Makuseutu

Tilateurastamo Vallan Maukas Oy aloitti toimintansa Vehmaalla

Iloinen röhkinä ja tonkiminen on käynnissä, kun Vallilan tilan mangalitzat touhuavat aitauksessaan. Yrittäjät Tiina ja Toni Hokuni perustivat tilateurastamo Vallan Maukas Oy:n viime syyskuussa Vehmaalle, Vakka-Suomeen. Vallilan tilalla on sekä emakko- että lihasikala. Kaiken kaikkiaan tilalla on noin 100 emakkoa ja niiden porsaat sekä yhteensä noin 900 eri-ikäistä lihasikaa. Kävin tutustumassa tilan toimintaan ja vasta-avatun teurastamon tiloihin.

Tavanomaisten sikojen lisäksi tilalla kasvatetaan mangalitzaa eli ns. villapossuja
Tavanomaisten sikojen lisäksi tilalla kasvatetaan mangalitzaa eli ns. villapossuja

Vuonna 2003 tehtiin tilalla sukupolvenvaihdos. Tiina ja Toni Hokuni olivat aiemmin tehneet työuraa Salossa Nokian matkapuhelintehtaalla. Sukupolvenvaihdosta lähtien uusien yrittäjien mielessä on ollut ajatus yritystoiminnan kehittämisestä.

– Oli selvää, ettei perinteisellä sianlihantuotannolla näy valoa tunnelin päässä, jotain tarvitsi tehdä, tiivistää Toni Hokuni.

Kaksi vuotta kului erilaisten laskelmien, investointisuunnitelmien, pohjapiirustusten sekä rahoitussuunnitelman tekemiseen.

– Erityisen haastavaa oli erilaisten EU-lainsäädäntöjen lukeminen ja ymmärtäminen, miten sitä tullaan soveltamaan käytäntöön, huokaa Tiina Hokuni. Loppujen lopuksi Eviralta tuli hyväksyntä laitoksen toiminnalle ja ELYltä myönteinen päätös investointituelle.

tuotantotila
Yrittäjä Toni Hokuni esittelee vierailijoille uuden laitoksen tiloja.

Hokunit keräsivät tietoa alan uusista liiketoiminta mahdollisuuksista sekä lainsäädännöstä, osallistuivat aktiivisesti liha-alaan ja teurastamoihin liittyviin koulutustilaisuuksiin. Tiina suoritti Hämeenlinnassa lihanjalostajan ammattitutkinnon ja Toni on pätevöitynyt näyttötutkinnolla mm. oikeaoppiseen eläimen tainnuttamiseen. Asia kerrallaan tietoa karttui ja yhteistyökumppaneiden verkosto laajeni.

Laadukas lihanleikkaus vaatii rautaista ammattitaitoa.
Laadukas lihanleikkaus vaatii rautaista ammattitaitoa.

Tällä hetkellä siat tulevat omalta tilalta. Eläimen hyvinvoinnin lisäksi lyhyt kuljetusmatka teurastamoon ja eläimen stressin vähentäminen ovat suorassa yhteydessä parempaan lihan laatuun.

Tilalla toimivan, perjantaisin auki olevan myymälän keskeisiä asiakkaita ovat niin alueen asukkaat kuin kesämökkiläisetkin. Vielä tähän mennessä sitä ei ole juurikaan tarvinnut mainostaa vaan tieto on levinnyt puskaradion ja sosiaalisen median välityksellä. Myymälän lisäksi Vallan Maukas Oy:n tuotteita myydään REKO-renkaiden kautta.

Näin vuoden loppupuolella oli hienoa tutustua alueen ammattilaisiin ja huomata, miten suurella sydämellä tätä työtä tehdään.

Jouluisin terveisin
Vilja
http://vallanmaukas.fi/

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *