Makuseutu

Päivittäisiä valintoja kaupassa– onko väliä?

Aikaisemmin en pitänyt ruokakaupassa käynneistä. Minulle tuotti suurta tuskaa ylipäättään löytää tuotteita kaupasta – varsinkaan uusia! Pienikin market oli minulle aivan liian suuri. Tuotteita oli kerta kaikkiaan liikaa, ja usein valitsen sen saman tuotteen kuin aina ennenkin. Kotiin tullessani harmitti…

Marketissa on joskus uuvuttavan paljon vaihtoehtoja. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Löysin tähän pulmaan mainion ratkaisun. Ostan vain paikallisia, oman maakunnan tuotteita – ja pelkästään kotimaisia elintarvikkeita. Olen tehnyt kauppareissuista elämyksellisiä. Arvaatko miksi?

Ensinnäkin tunnen maakunnastani monta tuottajaa, aivan henkilökohtaisesti. Ja kokoajan opin tuntemaan heitä lisää. Varsinais-Suomi on kuitenkin pieni kauppa. Ilahdun joka kerta kun löydän kauppani hyllystä heidän tuotteensa. Aivan kuin tapaisi yllättäen ystävän. Yrittäjän kasvonpiirteet piirtyvät mieleeni. Näen ne pellot, josta parsan pilkistää tai perunaa kuokittaan. Ja muistan, miten siistit ja viihtyisät tilat kanoilla ja lampailla on. Ja miten tomaattitarhassa on kaikilla mukavaa -reilu meininki!

Sinä itse voit vaikuttaa, millä käsipareilla on työtä. Kuva: TY, VARRU.

Valitessani lähiruokayrittäjän tuotteen tiedän siis saavani laatua. Tiedän, missä se on kasvanut, kuka sen kasvattanut, ja millaisissa oloissa se on kasvanut.. Tunnen nämä ihmiset ja tiedän heidän tekevän työnsä kunnolla ja huolehtivan velvollisuuksistaan. Luotan siihen, että heidän elintarvikkeensa ovat turvallisia. Näin voin varmistaa toimivani vastuullisesti reilun kaupan hengessä. Varsinais-Suomessa on yli 300 elintarvikkeita jalostavaa yritystä.

Toiseksi minulle merkitsee myös oman maakuntani elinvoimaisuudesta. Olen aivan liikkaa kuullut työpaikkojen häviämisestä, kasvun hidastumisesta ja tilausten siirtymisestä ulkomaille!  Laivaa en voi tilata, mutta aina voin valita kotimaisen tuotteen!

Ostamalla minua lähellä sijaitsevien yritysten tuotteita, voin vaikuttaa alueen työllisyyteen ja talouteen. Kuva: TY, VARRU

Alueen elinvoima on suoraan riippuvainen alueen yritysten menestymisestä ja työllisyydestä. Valitessani oman alueeni tuotteita tiedän, että yrittäjällä on mahdollisuus palkata ihmisiä vakinaisiin töihin ja nuoria kesätöihin. Ja nuoret saavat arvokasta työkokemusta. Menestyvä yrittäjä puolestaan voi investoida, ja käyttää alueensa muita palveluja sähköasentajia, putkimiehiä jne. Ja taas saadaan talouden pyörä edes vähän paremmin rullaamaan…

Valinnoillamme on siis merkitystä. Eikä kaupassakäyntikään enää harmita niin paljon, saan siitä elämyksiä ja tunnen ostoksillani tekeväni hyvää.

Ostoksilla käynnistäkin voi jäädä hyvä mieli. Kuva: Taru-Inka Pelttari.

[resepti]Paikallisten ainesten menu:

Teenpä hernesoppaa Jannen maatilan herneistä, joukkoon Perkiön tilan possua.

Valitsen vielä Veraisen leipoman ruisleivän, ja siihen päälle Lindrothin salaattia ja Kolatun juustoa.

Jälkkäriksi teen pannukakun Laitilan kananmunista ja Riihipuodin jauhoista, ja Meritalon hilloa tykö.
[/resepti]
Olkaa hyvä, ja nauttikaa hyvillä mielin!
Vilja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *