Makuseutu

Suloiset Gluteenittomat ja Eilamari gluteenittomasti Varsinais-Suomesta

Tällä viikolla on vietetty keliakiaviikkoa teemalla “pakko olla sairaan tarkka”. Teema muistuttaa, että murukin gluteenia on keliaakikolle liikaa. He eivät voi syödä lainkaan vehnää, ohraa eivätkä ruista. Keliaakikko epäilee ja kyselee ruuasta pysyäkseen terveenä, ei nirsouttaan.

Ehdottoman tarkan ruokavalion kanssa eläminen ei ole aina aivan helppoa, mutta onneksi keliaakikoille soveltuvia tuotteita tulee koko ajan enemmän markkinoille. Teemaviikon kunniaksi päätinkin esitellä teille kaksi varsinaissuomalaista pelkästään gluteenittomia tuotteita valmistavaa leipomoa: Eilamarin ja Suloiset gluteenittomat.

Eilamarin tuotteita saa esimerkiksi Turun Kauppahallin Eedamista.
Eilamarin tuotteita saa esimerkiksi Turun Kauppahallin Eedamista. Kuva: Emmi Harju

Yläneläinen leipomo Eilamari on hemmotellut keliaakikkoja vuodesta 2011 asti. Eilamarin leivonnaiset ovat gluteenittomia ja maidottomia ja ne sopivat keliaakikoille ja useimmille vilja-allergikoille.

Eilamarin suosituimpiin tuotteisiin kuuluvat ilman hiivaa leivotut hapankorput, jotka palkittiin vuoden gluteenittomana tuotteena 2011. Korppujen lisäksi leipomon valikoimista löytyy tummia ja vaaleita ruokaleipiä sekä makeita leivonnaisia.

Mistä näitä herkkuja sitten saa? Eilamarin nettisivuilta löytyy pitkä lista jälleenmyyjiä ja lisäksi tuotteita voi tilata vaikka suoraan kotiovelle!

Leipomo Suloisilla Gluteenittomilla on hallissa oma myymälänsä.
Leipomo Suloisilla Gluteenittomilla on hallissa oma myymälänsä. Kuva: Emmi Harju

Auralainen Leipomo Suloiset Gluteenittomat on toiminut jo vuodesta 1998. Leipomossa valmistetaan vain gluteenittomia tuotteita, perinteisellä tavalla ja käsityönä. Liikeidea syntyi alun perin omista tarpeista ja halusta auttaa muita, kun ensi perheen tyttärellä ja sitten äidillä todettiin keliakia.

Suloisten gluteenittomien tuotteiden valikoima on laaja: löytyy erilaisia leipiä, karjalanpiirakoita ja lihapiirakoita, makeita leivonnaisia sekä sipsejä ja näkkäreitä. Valikoimaa rikastuttavat vielä erilaiset kausituotteet.

Leipomolla on ollut melkein alusta asti oma myymälä Turun Kauppahallissa ja omien tuotteiden lisäksi myynnissä on erilaisia kuivatuotteita kuten myslejä. Leipomon tuotteita löytyy myös hyvin varustetuista ruokakaupoista. Kurkkaa jälleenmyyjät nettisivuilta!

Keliakiaviikon terveisin,
Vilja

 

P.S. Gluteenittomia leivonnaisia voi toki aivan hyvin tehdä myös itse. Kokosin tähän loppuun muutamia hyödyllisiä linkkejä.

Hyviä vinkkejä gluteenittomaan ruuanlaittoon ja tarjoiluihin löytyy Helin jutusta:
https://blogit.ts.fi/jutut/mita-poytaan-kun-kylaan-tulee-keliaakikko/

Gluteenittomia reseptejä
https://www.soppa365.fi/reseptit/theme/gluteeniton-deli/
http://kotiliesi.fi/ruoka/ruokaideat/gluteenittomat-leivonnaiset
http://gluteenitonmuumimamma.fi

Keliakialiiton nettisivuilta löytyy paljon tietoa keliakiasta
http://www.keliakialiitto.fi

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *