Makuseutu

Thaimaalaisella sisulla ruokaa lähituottajien raaka-aineista

Harmaana helmikuun päivänä tuntuu, että aurinko paistaa kirkkaasti Laitilassa. Akraya Salomaa pyörittää JusThai ravintolaa, keittiötä ja kauppaa Keskuskadulla. Akraya on aloittanut ruuanvalmistelut jo aamuneljältä ja puoliltapäivin tuoreruuat on lähetetty lähialueen kauppoihin ja lounas on katettu.

JusThai on Akraya Salomaan yritys, joka valmistaa chilikastikkeita, pakasteaterioita ja lounasruokia paikallisista raaka-aineista thaimaalaisittain. Laitilan myymälästä saa ostaa myös Akrayan Kauko-Idästä maahantuomia elintarvikesäilykkeitä. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Mitä sinulle tulee mieleen thaimaalaisesta ruuasta? Minulle tulee kielelle muisto voimakkaista mausteista ja yllätyksellisestä tulisuudesta, kaikki sopivassa tasapainossa. Silmien eteen piirtyy kuva värikkäistä annoksista, sillä kasviksia käytetään paljon.

Suomalaiset raaka-aineet taipuvat Akrayan käsissä ihaniksi thaimaalaisittain maustetuiksi ruuiksi. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Mutta thaimaalaisen ruuankin voi tehdä monella eri tapaa. JusThain ruokien ja kastikkeiden maku tulee yrteistä, kasviksista ja luonnon mausteista. Kasvikset ja naudanliha ostetaan suoraan lähitiloilta, kala, kana ja sianliha Perniö-Satakunta akselilta. Paikallisten raaka-aineiden käyttämisessä ei Akrayalle ole mitään ihmeellistä. Thaimaassa maan tapana on, että jos raaka-aineita on mahdollista saada läheltä, niitä myös ostetaan.

Maku ratkaisee!
Tapasin JusThaissa lounaalla Tuijan ja Seijan. Hyvä ruoka oli vetänyt naiset yli kymmenen kilometrin päästä Laitilaan lounaalle. Paikallisten raaka-aineiden käyttöä arvostetaan korkealle ja ruuista haetaan inspiraatiota omaan ruuanlaittoon. Mutta maku sen ratkaisee, että tänne tullaan uudelleenkin. Onneksi JusThain kastikkeita ja valmisruokia saa myös Skanssin ja Kupittaan Citymarketeista.

Mansikkainen chilikastike oli JusThain ensimmäinen kastiketuote. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Lisään kotona chilikastiketta salaatin joukkoon, myöhemmin pastan kaveriksi ja makaronilaatikkoa maustamaan. Tuntuu, että pullo on tulvillaan selkeitä, oikeita makuja. Ja Akraya on kehittänyt tuotteet huomioiden juuri suomalaisten mieltymykset. Ainesosalistan ulkopuolelta lisättyä on ainakin reilu annos thaimaalaista sisua, ystävällisyyttä ja aurinkoista hymyä.

Paikallisia aarteita metsästämässä,
Vilja

JusThai