Makuseutu

Salaisuuksia maustekurkuista

Toimitusjohtaja Aki Nyyssönen odottelee  kurkkusadon Kuva: Terhi Pohjanheimo
Salon Vihanneshallin Aki Nyyssönen valmistautuu juhannuksen korvilta alkavaan kurkkusesonkiin.

Kävin vierailulla Salon Vihanneshallilla, joka valmistaa maustekurkkuja Artik-tuotemerkillä. Tutustuin siellä Akiin, joka kertoi minulle salaisuuden mehukkaiden ja rapeiden maustekurkkujen takana.

Mutta aloitetaan alusta. Tiedätkö muuten sinä, mitä eroa on oikeasti maustekurkuilla ja suolakurkuilla?
Minun täytyy tunnustaa, että minulle tämä selvä raaka-aine- ja valmistustekninen ero tuotteiden takana selvisi vasta hetki sitten. Maustekurkuilla tarkoitetaan etikka-mausteliemeen valmistettuja kurkkuja, kun taas suolakurkuksi kuuluu kutsua maitohappokäymisen avulla, ilman kuumennusta, etikkaa ja sokeria valmistettuja kurkkuja. Yleisesti maustekurkut ovat rakenteeltaan napakampia, kun taas hapatetut suolakurkut pehmeitä.

Maustekurkut leivän päälle, perunasalaattiin ja .Kuva: Terhi Pohjanheimo
Maustekurkut sopivat vaikka leivän päälle, perunasalaattiin ja stroganoff-pataan. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Nyt puhutaan siis niistä maustekurkuista.

Artik-tuotteiden pääraaka-aine on Salon seudulla viljellyt kurkut. Kurkut tuodaan pelloilta Salon vihanneshallille, jossa ne ensin pestään ja lajitellaan. Pienistä kurkuista tehdään kokonaisia maustekurkkuja, isommista tai käyremmistä kuutioita ja viipaleita. Etikkaliemeen annostellaan suomalaista sokeria, purkin pojalle tuoretta tilliä ja valkosipulia, ja säilykkeet pastoroidaan ja jäähdytetään nopeasti.

Jokaisen kurkkusäilykepurkin pohjasta löytyy muuten kurkun viljelijän oma kirjaintunniste. Tämä se on varsinaista lähiruokaa, kun lähipeltojen kurkut jalostetaan lähellä meitä kuluttajia!

Maustekurkkujen valmistus alkaa kurkkujen sadon korjuusta. Kuva: Taru-Inka Pelttari
Maustekurkkujen valmistus alkaa kurkkujen sadonkorjuusta. Kuva: Taru-Inka Pelttari

Niin, se tärkeä salaisuushan minun piti vielä paljastaa.

Maustekurkkujen rapeus syntyy tuoreena prosessoiduista kurkuista. Salon Vihanneshallilla periaate on, että kurkkujen sadonkorjuusta 16 tunnin kuluttua kurkut on jo purkitettuna. Siihen pystytään kun toimitusmatka pellolta tuotantolaitokseen on lyhyt, kurkkuja ei välivarastoida lainkaan, vaan työtä tehdään juuri silloin kun kurkkusato on kypsää.

Tuorein terveisin,
Vilja

katso lisää: Artik

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *