Makuseutu

Neitsytperunafestivaalien tähti varhaisperuna yllättää

Kesä = varhaisperunasesonki on NYT!

Kesällä pääroolin voi hyvin antaa uusille perunoille. Kuva: Terhi Pohjanheimo
Kesällä pääroolin voi hyvin antaa uusille perunoille. Kuva: Terhi Pohjanheimo

Varhaisperuna on minulle yksi kesän tärkeimmistä ainesosista.  Toisinaan rakennan kesälounaan ihan pelkästään sen uuden perunan ympärille. Kaveriksi riittää esimerkiksi voinokare, tilli ja silli. Tai vähän salaattitarpeita väriä tuomaan.

Mutta ajattelepas kuinka monipuolinen varhaisperuna onkaan; sesongin herkusta voi nauttia arkisesti joka päivä, silti se sopii yhtä hyvin myös arvoikkaimpaankin juhlapöytään ja lisäksi edellispäivän perunoistakin loihdit ihanan makunautinnon vaikkapa kylmänä salaattina.

Äläkä unohda uusien perunoiden pesuoperaatiota! Perunoiden kanssa vietetty tuokio aurinkoisella mökkilaiturilla voi olla päivän rentouttavin työ, toisinaan taas hauiksia kasvattava harjoitus.

Tiesitkö, että 80% kotimaisesta varhaisperunasta on kasvanut juuri Varsinais-Suomessa. On siis paikallaan, että juuri Turussa juhlimme varhaisperunakauden alkua oikein karnevaalimenoin. Neitsytperunafestivaalit valloittavat Panimoravintola Koulun pihan perjantaina ja lauantaina 13.-14.6. Sinne siis!

Minä aion olla Kouun pihalla paikalla perjantaina klo 14, kun festivaalit saavat lähtölaukauksensa. Silloin paikalla on myös runoilija Heli Laaksonen ja ohjelmassa mm. Kokataan Torilla-kilpailun palkintojen jako.

Vuoden 2013 Kokataan torilla-kilpailun voittajat Herkkunuotan Johan ja Jukka tarkkana raaka-aineiden valinnassa. Kuva: Varru
Vuoden 2013 Kokataan torilla-kilpailun voittajat Herkkunuotan Johan ja Jukka ovat tarkkana raaka-aineiden valinnassa. Kuva: Emmi Harju

Kokataan Torilla-kilpailua varten ravintolakokit hankkivat tarvitsemansa raaka-aineet kauppatorilta perjantaina klo 8:30 ja valmistavat niistä varhaisperunaa sisältävät annoksensa omissa keittiöissään. On muuten oikeasti jännittävä nähdä mitä gourmeeta tänä vuonna meille esitelläänkään! Viime vuotisista kilpailuannoksista sai loistavia ideoita varhaisperunan käyttöön vaikka jälkiruokana. Annosten arviointi kauppatorilla on vuorossa klo 11:30-12:30.

Koulun pihalla tapahtuu paljon perjantaina ja lauantaina. Mahansa saa täytettyä ruokaravintola-alueella paikallisten ravintoloiden piharuoka-annoksilla ja perunatorilta on mahdollista hankkia aamulla nostetut perunat omaan keittiöön. Lauantaina keskustellaan ruokakulttuurista ja kulttuuriruoasta. Festivaalit jatkuvat perjantaina aina iltakymmeneen asti ja lauantaina taas uudelleen. Illalla uudet perunat maustetaan musiikilla.

Viime vuonna perunatorilla oli sopivasti vilskettä. Kuva: Emmi Harju
Viime vuonna perunatorilla oli sopivasti vilskettä. Kuva: Emmi Harju

Neitsytperunafestivaalit järjestetään nyt neljättä kertaa. Itse neitsytperuna-nimi on kuitenkin syntynyt jo toistakymmentä vuotta sitten paikallisten asianharrastajien suunnitellessa varhaisperunan arvon kohentamista. Nimi on lainaa Italian korkealaatuisesta kylmäpuristetusta oliiviöljystä, ja se viittaa sekä uuden sadon perunan keskenkasvuisuuteen että sen vaatimaan käsittelyn herkkyyteen.

Oi ihanat makeat neitsytperunat, kyllä teitä on jo odotettukin!

Minun helppo, nopea ja kevyt kesäruoka eli kunnon kesäkeitto syntyy perunatorin kotiinviemisistä.

Nähdään Neitsytperunafestivaaleilla!
Vilja

Neitsytperunafestivaalien festivaaliravintola-alue on avoinna pe 13.6 klo 14-22 ja la 14.6 klo 12-22. Perunatori on avoinna pe 14-18 ja la 12-18. Festivaaliohjelmasta vastaa Kaffeli ry.

Viljan kesäkeitto. Kuva: Terhi Pohjanheimo
Viljan kesäkeitto. Kuva: Terhi Pohjanheimo

[resepti]
Kesäkeitto 4:lle:

5 dl vettä
2 porkkanaa
10-12 pientä uutta perunaa
½ kukkakaalia
2 dl silvottuja tuoreita herneitä
1 l maitoa
1-2 tl suolaa
½-1 tl valkopippuria
1 tl sokeria
2 rkl vehnäjauhoja

Viimeistelyyn:
tuoreita herneen versoja

Raaputa porkkanat, harjaa perunat puhtaiksi ja huuhtele kukkakaali. Paloittele porkkanat ohuiksi puolen sentin paksuisiksi lanteiksi. Pilko tarpeen mukaan perunoita ja paloittele kukkakaali sopiviksi suupaloiksi. Silvo herneet valmiiksi.

Laita vesi ja porkkanat kattilaan ja kiehauta. Lisää perunat sekä kukkakaali. Annan keiton kiehua miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia ja lisää herneet. Keitä keittoa viisi minuuttia ja lisää sekaan maito. Lämmitä, tarkista keiton maku ja mausta se oman makusi mukaan vasta jauhetulla valkopippurilla, suolalla sekä ripauksella sokeria. Suurusta halutessasi vehnäjauholla. Nauti keitto heti lämpimänä tuoreen leivän kera.[/resepti]

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *