Makuseutu

perunan istutus. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Perunapuuhia sadonkorjuuta odotellessa

“Kasva, kasva peruna – iltaisin sua kastelen.
Mullassa sä kasvat vaan, hyvältä tuut maistumaan.
Kasva, kasva peruna – iltaisin sua kastelen. “

Näin lauleskelen tuiki tuiki tähtösen sävelellä perunoilleni. Kunnia laulun uudelleen sanoittamisesta menee Viinamäenkadun päiväkodin Peipot-ryhmälle.

Minulla oli siis siemenperuna, jonka laitoin ikkunalaudalle ihmeteltäväksi. Kun perunassa oli kauniit idut, piilotin sen mullan alle ämpäriin. Ja nyt siis kastelen sitä – ja laulelen. Ensin mullan alta esiin tuli versot. Kunhan versot tuosta vielä kasvavat, on vuorossa kukat ja lopulta sadonkorjuu. Ämpäriperunan kasvattaminen on hauskaa ja palkitsevaa.

peruna. Kuva: Terhi Pohjanheimo
Peruna ennen istuttamista ja kahden viikon kuluttua ämpärissä näytti jo tältä. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Perunan kasvattaminen ei ole kiinni tilasta, sillä ämpärissä peruna kasvaa vaikka parvekkeella. Omien perunoiden kasvattaminen on mukavaa ja opettavaista puuhaa myös lasten kanssa.
Vinkkejä ämpäriperunan kasvattamiseen voi katsoa vaikka perunaoppaastani.

Perunapuuhaa
Perunapuuhaa lasten kanssa on vapaasti ladattava sähköinen opas.

Tule selaamaan perunapuuha-opasta tästä linkistä.

Opas on syntynyt Turun yliopiston, Turun kaupungin varhaiskasvatuksen ja Arkean ruokapalveluiden välisestä yhteistyöstä. Sieltä löytyy myös lisää päiväkotilaisten sanoittamia perunalauluja, helppoja ohjeita perunoiden keittämisestä perunasämpylöihin, ja löytyy sieltä myös ideoita villien perunanoitien tekemiseen.

Peruna on keskipisteenä myös Neitsytperunafestivaaleilla Turussa 12.-13.6., jolloin Panimoravintola Koulun pihalla tapahtuu vaikka mitä. Tiedätkö miltä maistuu Jussi-varhaisperuna? Festivaaleilla pääset sitä maistamaan. Vaikka peruna kuuluukin meidän suomalaisten arkeen, niin kyllä se vain näin kesällä se tuntuu ihan juhlalta, kun saa herkutella uusilla perunoilla.

Kerroinkin jo viime viikolla Perun matkastani ja monenmoisista hedelmistä. Erilaisia perunalajikkeita siellä vasta kasvaakin häkellyttävä määrä eri koossa ja väreissä. Perussa päämajaansa pitävän Kansainvälisen Perunakeskuksen mukaan Andien vuoristoalueella kasvavia alkuperäisiä perunalajikkeita on olemassa yli 4000!

Runsaudesta huolimatta perunaa ei Perun pääkaupungissa Limassa syödä samalla tavoin paljon kuin vuoristoseudulla tai meillä Suomessa, useammin peruna tarjoillaan lisukkeena riisin ja maissin varjossa.

peru_peruna
Monenlaisia perunoita löytyy torilta Perussa. Myyjä ennätti onneksi korjaamaan että kuvassa takana näkyvä vaaleanpunainen mukula ei ole peruna vaan olluca, Andien vuoristoalueella hyvin tärkeä ruokakasvi sekin. Kuva: Jaakko Korpela.

Nyt jään odottamaan omien ämpäriperunoideni kasvamista ja sadonkorjuuta. Kasva kasva peruna. Niitä omia perunoita odotellessani taidan kyllä kipaista muutaman kerran kaupassa tai torilla hakemassa varsinaissuomalaisia varhaisperunoita.

Aurinkoisin terveisin,
Vilja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *