeasti? Kuka meille tulevaisuudessa tuottaa ja valmistaa ruokaa ja millä tavalla?  Mitä tuosta listasta on luettavissa? Keskittyykö ruoan tuotanto  ja jalostus entistä suurempiin automatisoituihin yksiköihin?  Onko pientuottajilla ja käsityöläismäisyydellä tulevaisuutta? Kriittisesti arvioiden on huomattava, että teknologia ei yksin määritä kehityksen suuntaa. Ehkäpä muutokset eivät tapahdu aivan näin nopealla tahdilla, mutta kaikkien on varmaan hyvä tiedostaa asia ja varautua muutoksiin.

Pitäisikö minun sittenkin ryhtyä viljelijäksi? Kuva: Taru-Inka Pelttari.

Uuden teknologian käyttöönottoa ruoan tuotannossa ja kulutuksessa saattavat hidastaa  monet kulttuuriset, sosiaaliset, poliittiset ja taloudelliset tekijät. Se lienee kuitenkin  varma, että ihmiset tulevat syömään tavallista ruokaa tulevaisuudessakin. Tuskin ihmisen fysiologia tulee muuttumaan nopeasti, siten että pärjäisimme ravintopillereillä, -puristeilla, -juomilla tai keinotekoisista raaka-aineista valmistetuilla tuotteilla. On vaikea uskoa, että makutottumukset ja ruokakulttuuri muuttuisivat radikaalisti lähitulevaisuudessa. Luotan siis siihen, että elintarvikealalla on työtä, tulevaisuutta ja uudenlaisia työtehtäviä koko ruokaketjun laajuudessa, ja etenkin jos jatkossakin jalostava teollisuus ja ammattikeittiöt käyttävät kotimaista raaka-ainetta ja me kuluttajat pyrimme ruokaostoksilla valitsemaan mahdollisimman paikallisen tai kotimaisen vaihtoehdon. Jos nimi on enne niin taidan Viljana nyt vakavasti harkita elintarvikealan ammattilaisuutta ja luottaa siihen, että teknologia tulee poistamaan joitakin raskaita ja yksitoikkoisia työvaiheita ja luo uusia jännittäviä ammatteja alalle. Näiden ankarien pohdintojen jälkeen olen niin nälkäinen, että lähden tästä syömään.

Parhain ruokatulevaisuusterveisin,
Vilja

Lähteet
Shape of Jobs to Come 2010. Possible New Careers Emerging from Advances in Science and Technology (2010–2030).  Report of the Fast Future Research:
http://fastfuture.com/wp-content/uploads/2010/01/FastFuture_Shapeofjobstocome_FullReport1.pdf

Määttä, Susanna ja Törmä, Hannu 2012. Varsinais-Suomen ruoantuotannon aluetaloudellisen vaikuttavuuden selvitys. Helsingin yliopisto. Raportteja 89. http://www.varru.fi/aineisto/Raportteja89.pdf

Pajarinen, Mika & Rouvinen, Petri 2014. Computerization Threatens One Third of Finnish Employment. ETLA – Elinkeinoelämän tutkimuslaitos. Julkaisut –muistiot 22. (13.1.2014).ISSN-L 2323-2463, ISSN 2323-2463. ETLA Brief No 22. http://pub.etla.fi/ETLA-Muistio-Brief-22.pdf

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *