Olin tänään erilaisilla ruokaostoksilla. Tilaisin näet kaikki tarvitsemani elintarvikkeet jo etukäteen netistä – itse asiassa Facebookista ja noudan ne torstai-iltana. Kätevää – eikö totta!
Olen liittynyt paikalliseen lähiruokarengas Rekoon, joka toimii ruokapiirin tapaisesti, mutta tuotteiden tilaus ja markkinointi tapahtuvat suljetussa Facebook-ryhmässä. Reko-mallissa kaikki ryhmään kuuluvat lähiruoan tuottajat ja ostajat tapaavat yhdessä sovittuna ajankohtana, ja kuluttaja saa ostaa ruokansa suoraan tuottajalta ilman välikäsiä.
Käytännössä lähiruoan tuottaja kertoo tarjonnastaan Facebook-ryhmän seinällä ja avaa mahdollisuuden tilata tuotteita. Kuluttaja ilmoittaa haluamansa määrän ja sitoutuu noutamaan tuotteet sovittuun hintaan.
Tilaukset ja kommunikointi tapahtuvat suljetussa Facebook-ryhmässä, mikä mahdollistaa avoimen keskustelun, eikä ylimääräisiä kustannuksia tilausjärjestelmän ylläpidosta ja lähiruokatuotteiden jakelusta synny. Vaivattomuuden ja maksuttomuuden vuoksi toimituksia voi olla viikoittain.
Omassa lähiruokarenkaassani on tarjolla laaja kirjo erilaisia tuotteita, kuten jauhoja, ryynejä, salaatteja, yrttejä, leivonnaisia, marjoja, vihanneksia, lihaa, kalaa, makkaroita ja ternimaitoa. Noudan viikonlopun ruoat ja samalla tapaan tuttujakin, joiden kanssa vaihdan kuulumiset. Asiointi oli mukavaa, helppoa ja nopeaa.
Lähiruokarengas alkoi paikkakunnalla toimia toukokuun alussa muutaman aktiivisen kuluttajan toimesta. Nyt ryhmässä toimii aktiivisesti toistakymmentä lähiruokatuottajaa ja jäseniä on yli kaksisataa. Ostajien ei tarvitse joka kerta ostaa, eikä myyjien myydä. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.
Mitä etuja tästä on minulle?
Malli säästää sekä minun kuluttajan että lähiruokatuottajien aikaa. Saan tuoretta, edullista ja puhdasta ruokaa, jonka alkuperän tiedän. Hankkiessani tällä tavoin lähiruokaa, olen saanut ensimmäisten joukossa nauttia kauden ensimmäisistä mansikoista ja perunoista. Pidän tätä myös kestävänä kuluttamisena, joka hyödyntää alueen tuotantoa ja huomio ympäristöä – ei mainontaa eikä turhia pakkauksia tai kuljetuksia.
Kaupankäynti tuottajan ja kuluttajan välillä toimii ilman välikäsiä – kohtaaminen ja kasvojen antaminen ruoalle on tärkeää. Tuottajat haluavat kohdata asiakkaitaan ja saada heiltä suoraa palautetta ja kehittämisideoita ja kuluttajalla on mahdollisuus tavata tuottaja ja kysyä tuotannosta ja tuotano-olosuhteista.
Mikä on REKO?
Rejäl konsumtion, lyhennettynä REKO tarkoittaa yksinkertaisuudessaan ”Luotettava kuluttamista – siistiä, mukavaa ja reilua”.
Malli on saanut alkunsa Suomessa Pohjanmaalla kesällä 2013. Thomas Snellman tutustui kumppanuusmaatalousmalliin Ranskassa ja mietti, miten hyvin se toimisi täällä meillä Suomessa. Hän aloitti Reko-mallin kokeilun Vaasassa ja Pietarsaaressa. Nyt tällä mallilla myydään lähiruokatuotteita jo Pirkanmaalla, Läntisellä Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa mm. Paimiossa ja Sauvossa.
Lähiruokarengas saadaan nopeasti perustettua, kun löytyy riittävästi aktiivisia ja lähiruoasta kiinnostuneita kuluttajia ja lähiruokatuottajia.
Maukasta kesää!
Terveisin Vilja
p.s. Jos kiinnostuit Reko-mallista, ota yhteyttä. Autan mielelläni lähiruokarenkaan perustamisessa ja lähiruokatuottajien kontaktionnissa! www.varru.fi
Ajatus on hieno. Kuitenkin hinnat mitä Reko markkinoilla tarjotaan ovat aivan taivaissa. Mielestäni ei ole mitään järkeä pyytää ylihintaa samoista tuotteista mitä kaupasta saa. Nyt jalat maahan toimijat. Tuotteet ovat hyviä lähellätuotettuja. Tällä hinnoittelun tasolla kuitenkin koko toiminta tulee loppumaan.
Hinnat ovat ihan oikeita eli tuottajat saavat sellaisen hinnan mitä tavaroiden tuottaminen ihan oikeasti maksaa ja vähän palkkaakin siitä tuottamisesta. Itse olen ainakin valmis maksamaan lähiruuasta vähän enempi kun tiedän että tuottajallekin siitä jotain pussin pohjalle jää!
Hinnat kohdillaan ja tuotyeet kunnollisia. Eivät maanneet varastoissa ikuisuuksia. Ja ainakin kunnolla säilytetty. Hienoa 😊
Hinnat ovat ihan oikeita eli tuottajat saavat sellaisen hinnan mitä tavaroiden tuottaminen ihan oikeasti maksaa ja vähän palkkaakin siitä tuottamisesta. Itse olen ainakin valmis maksamaan lähiruuasta vähän enempi kun tiedän että tuottajallekin siitä jotain pussin pohjalle jää!
Nyt myös Turussa kauan odotettu oma Reko. Kannattaa tutustua Facebookissa ryhmään REKO Turku ja jakaa tätä tietoa myös muille.
REKO-esite-linkki ei toimi vaan vie samalle sivulle kuin Paimion lähiruokarengas-linkki
Hei Tapani,
Kiitos huomiosta. Olen nyt päivittänyt linkin http://www.ekonu-sivustolle, josta löytyy tietoa REKOsta sekä suomeksi että ruotsiksi.REKO-ruokarenkaita toimii tällä hetkellä Varsinais-Suomessa ainakin Turussa, Paraisilla, Sauvossa ja Paimiossa.
Terveisin Leena Erälinna
Myös Nauvossa on REKO, näin ainakin minulle on kerrottu heidän taholtaan jotka kuntaa tuntevat.
Jo on luotu surkeat sivut REKO- JUTUSTA!
luettelosta ei löydy esim. lainkaan REKO-Pori- yhteyksiä, saatikka myytävää lajivalikoimaa!
Jotain kommenttia työkaverini puolesta, oli tilannut Porissa makkaraa ja possun pihvejä, makkaroissa oli viimeinen käyttöpäivä noudettaessa ja 4 tilattua possun pihviä 1 ok leikattua ja loput 3 riivittyä retaletta.w e
Tämä on suht. normaalia. Suoramyynti tapahtuu käytännössä sille ruualle jota ei saada muihin jakelukanaviin, sen takia se on usein sitä tavaraa mitä vähittäiskauppa ei huoli.
Jos haluat parempaa mutta kuitenkin lähiruokaa, isompien kaupunkien kauppatoreilta löytyy samaa paljon järkevämpään hintaan ja siellä tuottajalla on hieman enemmän vastuuta kuin REKOssa joka on täysi villi länsi tällä hetkellä.
Keneltä saa ,ternimaitoa,Turun Reko tuottajalta.