Makuseutu

Perinteinen kesäherkku – piapo

Olen päättänyt syödä sesongin mukaan, ja muistelin isoisoäitini kesähelteellä tarjoamaa sesonkiruokaa talkkunaa. Päätin etsiä talkkunajauhoja, mutta löysinkin piapojauhoja, joita valmistetaan ihan tässä lähellä Kuusjoella. Varsinais-Suomen sisällä on alueellisia eroja puhutaanko talkkunasta tai piaposta. Lähempänä Hämettä puhutaan piaposta, kun talkkuna on lounaisempi nimitys viilin ja perinteisesti riihessä kuivatun kauraherne-seoksen liitolle.

Yrittäjä Kari Tuominen on valmistanut piapojauhoja jo kaksi vuosikymmentä. Innostus piapojauhojen valmistukseen syntyi sattumalta, kun paikallisissa joulumyyjäisissä eräs asiakas kysyi, onko seudulla vielä piapojauhojen valmistajaa.

”Siitä sai alkunsa ajatus opetella talkkunan valmistus. Lähisuvusta löytyi henkilö, jolla oli usean sukupolven takainen resepti tallella ja taito hyppysissä – hän lupautui opettajaksi”, kertoo Kari ja esittelee meille vanhaa riihtä, missä piapojauhojen valmistus sai alkunsa.

Lähellä myllytetty ja kuorittu kauraa joukossa ripaus hernettä keitetään suolavedessä. Tämän jälkeen se kuivataan riihessä, josta se saa mausteeksi hienon luonnon savuaromin. Kuivattu viljaherneseos jauhetaan ja pakataan uudessa tuotantotilassa aivan riihen välittömässä läheisyydessä erä kerrallaan.

Piapojauhojen valmistaja Kari Tuominen esittelee upouudet tuotantotilat.
Piapojauhojen valmistaja Kari Tuominen esittelee upouudet tuotantotilat.

EU:n direktiivin takia Kivisaaren piapojauhojen reseptiä on kuitenkin jouduttu muuttamaan.

”Savun määrää on vähennetty, jotta piapojauhojen valmistusta saadaan jatkaa. Uuden reseptin mukaan valmistetuissa jauhoissa on parasta ennen päiväyksen alle lisätty merkintä: savua vähennetty”, kertoo Kari Tuominen.

Talkkuna tai piapo on hämäläinen perinneruoka, joka on levinnyt Varsinais-Suomeen. Viilistä tai piimästä ja piapojauhoista saa nopeasti maukkaan ja ravitsevan aamu- tai välipalan tai jälkiruoan. Mukaan voi lisätä näin kesäkaudella myös tuoreita marjoja.

”Piapo tai talkkuna jakaa ihmisten mielipiteet, osalle piapo ei maistu, mutta erityisesti nuoremmat ovat ottaneet proteiinipitoisen välipalan omakseen, mainitsee Kari ja tarjoaa minulle jugurtiin valmistettua piapoa.”

Yhtä hyvää se on kuin isoisoäidin tarjoama, mutta minulle se on kuitenkin talkkunaa.

Kesäisin terveisin,
Vilja

[resepti]

Kesäinen helleherkku

2 dl maustettua tai maustamatonta jugurttia tai viiliä
½ – 2 rkl Piapojauhoi (maun mukaan)
sesongin marjoja

Sekoita hyvin ja nauti heti.
[/resepti]

[resepti]

Puolukkahyve


2dl puolukoita
2rkl sokeria
2rkl Kivisaaren piapojauhoi
1dl maustettua vanilja maitorahkaa
1dl kermaa

Survo puolukat, sekoita sokerin, talkkunan ja rahkan kanssa. Lisää vaahdotettu kerma ja nauti viilennettynä.

Resepti: Kivisaaren Piapojauhoi
[/resepti]

  1. Talkkunajauhoja ja piimää sekaisin, turvotetaan hetki ja sokeria päälle. Maistui jopa minullekin, joka inhoan piimää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *