Makuseutu

Perkkiön tilan onnellisen sian joulukinkku

Tammikuu on jo pitkällä, mutta palataan vähän vielä jouluun – ja joulupöydän herkkuihin. Meillä nimittäin herkuteltiin tänä jouluna Turun Sanomien jutun jälkeen syksyllä Facebook-hitiksi nousseen, paimiolaisen Perkkiön tilan kinkulla.

Perkkiön tilalla kasvaa Kati ja Tony Kajanderin mukaan onnellisia sikoja. Sikojen kasvatusta käsitelleen jutun myötä monet eläinten oloista ja ruokansa alkuperästä kiinnostuneet kuluttajat löysivät tilan ja Kajanderit saivat paljon yhteydenottoja ja kannustavia kommentteja. Imeväisiä ja imettäviä lukuun ottamatta Perkkiön siat pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden ja syövät muun muassa hernettä, härkäpapuja, viljaa ja rypsiä. Sikojen lisäksi tilalla kasvatetaan myös lampaita. Sian- ja lampaanlihaa myydään lähinnä suoramyyntinä tilalta.

Tony kertoo, että myytyjen kinkkujen määrä on kasvanut joka vuosi. Viime vuonna kaikki meni, mitä kasvatettiin ja ensimmäiset kinkkutilaukset tulivat jo vapun tienoilla. Tämän vuoden jouluksi kinkkuja on varattu yli vuoden etukäteen viime marraskuussa. Ihan näin aikaisin ei kuitenkaan tarvitse olla liikkeellä, jos haluaa Perkkiön sikaa joulupöytään. Tonyn mukaan oman kinkkunsa ehtii varata vielä syys-lokakuussa.

 

Seuraavassa postauksessa onkin sitten luvassa vähän ajankohtaisempaa asiaa ruuasta.

Terveisin,

Vilja

Perkkiön tilan kotisivut

Perkkiön tila Facebookissa

 

[resepti]Joulukinkku

Kinkun paistoon löytyy tapoja varmasti yhtä paljon kuin paistajiakin, mutta tämä viiden kilon juhlakinkku valmistettiin näin:

Asiaan valmistauduttiin jo edellisenä päivänä, kun leivinuuniin laitettiin pikku tulet. Seuraavana aamuna lämmitettiin uuni ja kinkku otettiin ajoissa lämpenemään.

Kun hiilet olivat palaneet loppuun ja uuni putsattu, lämpötila sai tasaantua jonkin aikaa. Sitten huuhdeltu kinkku laitettiin paistopussissa paistomittarin kanssa uuniin.

Kinkun annettiin hiukan ylikypsyä eli sisälämpötilan annettiin nousta korkeammaksi kuin yleensä sianlihasta sanotaan. Paistopussissa kinkku ei kuivu.

Kun paistomittari myöhään illalla hälytti, otettiin kinkku pois uunista ja poistettiin rasvat pinnasta. Tämän jälkeen kinkku laitettiin vielä hyvin kuumaan sähköuuniin, jolloin pinta ruskistui.

Rasvat laitettiin kompostiin.[/resepti]