Makuseutu

Ruokamatka tulevaisuuteen

IMG_1728_pieni
Näyttää herkulliselta! Vaan katsohan tarkemmin, mitä lautasella oikein on. Proteiinipitoista ja rapsakkaa sirkkaa lounaaksi.

Varsinais-Suomessa on mainiot matkailu- ja ruokailumahdollisuudet. Monesti ruokailu tulee matkailun ja muun tekemisen sivussa, kun jotakin on pakosti syötävä. Ruoka voisi kuitenkin olla tärkeämpi osa matkailuelämystä. Viimeistään nyt, kesän matkailusesongin kynnyksellä ja ruokatrendien pohjalta pidemmälle tulevaisuuteen katsoen olisi hyvä ajankohta edistää asiaa. Ruokaharrastus on kasvava trendi ja yksi sen monista ilmentymistä on se, että varta vasten matkustetaan syömään tai ostamaan tiettyä ruokaa tietystä paikasta. Matkailu ja ruokakiinnostus ei tosin ole yksinomaan vuodenajasta kiinni, vaan niitä voidaan yhdistää ympäri vuoden, ja ruokaa voidaan yhdistää erilaisiin tapahtumiin. Ruoka on entistä enemmän osa kokonaisvaltaista kokemusta tai elämystä, jossa syöminen ja ruokanautiskelu voisi olla kiinteä osa muuta kulttuuriohjelmaa.

Aion kesällä tehdä paljon maku- ja ruokamatkoja, mutta tällä kertaa blogissani ajattelin lähteä makumatkalle tulevaisuuteen yhden elokuvan innoittamana. Tieteiselokuva Maailma vuonna 2022 (Soylent Green) on vuonna 1973 julkaistu dystopinen kuvaus tilanteesta, jossa ruoan raaka-aineesta on kaikkialla maapallolla pulaa ja kriisin pahetessa on kehitetty ravintokeksi, jonka raaka-aine on peräisin…? No, en kerro mistä jos haluatte itse katsoa herättelevän ja vakavan hupaisankin elokuvan. Ajan hammas on syönyt elokuvaa, mutta toisaalta tuntuu, että elämme lähempänä siinä kuvattua todellisuutta kuin elokuvaa tehdessä on saatettu uskoa.

Herne, pavut, kvinoa ja siemenet ovat hyviä proteiinin lähteitä.
Herne, pavut, kvinoa ja siemenet ovat hyviä proteiinin lähteitä.

Globaalisti tarkastellen ilmastonmuutoksen ja väestönkasvun yhteisvaikutuksena edessämme saattaa koittaa yltäkylläisyyden sijasta niukkuuden ja rajattujen valintojen aikakausi. Ruokaa ei ehkä ole samalla tavalla saatavilla kuin nykyisin ja joudumme Soylent Green elokuvan tapaan etsimään vaihtoehtoisia proteiinin lähteitä ruoan raaka-aineeksi. Millaisia tulevaisuuskuvia on edessä jos muutosvoimat tai mustiksi joutseniksi kutsutut äkilliset ja yllättävät muutokset tulevat todeksi? Mitä syömme tulevaisuudessa? Millä korvataan lihasta, kalasta ja maitotuotteista saatava proteiini jos niitä ei ole laajamittaisesti enää saatavilla?

Olen aikaisemmassa Makuseutu blogissa kertonut kasviproteiineista ja Makuammuntaa blogissa on esitelty hyönteisistä ja toukista valmistettuja ruokia. Hyönteiset ja kasvislähtöiset proteiinit, kuten herne, pavut, kvinoa ja siemenet ovat hyviä proteiinin lähteitä. Niistä monia voidaan tuottaa ja jalostaa Suomessa, joten niissä piilee yritystoiminnan ituja. Näiden ohella myös eläinten kantasoluista kasvatettava keinoliha on yksi kiinnostava tulevaisuuden proteiini. Tällä hetkellä keinolihan tuottaminen on tavattoman kallista, mutta keinolihan tuotantoteknologiaa kehitetään teollista tuotantoa varten ja raaka-aineen hinnan odotetaan laskevan. Täytyy varmaan alkaa purkaa ennakkoluuloja ja kokeilla rohkeasti toukkaruokaa niin olisi sitten varautunut paremmin tulevaan. Joka tapauksessa vastuullinen ja kestävä ruoantuotanto tulee tulevaisuudessa korostumaan.

Maistuisiko tacot toukilla?
Maistuisiko sinulle tacot toukilla?

Yksi kiintoisa tulevaisuuden näkymä on myös ruoan 3D-tulostus, jossa raaka-aineet voivat olla rakeiden tai puristeiden muodossa. Ruokatulostimella voidaan tulostaa yksilöllisiä, kolmiulotteisia ja melkein minkä tahansa muotoisia annoksia. Olisi aika jännittävää painaa nappia ja saada lautaselle vaikka ruusunmuotoinen perunamuhennosannos tai saikohan saman tehtyä muotilla vähän nopeammin? 3D-teknologia kehittyy nopeasti ja tullaan varmaan näkemään kymmenen vuoden sisällä ihmeitä tekeviä ruokatulostimia.

Saako tulevaisuudessa perinteisistä raaka-aineista valmistettua ruokaa? Kyllä varmaan, mutta vaihtoehtoehtojen määrä voi olla rajallinen ja uusiin makuihin pitää olla valmis tutustumaan. Tänä kesänä aion maistaa vanhoja tuttuja juttuja, mutta matkoilla otan asiakseni syödä jotakin aivan uutta.

Terveisin tulevaisuuden ruokamatkalta,

Vilja