Makuseutu

Reko-lähiruokarenkaassa voi ostaa tuotteet suoraan tuottajalta

Olen kuullut paljon positiivista palautetta Reko-lähiruokarenkaista ja lähdin ottamaan selvää Paraisten lähiruokarenkaan asiakkailta, miksi he ostavat elintarvikkeita Reko-torilta.
Reko -lähiruokarenkaan toimintaidea on varsin yksinkertainen: kuluttaja ostaa tuotteet suoraan tuottajalta ilman väli¬käsiä. Tuotteiden markkinointi ja tilaaminen tapahtuvat suljetussa Facebook-ryhmässä.

Päivi Hietala on asunut Paraisilla parikymmentä vuotta.

–  Olen käynyt lähiruokatorilla melkein joka kerta, kun se huhtikuussa aloitti toimintansa ja olen suositellut sitä myös ystävilleni. Käyn täällä Reko-torilla, koska haluan käyttää mahdollisimman paljon lähi- ja luomutuotteita, joita saa täältä hyvin, Hietala kertoo.

–  Haluan hankkia niitä suoraan tuottajilta, jolloin turhat välikädet jäävät pois ja näen kenen tuottamia tuotteita syön. Perimmäisenä ajatuksena minulla on, että kun turhat pakkaukset ja kuljetukset jäävät pois niin maailmasta tulee vähän parempi paikka.

 

Päivi Hietala on suositellut ystävilleen Reko-lähiruokarenkaan toimintaa. Hän tuli noutamaan jauhotilauksensa Anna Alastalolta.
Päivi Hietala on suositellut ystävilleen Reko-lähiruokarengasta. Hän tuli noutamaan jauhotilauksensa Anna Alastalolta.

Heidi Svahnström on tullut tyttärensä Natalien kanssa Reko-torille.

–  Lähiruoka on minulle itsestään selvyys, toteaa Heidi ja jatkaa: pidän tärkeänä sitä, että saan ostaa tuotteet suoraan tuottajalta. Tiedän keneltä liha ja kananmunat tulevat, ja voin kysyä tuottajailta suoraan esimerkiksi eläinten hyvinvoinnista, mikä on minulle tärkeää.

Heidi on hyödyntänyt Paraisten Reko-lähiruokarengasta alusta asti.

–  Meillä on viisihenkinen talous, ja olenkin sanonut, että jos täältä saisi vielä voita ja maitoa, niin kaupassa ei tarvitsisi käydä lainkaan. Tosin Paraisten lähiruokarengas on vain joka toinen viikko, joten se ei käytännössä ole aivan mahdollista, naurahtaa Svanhström.

Heidi Svahnström tilaa Reko-lähiruokarenkasta säännöllisesti lähiruokatuotteita. Tänään hän tuli noutamaan tilaamansa tuotteet Natalien kanssa.
Heidi Svahnström tuli noutamaan tilaamansa tuotteet Natalien kanssa.

Sirkka Koivunen kävi ostamassa taimia ja huikkaa: – Tämä Reko on ollut ihan täysosuma idea! Arvostan lähiruokaa ja haluan maksaa siitä suoraan tuottajalle, se on reilumpaa. Olen huomannut, että Rekossa tuottajat satsaavat erityisesti laatuun, heillä ei ole varaa tuoda huonoja tuotteita torille.

–  Erityisen ilahtunut olen siitä, että paikallinen kalastaja käy torilla. En osaa arvioida, paljonko täällä käy ihmisiä, mutta aina on tungosta ja jonoja.

Sirkka Koivunen uskoo, että Reko-toiminta vilkastuu entisestään syksyä kohden, kun syksyn sato valmistuu.
Sirkka Koivunen uskoo, että Reko-toiminta vilkastuu entisestään syksyä kohden, kun syksyn sato valmistuu.

Reko-lähiruokarenkaita on ympäri Varsinais-Suomea, ainakin Kemiössä, Kyrössä, Laitilassa, Nauvo-Korppoossa, Paimiossa, Paraisilla, Sauvossa ja Turussa. Salossa alkaa syksyllä oma lähiruokarengas.

Parhaiten löydät alueesi Reko-lähiruokarenkaan linkin joko Reko lähiruokarenkaan Facebook-sivujen avulla tai googlettamalla Reko ja paikkakunnan nimen ja pyytämällä ylläpitäjältä pääsyä Reko-lähiruokarenkaaseen.

Mukavaa syksyn alkua maistuvien lähiruokatuotteiden kera
toivoopi Vilja

Lisätietoa REKOsta:
www.ekonu.fi/reko