Makuseutu

Puutarhamessuilta tulevaisuuden puutarhaan

Messuhallin keskelle oli pystytetty korkeuksiin nouseva Babylonin riippuva puutarha. Kuva: Riikka Saarimaa.
Messuhallin keskelle oli pystytetty korkeuksiin nouseva Babylonin riippuva puutarha. Kuva: Riikka Saarimaa.

Minäkin kävin viikonloppuna puutarhamessuilla Turussa. Olen vieläkin kaikesta näkemästäni ja kuulemastani tokkurassa ja pyörällä päästäni kuin talvesta heräävät hyönteiset. Puutarhan kevät 2014 -messut järjestettiin Caribia- kongressikeskuksessa, jonka sisäänkäynnin eteen oli rakennettu huumaava kukkakuja. Messuilla oli kukkien väriloistoa, vihannesten, yrttien ja toinen toistaan ihmeellisimpien siementen ja taimien esittelyä ja myyntiä. Talven jälkeen näillä puutarhamessuilla heräsi ihmettelemään sitä monimuotoisuutta, jota Suomen luonto, puutarhat ja asiaansa paneutuneet puutarha-alan ammattilaiset meille tarjoavat.

Messut keskittyivät puutarhaintoilijoiden onneksi puutarhatuotteisiin, joihin tutustumisen lisäksi osastoilla oli tuotteiden maistatusta. Saimme maistaa muun muassa kirsikkatomaatteja, vihersmoothieta ja mansikkamehua, mutta yrittäjien pöydiltä löytyi messukävijöiden iloksi jonkin verran muitakin herkkuja.

Vuohenmaidosta valmistettuja karamelleja, nam! Kuva: Riikka Saarimaa
Vuohenmaidosta valmistettuja karamelleja, nam! Kuva: Riikka Saarimaa

Puutarha ja ruokapuoti Ekmanin osastolla silmiin osui Kilifudge eli vuohenmaidosta valmistettu karamelli, jota valmistaa kalantilainen Kili-Marjan kuttula. Ei ole tullut kyllä aikaisemmin mieleen, että vuohenmaidosta voisi valmistaa muutakin kuin juustoa. Ajatella, valmistaa karkkia!

Messujen jälkimainingeissa ajatukset liikkuivat menneisyydestä nykyisyyden kautta tulevaan. Puutarhoissa on varmaan kautta aikojen ja kulttuurien tuotettu sekä ruumiin että hengen hyvinvointia ja ravintoa. Kauneus tuottaa mielihyvää ja sitä saatiin messujen näyttävistä kukka-asetelmista, joihin oli saatu innoitusta myös tuhansien vuosien takaa Babyloniasta. Nykyisyyttä kuvastivat kaikki näytteilleasettajat monipuolisine tuotteineen. Tulevaisuutta edustivat nuoret alan opiskelijat ja yrittäjät, jotka olivat antaneet työpanoksensa messujen järjestämisessä.

Messuaulaa koristivat Ammattiopisto Livian opiskelijoiden tekemät upeat kukka-asetelmat. Kuva: Riikka Saarimaa
Messuaulaa koristivat Ammattiopisto Livian opiskelijoiden tekemät upeat kukka-asetelmat. Kuva: Riikka Saarimaa

Millaista voisi sitten olla tulevaisuuden puutarhaviljely Suomessa?
Kaukaisempaan tulevaisuuteen mietteet siirtää Hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n osaraportti, joka julkaistiin 31.3.2014. Siinä paneudutaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, sopeutumiseen ja haavoittuvuuteen. Raportti havahduttaa pohtimaan, mitä tapahtuu Suomen puutarhoissa kun ilmasto lämpenee?

Todennäköisesti Suomessa menestyy uusia kasvilajeja ja nykyiset eteläisen kasvuvyöhykkeen lajit menestyvät yhä pohjoisemmassa. Toisaalta sateisuuden lisääntyminen voi lisätä ravinteiden huuhtoutumista vesistöihin ja viljelymaan eroosiota. Ikävä puoli on myös se, että tuholaisten ja kasvitautien määrä voi kasvaa. Muutokset eivät varmaan tapahdu aivan käden käänteessä, mutta niihin pitää varautua. Muutosta ja sen seurauksia tulee tutkia ettei tule sitten yllätyksenä, jos ei saada satoa vanhoista tutuista lajikkeista. No, ehkäpä meillä tulevaisuudessa kasvaa eksoottisia hedelmiä paljaan taivaan alla. Toivottavaa kuitenkin olisi, että puutarhaviljelyn kaikki ulottuvuudet ruoantuotannosta kauneuden luomiseen ovat myös tulevaisuudessa tärkeitä. Tällä hetkellä näyttää näiden messujen valossa, että tuota tavoitetta kohti ollaan menossa kestävällä tavalla.

Tarhapimpinella 'Tove Janssonin' on kotimainen ruusu. Kuva: Hongiston taimisto.
’Tove Jansson’ on kotimainen ruusu. Kuva: Hongiston taimisto.

Mitä sitten seurasi messuvierailusta? Messuilta tarttui hyvän mielen ja herkkujen lisäksi mukaan siemenperunoita, siemeniä ja taimia, joten edessä on kasvimaan muokkausta, kukantaimien istutusta, siementen esikasvatusta ja kompostin sekoittelua. Tove Janssonin juhlavuoden kunniaksi taidan vielä istuttaa hänen nimeänsä kantavan tummanpunaisena hehkuvan kotimaisen ruusuntaimen. Jos aherruksesta huolimatta omat viljelykset epäonnistuvat niin onneksi meiltä löytyy ammattilaisia, jotka kasvattavat meille hyvää ruokaa ja uusia taimia.

Hyvää vappua ja paljon herkullisia vappuherkkuja,
Vilja

Messujen sivut: http://puutarhankevat.com/

Climate Change 2014: Impacts, Adaptation, and Vulnerability. Summary for Policymakers: http://www.ipcc-wg2.gov/AR5/images/uploads/IPCC_WG2AR5_SPM_Approved.pdf

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *