Makuseutu

Suomalaisen kahvilakulttuurin ytimessä

Tämän syksyn ja ensi kevään aikana tulen kiertämään Lounais-Suomen aluetta. Meillä on täällä alueella hienoja, ajanhermoilla olevia, erikokoisia ja taustaisia ruokaketjun yrityksiä, jotka kaikki ansaitsevat oman valokeilansa. Aloitan kierrokseni Turusta.

Lokakuisen Turun pimeyttä uhmaten Hämeenkadulla paistaa aurinko. Yksi kolmestatoista Naantalin Aurinkoisen kahvilasta valmistui hiljattain remontistaan, joten päätin kurkistaa sisälle ja nauttia kupin kuumaa.

Hauskoja halloweenleivoksia
Kontrastina alkavan talven harmauteen kahvila on sisustettu valoisan keltaiseksi ja antaa myös aiempaa modernimman vaikutelman. Valotaulut kertovat tuotteista ja niiden valmistustavoista sekä muistuttavat määräaikaisista kauden erikoisuuksista; Nyt esillä on Halloween-herkkuja! Muistan kuulleeni, että itse poptähti Robin olisi kondiittorien kanssa suunnitellut tänne oman nimikkoleivoksensa ja niitäkin näyttäisi olevan vielä myynnissä.

Robinin leivos

Leivosten lisäksi Aurinkoisen valikoimasta löytyy toki muitakin suosittuja tuotteita, mutta kahvila haluaa pysytellä vähittäiskaupan ulkopuolella. Konseptiaan päivittäneen kahvilan tuotteiden tuoreus ja artesaanisuus ovatkin edelleen etusijalla massatuotantoon nähden.

Uskon, että pelkässä kahvilatoiminnassa pitäytyminen on hyvä ratkaisu toisaalta myös paikan viihtyisyyden kannalta, kun ihmisten on tultava paikan päälle tuotteita ostamaan. Osa voikin tulla viipyneeksi suunniteltua pitempään ja kasvava väkimäärähän tuo tietysti tunnelmaa.

Kuunnellessani paikan uutta kahvilaradiota teekuppini äärellä alan pohtia enemmän suomalaista kahvilakulttuuria. Vaikkei Suomessa ole tapana viettää säännöllisesti aikaa kahviloissa, kuten eteläisemmissä Euroopan maissa, on satunnainen ulkona hörpiskely ehkä silti yleistynyt. Kiireisen elämäntavan vastapainoksi nousseen slow-trendin myötä ihmiset antavat enemmän arvoa helposti unohtuville, mutta tärkeille, yksinkertaisille asioille, joten toivon mukaan myös ystävän kanssa kahvittelulle tai uunituoreen suosikkileivän ostolle löydetään aikaa useammin.

Naantalin Aurinkoinen pyrkii seuraamaan ulkomaisten kahviloiden kehityssuuntia ja päivittää aktiivisesti tarjontaansa myös kauden teemojen mukaisesti. Suomalaisen kahvilakulttuurin kehityksen ja monipuolisuuden kannalta on kuitenkin hyvä, että perheyrityksenä perustettu kahvila pitää yhä kiinni alkuperäisistä linjoistaan keskittyen asiakaslähtöisyyteen ja tuotteiden yksilöllisyyteen. Täällä poikkean varmasti uudestaankin!

-Vilja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *