Makuseutu

POPS! OY hedelmäartesaanijäätelö

Ruokamatkamuistoja Turusta! Kesätori 7.-20.6

Suuntaako kesäinen lähimatka Turun museoihin, tai päättyykö Saariston rengasreittiretki Aurajoen rantaan? Herkullista, kaunista ja tietysti aitoa lähiruokaa – ihanat ruokamatkamuistotuotteet Forum Marinumin Merikeskuksen Kesätorilta 7.-20. kesäkuuta.

Lepolan limonadit ja muut juotavat valmistuvat käsityönä Ylönkylässä Salossa. Kuva: Lepola

Varsinais-Suomella on pitkä historia suomalaisen ruokakulttuurin kehittäjänä. Uudet ruokaelämykset ovat kautta aikojen saapuneet Suomeen Turun kautta. Paikallisen ruokakulttuurin erityispiirteitä ovat muun muassa rikas leipäkulttuuri, monipuolinen varhaiskasvisten ja -perunan tuotanto sekä ainutlaatuisen saariston suomat meren antimet. Maakunnassa on poikkeuksellisen runsaslukuinen määrä pienelintarvikeyrittäjiä, jotka elävöittävät ruokakulttuuria tarjoamalla kuluttajille ainutlaatuisia makuelämyksiä sesonkiin perustuen.

Nyt 23 varsinaissuomalaista tuottajaa ja Turun yliopiston KulTa -hanke ovat lyöttäytyneet yhteen ja koostaneet Varsinais-Suomelle erityisiä tuotteita ruokamatkamuistoiksi matkailijoille. Ne edustavat koko Varsinais-Suomen, Turun ja saariston alueen erityispiirteitä – herkullisten tarinoiden kautta tietenkin.

”Ruokamatkamuistot ovat konkreettinen tapa lisätä paikallisen ruoan arvostusta ja näkymistä myös matkailussa. Ruokamatkailussa on paljon hyödyntämätöntä potentiaalia alueen elinvoimaisuuden lisäämiseksi,” pohtii Mervi Louhivaara Turun yliopiston Brahea-keskuksesta.

Sauvolainen MinBy tuottaa esimerkiksi artesaanimarmeladeja sekä kuvan mustaherukansiemenrouhelastuja. Kuva: MinBy

Kesäkuussa 12 tuottajaa esittelee omia tuotteitaan ja toimintaansa Forum Marinumin Kesätorilla, jossa pääsee maistelemaan ja ostamaan kotiin viemisiksi muun muassa artesaanihedelmäjäätelöitä, nokileipää ja raparperihilloa.

20. kesäkuuta saakka jatkuvien supertapahtumaviikkojen jälkeen Kesätori on auki vielä elokuuhun saakka. Tule siis tutustumaan ruokamatkamuistotuotteisiin ja muihin mukaviin aktiviteetteihin vielä loppukesästäkin. Kesätorin on organisoinut yhdessä Turun yliopiston Brahea-keskus ja alueen matkailuorganisaatiot. Tori liittyy uudistettuun Merikeskukseen ja varsinkin sen uuteen, elämykselliseen 40 000+ -näyttelyyn, joka esittelee Turkua ja saaristoa sekä kannustaa matkailemaan vastuullisesti.

>> Ruokamatkamuistoja Turusta! ohjelma sekä kaikkien tuottajien esittelyt VS-Lähiruoka.fi-sivustolla

Ruokamatkamuistotuotteiden tuottajat Kesätorilla:

Egget Pastaamo
Livonsaaren Leipomo
Murtolan HamppuFarmi
Karviaisten tila / Voima-Papu
POPS! OY
Naantalin hunaja
Wanha Kanala
MinBy
Elämys Ämmi
Meritalo
Lepola
MinttuMaarian makeat ja suolaiset

Mukana esittelemässä toimintaansa myös:

Kuluttajat ruokaTalouden keskiössä -hanke
Vastuullista proteiinia pöytään -hanke
Hyvinvointia riistasta -hanke
Taito Varsinais-Suomi
MTK Varsinais-Suomi
Yrityssalo & Rento Innovations
Turun ammatti-instituutti
Flavoria-tutkimusravintola ja Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus
Novida
Metsämäen ravirata
S/S Bore
Artesaaniruoan yhdistys

KulTa -hankkeen rahoittajana Varsinais-Suomen ELY-keskus mahdollistaa paikallisen elintarvikeyrittäjyyden edistämiseen tehtävää työtä Varsinais-Suomessa.

Ellinoora Havaste, Turun yliopiston Brahea-keskus
Pääkuva: Kaarinassa toimiva POPS! OY tuottaa artesaanihedelmäjäätelöitä aidoista raaka-aineista, eli popseja. POPS! OY