Makuseutu

Oletko muikku- vai silakkaihminen?

Tutkimusryhmässämme on sekä muikkuihmisiä että silakkaihmisiä, ja siinä mielessä edustamme hyvin suomalaista väestöä. Ehkä muussakin mielessä, mutta puhutaan nyt silakasta. Ja miksei muikustakin. Tai päinvastoin – riippuen siitä, sattuuko olemaan muikku- vai silakkaihminen.

Tutkimusten mukaan suomalaiset syövät noin 14–15 kiloa kalaa henkeä kohden vuodessa fileeksi laskettuna. Kotimaisen kalan osuus on vain noin neljä kiloa, joista villikaloja on vain murto-osa, useimpia kalalajeja vain muutamia satoja grammoja per nuppi vuodessa. Esimerkiksi silakkaa syömme keskimäärin kolmisensataa grammaa eli kaksi annosta/nuppi vuodessa.

Mikä motivoi eri kalalajien käyttöön?

Syksyllä 2020 toteutimme Blue Products -hankkeen puitteissa tutkimuksen, jossa halusimme selvittää, mitkä ovat erilaisten kalalajien käytön motivaattoreita ja toisaalta esteitä. Erityisesti meitä kiinnosti, ketkä kalaa, villikalaa ja erityisesti alihyödynnettyjä kaloja syövät.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että villikaloja ja erityisesti alihyödynnettyjä kalalajeja käytetään huomattavan harvoin. Kun yleisimpiä kalalajeja – lohta, kirjolohta ja tonnikalaa – käyttää 78–94 % tutkimukseemme osallistujista, esimerkiksi silakkaa edes satunnaisesti ilmoitti käyttävänsä vain 41 % vastaajista. Muikku voitti tämän tutkimuksen täpärästi, sillä 49 % vastaajista ilmoitti syövänsä muikkua edes satunnaisesti. Toisin päin sanottuna lähes 60 % tutkimukseemme osallistuneista ei syö silakkaa koskaan ja noin joka toinen osallistujista ei syö muikkua (käytännössä) koskaan. Osin he olivat samoja ihmisiä, osin mieltymykset jakautuivat niin, että muikunsyöjät eivät suosineet silakkaa ja päinvastoin.

Mitä ihmettä pitäisi tehdä, jotta nuo vesiemme hienot kotoiset kalat uisivat lautasellemme useammin? Me Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksessa olemme mm. vetäneet tuotekehitystyöpajoja kala-alan yrityksille ja yrittäjille sekä kartoittaneet uusia mahdollisia valmistustapoja kotoisille kaloillemme. Kalansyöjiä haluamme kannustaa kokeilemaan rohkeasti kotimaisia kalalajeja! Blue Products -hankkeessakin mukana oleva projektiasiantuntija Nanna Rintala kuuluu silakkafaneihin ja on kirjoittanut Kaikki äitini reseptit -blogiinsa esimerkiksi useita herkullisia silakkareseptejä. Nyt on hyvä hetki ottaa talteen omat suosikit ja tutustua uusiin makuihin. Kalaisaa kesää!

Lisätietoja tutkimuksesta: Kehittyvä Elintarvike
Lisätietoja Blue Products -hankkeesta: http://kalainnovaatiot.blogspot.com/

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus on mukana laajassa Maa- ja metsätalousministeriön EU-rahoitteisessa Kalatalouden innovaatio-ohjelmassa. Vuodesta 2017 alkaen olemme toteuttaneet useita tutkimus- ja kehityskokonaisuuksia, joissa on etsitty osavastauksia kotimaisten kalalajien käytön lisäämiseen. Olemme vetäneet tuotekehitystyöpajoja kala-alan yrityksille ja yrittäjille sekä kartoittaneet uusia mahdollisia valmistustapoja kotoisille kaloillemme.

Ohjelmaan kuuluva Blue Products -hanke muun muassa toteutti kesällä 2020 laajan kyselytutkimuksen suomalaisten suhteesta kalan. Halusimme selvittää, keitä alihyödynnetyt kalat kiinnostavat ja mitkä ovat käytön motivaattoreita ja toisaalta esteitä. Tutkimuksen toteutti Aistila Oy vastuullisena tutkijana Saara Lundén, ja se suunniteltiin yhdessä Blue Products -tutkijoiden sekä Pro Kalan kanssa.

Kirjoittajat: Anu Hopia, Nora Logrén, Anni Kerttula / Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus
Kuva: Nanna Rintala