Makuseutu

Suosi paikallista ruokaa – laitetaan hyvä kiertämään

Alueemme on todellinen Suomen ruoka-aitta, jossa on monipuolista maataloutta, edelläkävijä yrityksiä elintarvikejalostuksen saralla sekä kukoistava ammattikeittiösektori. Erityisesti Turku-ilmiö ravintolasektorilla ei ota hiipuakseen, päinvastoin.

Hienointa on se, että tekemällä yhteistyötä, suosimalla paikallisia raaka-aineita, tukemalla alueemme elintarvikejalostusta pystymme ihan jokainen olemaan osa isoa kuvaa, jossa saadaan varsinaissuomalainen ruokaketju kukoistamaan ja tuomaan hyvää meille kaikille.

Huikea alueemme ja ruokaketjun rautaiset ammattilaiset ovat osa maakunnan keskeisimpiä toimialoja, jonka hyvinvointi heijastuu niin syntyvinä työpaikkoina kuin lisääntyvänä alueemme bruttokansantuotteena.

 

Työllisyys
Ruokaketjun vaikutus alueemme talouteen on merkittävä (Lähde: Made In Varsinais-Suomi -ruokaketjun painopistealueet 2014-2020).

 

Positiivisen kierteen aikaansaaminen vaatii meidän jokaisen panosta ja kulutustottumuksien tarkastelua. Muutosten toki ei tarvitse olla isoja vaan pienten arkisten asioiden tekeminen toisin saa aikaan paljon hyvää. Oletko ajatellut korvata riisiä kotimaisella ohralla tai perunalla? Entäpä soijatuotteita kotimaisilla kasviproteiinituotteilla? Kasviksia saa kotimaisina ja lähituotteinakin ympäri vuoden.

Ammattikeittiöt ovat monessa suhteessa olleet tämänkin asian edelläkävijöitä puhutaan sitten fine dining –ravintoloista tai julkisen sektorin keittiöistä. Ruoan tuottajat tuodaan selvästi esille ja ulkomaisia raaka-aineita on korvattu kotimaisilla tuotteilla. Näitä hienoja esimerkkejä tarvitaan koko ajan lisää.

 

68berrylandbowl1

 

Kyllä, me kuluttajatkin olemme alkaneet ottaa yhä enemmän ohjaita omiin käsiimme. Ylpeänä voidaankin todeta, että myös kuluttajat ovat muutoksen kärjessä, näyttämässä suuntaa myös koko ruokaketjun toiminnalle.

Hyperlokalisaation eli mahdollisimman paikallisen toiminnan ja kulutuksen suosio kasvaa koko ajan. Tästä hyvinä esimerkkeinä ovat REKO-renkaiden suosion kasvu, omatarveviljelyn suosio sekä erilaisten verkkokauppojen ja tilapuotien lisääntyminen, jonka ideologia on ostaa mahdollisimman paikallisesti, suoraan tuottajalta ilman välikäsiä tai jopa tuottaa itse omia kasviksia, hedelmiä. Meissä kuluttajissa on voima muuttaa ruokaketjun toimintaa ja tarjontaa.

 

Kassi

 

Kun ostamme paikallista ruokaa ja tuemme alueen yrityksiä, on sillä positiivisia heijastusvaikutuksia muillekin toimialoille.

Esimerkiksi yksi elintarviketeollisuuden työntekijä työllistää lisäksi välillisesti kaksi muuta työntekijää sekä toisaalle ruokaketjuun että muille aloilla. Elintarvikekaupan työllistämisvaikutukset ovat vieläkin suuremmat: yksi kaupan työntekijä työllistää välillisesti neljä muuta työntekijää. Ajatella, minkälaisiin asioihin pystymme vaikuttamaan tarkkailemalla ruokakorimme sisältöä sekä ostotottumuksiamme.

 

BKT
Lähde: Varsinais-Suomen ruoantuotannon aluetaloudelliset vaikutukset selvitys

 

Yksin muutokseen on vaikea päästä, mutta yhteistyössä on todellista voimaa. Varsinais-Suomen ruokasektorin kehittäminen on ottanut loikan eteenpäin ja hihat on kääritty, jotta joka puolella Varsinais-Suomea ruokasektori nähdään ja koetaan tulevaisuuden bisneksenä. Yhteisillä eväillä lähiruoka kasvuun Varsinais-Suomessa –maakunnallinen lähiruoan tiedonvälityshanke on käynnistynyt ja haastaa kaikkia ruokasektorin yritykset, julkiset toimijat sekä kuluttajat yhteistyöhön.

Hanketta koordinoi Turun yliopiston Brahea-keskus ja seutukuntien osatoteuttajina ovat Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä, Ukipolis Oy, Yrityssalo Oy ja Paraisten kaupunki. Hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2014-2020 ja sitä rahoittavat Varsinais-Suomen ely-keskus ja Varsinais-Suomen kunnat.

Seuraa meitä www.facebook.com/LounaFood

 

-Vilja

 

Valokuvat: Jukka-Pekka Korpi-Vartiainen, Leena Erälinna

Lähde: Varsinais-Suomen ruoantuotannon aluetaloudelliset vaikutukset selvitys, http://varru.fi/aineisto/Raportteja89.pdf

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *