Versot ovat ravinteikkaita ympärivuotisesti kasvatettavia siementaimia. Tuttu verso suomalaisessa ruokakulttuurissa on esimerkiksi maukas babypinaatti. Versoja voidaan käyttää vaikkapa salaattisekoituksissa, nektareissa, smoothiessa, keitoissa tai voileipien täytteenä – vain mielikuvitus on rajana!

Versojen täysimittaista hyödyntämistä on hidastanut tutkimustiedon puute esimerkiksi optimaalisesta tuotannosta ja versojen sisältämistä ravintoarvoista. Käynnissä olevassa Turun yliopiston Brahea-keskuksen ja Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen sekä Luonnonvarakeskuksen Voimaversot-hankkeessa haetaan vastauksia avoimiin kysymyksiin ja edistetään versojen tuotantoa ja jatkojalostusta.
Tehokkaampi kasvatus voi vaikuttaa versojen ominaisuuksiin
Versojen kasvatuksen etuna on pieneltä pinta-alalta saatava suuri satomäärä ja Suomessa tuotettuina myös kasvatuksen hygienia, eli puhtaiden, torjunta-aineettomien versojen kasvatus. Hankkeessa testataan esimerkiksi LED-valaisimien ja eri valon aallonpituuksien vaikutusta tuotantoon. LED-valaisimien ansiosta kasvatustilaa voidaan käyttää tehokkaammin ja toisaalta valolla voi olla vaikutusta versojen ominaisuuksiin ja niiden sisältämien bioaktiivisten yhdisteiden määriin.
Kokeile rohkeasti kiinnostavia versoja
Versot ovat luonnostaan terveellistä syötävää, sillä niiden sisältämät ravintoarvot ovat huomattavasti korkeammat kuin vastaavan täysikasvuisen kasvin ja lisäksi versoissa on monia bioaktiivisia yhdisteitä, joiden tiedetään olevan terveyttä edistäviä.
Viime aikojen supertuote, eli kotimainen kaura, sisältää myös versoina beta-glukaania ja flavonoideja. Lisäksi kauranversoissa on monia mineraaleja kuten kaliumia, kalsiumia ja rautaa enemmän kuin jyvissä. Kauranversouutetta käytetään muun muassa kosmetiikassa.
Parasta versoissa on niiden maku – kokeile reippaasti ja etsi omaan makuusi sopivin versolaji!

RESEPTI: Keväinen savulohi-retiisinverso tostada ja sitrusmajoneesia
4 annosta
4 kpl vehnätortilla levyjä
450 g lämminsavulohta
1 ras / 90 g Retiisinversoja
120 g kurkkua
Oliiviöljyä paistamiseen
Sitrusmajoneesi:
120 g laadukasta majoneesia
½ sitruunan raastettu kuori ja mehu
½ limen raastettu kuori ja mehu
Pikkelöity kaali:
1-2-3-liemi:
½ dl väkiviinaetikkaa
1 dl sokeria
1,5 dl vettä
120 g keräkaalia
- Tee ensin pikkeliliemi. Yhdistä liemen aineet, keitä kunnes sokeri sulaa ja jäähdytä.
- Suikaloi kaali mandoliinilla tai veitsellä ohueksi suikaleeksi ja laita pikkeliliemeen maustumaan hetkeksi.
- Tee sitten sitrusmajoneesi. Yhdistä kaikki majoneesin aineet ja sekoita.
- Kuori pala kurkkua ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi.
- Lämmitä paistinpannu ja laita pannulle oliiviöljyä. Paista tortillalevyä pannulla molemmin puolin, kunnes tortilla saa hieman väriä ja siitä tulee rapea.
- Valuta paistettu tortillalevy talouspaperin tai leivinpaperin päällä.
- Levitä tortillalevyn päälle ensin savulohta, sitten pikkelöityä kaalia ja sitten kurkkusiivuja.
Valuta päälle sitrusmajoneesia ja laita lopuksi päälle runsaasti retiisinversoja.
Resepti: Liemi & Linssi, Voimaversot-hanke